13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateMetode simple de a scăpa de durerile de spate

Metode simple de a scăpa de durerile de spate

Explicaţia constă în faptul că femeile obişnuiesc să poarte pe umăr genţi uneori destul de grele, să ducă povara unei sarcini sau să ţină în braţe bebeluşul. La nivelul populaţiei generale, cea mai frecventă cauză a durerilor de spate este leziunea unui muşchi sau a unui ligament, determinată de o întindere necorespunzătoare, de o greutate corporală excesivă, de ridicarea unor greutăţi sau de dormitul într-o poziţie inconfortabilă. De regulă, durerile de spate mecanice sunt cele mai comune dureri de spate și pot fi cauzate de un efort intens și prelungit, o postură incorectă sau diverse traumatisme sportive. Acestea pot să apară la orice vârstă, iar persoanele care suferă de durerile de spate mecanice le descriu drept „zvâcnitoare” și „chinuitoare” și constată că mișcarea accentuează durerea, iar repausul o ameliorează. Specialiștii împart durerile de spate, în funcție de durata lor, în dureri cronice (7–12 săptămâni) și acute (sub 7 săptămâni).

Durerile de spate de tip inflamator se instalează progresiv, apar adesea înaintea vârstei de 40 de ani și nu se ameliorează la repaus. În timpul nopții, durerea provoacă tulburări de somn, în special în a doua parte a nopții, iar efectuarea unor exerciții fizice poate reduce semnificativ durerea și senzația de rigiditate a corpului resimțită în timpul dimineții. Durerile de spate de tip inflamator pot fi cauzate de o afecțiune autoimună, iar momentul diagnosticării este esențial în evoluția bolii. Pe lângă cauzele inflamatorii sau neurologice, o boală frecventă care determină dureri de spate este osteoporoza, aşa-numita „boală a oaselor fragile”, caracterizată prin reducerea densităţii osoase, mai ales în cazul femeilor ajunse la menopauză. 

De asemenea, deformările coloanei vertebrale (scolioză, cifoză sau lordoză) pot provoca apariţia unor dureri de tip reumatismal, contribuind negativ la scăderea mobilităţii persoanei afectate. Studii de specialitate au demonstrat că afecţiunile musculo-scheletale (printre care sindromul dureros lombar ocupă o proporţie importantă) reprezintă principala cauză a concediului medical în multe ţări din lume. Pentru persoanele care se confruntă frecvent cu dureri de spate, experta Samantha Heller de la Centrul Medical Langone al Universităţii New York are şase recomandări eficiente:

 

Staţi pe scaun cu spatele drept

O poziţie statică duce la creşterea tensiunii în zona lombară şi dorsală, dar tensionează deopotrivă ceafa, umerii, braţele şi picioarele, determinând creşterea tensiunii din muşchii spatelui şi din discurile coloanei vertebrale. De regulă, tendinţa persoanelor care stau foarte mult într-un scaun de birou este să se cocoşeze sau să se „culce“ în scaun, poziţie care poate întinde ligamentele. Pentru a evita durerile de spate, este necesar un scaun ergonomic, care să susţină spatele într-o poziţie corectă. Totodată, este important să menţinem legătură între picioare şi podea când stăm pe scaun şi să existe pauze la fiecare 40-50 de minute (cu ridicare de pe scaun).

 

Consumaţi cât mai multe legume verzi

Este cunoscut faptul că un consum de produse alimentare bogate în calciu ajută la menţinerea unor oase sănătoase, dar cercetătorii niponi au descoperit că şi vitamina K are un rol esenţial în evitarea osteoporozei. În acest sens, medicii recomandă consumarea legumelor verzi, precum spanacul şi broccoli, care ajută la sporirea densităţii osoase. Cu cât oasele sunt mai puternice, cu atât mai mult organismul devine mai puternic.

 

Reduceţi din greutatea genţii de umăr

Dacă poşeta pe care o purtaţi cântăreşte peste 10% din greutatea corporală, asta înseamnă că este foarte grea. În plus, trebuie să o „căraţi“ cum trebuie. Adică cel mai bine este să folosiţi tipul de geantă cu barete lungi, astfel încât trunchiul corpului să aibă mai multă libertate de mişcare. În plus, se recomandă schimbarea poziţiei, mutarea de pe un umăr pe celălalt la fiecare 20 de minute.

 

Dormiţi într-o poziţie corectă

Tipul de saltea pe care dormim este determinant pentru păstrarea sănătăţii oaselor şi în special a spatelui. Contrar tuturor miturilor pe această temă, o saltea dură se pare că nu este cea mai bună soluţie. Conform unui studiu publicat în revista „Spine“, oamenii care dorm pe suprafeţe moi se confruntă mai rar sau deloc cu durerile de spate. Totodată, pernele nu trebuie aşezate prea sus, poziţia ideală fiind ca, în timpul somnului, capul să fie menţinut la nivelul coloanei vertebrale. Şi încă un sfat: dacă obişnuiţi să dormiţi pe spate, atunci este bine ca bărbia să nu preseze coşul pieptului, iar dacă preferaţi să dormiţi în poziţie laterală, nu vă arcuiţi corpul peste umăr.

 

Întăriţi-vă muşchii abdominali

Menţinerea elasticităţii musculare vă ajută să vă protejaţi spatele de accidentări nedorite. De aceea, pentru întărirea musculaturii este recomandat să faceţi de cel puţin trei ori pe săptămână exerciţii specifice: aşezaţi-vă pe spate cu genunchii strânşi la piept, apoi încet atingeţi podeaua cu vârfurile degetelor de la picioare sau aşezaţi-vă pe spate lângă o suprafaţă plană verticală, de pildă, un perete, şi încercaţi să flexaţi picioarele în forma literei V, ţinându-vă simultan mijlocul cu ambele mâini.

 

Faceţi masaj

Masajul relaxează în bună măsură, reducând contracţia muşchilor şi redându-le flexibilitatea, deşi nu va vindeca leziunea nervului sau a discului intervertebral în cazul unui diagnostic de sciatică, de exemplu. În acest caz, mişcările trebuie să fie blânde şi făcute doar de un specialist, care ştie când să evite un ţesut prea inflamat şi când să acţioneze cu putere.   

 

1 din 2 români care se confruntă cu dureri de spate nu merge la doctor din cauza lipsei de timp, iar 1 din 4 susţine că nu are bani pentru a se trata, relevă datele unui sondaj online.

 

Coloana vertebrală este afectată în mod direct de poziţia pe care o avem atunci când stăm pe scaun.

 

Exerciţiile de gimnastică medicală, decontate de CNAS

Procedurile de terapie fizică efectuate în unități medicale specializate permit o tonifiere a musculaturii, majoritatea fiind decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pe baza unei trimiteri de la medicul specialist, care poate recomanda cure de recuperare medicală. După ce durerile încep să se amelioreze, se poate începe programul de recuperare prin kinetoterapie, cele mai recomandate fiind exerciţiile de mişcare verticală şi laterală a capului, rotaţii ale trunchiului şi ale braţelor, ridicări de picioare şi şezut, extensia spatelui, întinderi sau extensii ale membrelor inferioare, precum şi întinderea şoldului, exerciţii care ajută la creşterea elasticităţii discurilor intervertebrale.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

România intră în Schengen cu spațiul aerian și maritim din 31 martie. Precizările chestorului Bogdan Despescu

Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă