Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Medic: O boală ascunsă în durerile de mâini afectează din ce în ce mai multe femei

Sindromul de tunel carpian este o afecţiune frecventă în rândul populaţiei de pe întreg globul care se manifesta prin dureri foarte mari la nivelul mâinilor, însă se poate opera cu o incizie minimă în palmă, spune doctorul neurochirurg Dan Benţia.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 22.07.2019 - 14:09

”De această boală sunt afectate în special femeile în decada a IV-a şi a V a de viaţă existând şi un vârf de frecvenţă la femeile însărcinate”, afirmă doctorul neurochirurg Dan Benţia.

Prin antebraţul omului trec mai mulţi nervi şi artere, iar cel mai mare nerv care se numeşte nervul median străbate porţiunea mjlocie a antebraţului ajungând la nivelul mâinii, în palmă. În drumul său către palmă, nervul median trece printr-un defileu reprezentat de o zonă îngustată anatomic având peretele interior format din osul palmei şi peretele superior făcut dintr-un ligament care nu se extinde.

”În aceste condiţii este un punct nevralgic unde orice altă modificare a acestui spatiu îngust va duce la o apăsare asupra nervului. De exemplu: îngroşarea ligamentelor, ciocuri la nivelul oaselor palmelor, depunerea unor substanţe (amiloid) în bolile reumatologice şi sarcină va creşte presiunea asupra nervului într-un spaţiu deja neextensibil aparând suferinţa nervului median: neuropatia nervului median”, mai spune doctorul neurochirurg.

Boala se manifestă printr-o durere la nivelul palmei şi feţei plantare a degetelor I-III faţa palmară, amorţeli, dureri şi amorţeli în palmă, atrofia muşchilor palmei (în stadii avansate) în special muşchiul pentru degetul mare şi muşchii profunzi ai palmei care vor împiedica mişcarea degetului mare şi departarea degetelor.

În stadiile finale ale bolii se produce o atrofie totală a muşchilor palmei cu imposibilitatea folosirii mâinii care devine ireversibilă.

”Pacienţii trebuie să fie trimişi de la medicul de familie sau neurolog către neurochirurg pentru a-i consulta şi pentru a afla care este stadiul bolii. Ulterior consultului pacientul este trimis la un examen paraclinic, un studiu de conducere a nervului median (electromiografie) care va stabili gradul de afectare electrică a nervului şi va fi un argument alaturi de examenul clinic pentru tratament conservator sau chirurgical”, adaugă medicul.

În ceea ce priveşte operaţia, se face incizie minimă în palmă, la nivelul unei cute palmare, se taie ligamentul compresiv de deasupra nervului, se eliberează nervul median din aderente astfel încât tot traiectul său prin palmă să fie liber, potrivit neurochirurgului.

”Operaţia durează 30 de minute, internarea este de câteva ore până la o zi. Pacienţii se externează, mult amelioraţi, vor veni la pansat şi scos fire la aproximativ 7-8 zile după operaţie. O parte din pacienţi beneficiază de tratament fiziokinetoterpic la nivelul palmei”, mai spune el.

Referitor la tratamentul conservator se utilizează medicamente antiinflamatoare, pentru  a stopa durerea.

La bolnavii într-un stadiu chirurgical al bolii cu afectarea gravă a nervului median tratamentul conservator este puţin eficace, aceşti pacienţi beneficiind doar de tratament chirurgical.

”O menţiune deosebită trebuie să o facem referitor la femeile însărcinate cu această patologie la o mare parte din ele simptomele se pot diminua după naştere, la altă parte vor ajunge după naştere la operaţie. De aceea toate femeile însărcinate cu această patologie necesită temporizarea operaţiei după naştere şi reevaluarea situaţiei la 3-6 luni după aducerea pe lume a copilului pentru a se decide ce este de făcut”, subliniază medicul.

Comentarii

loading...