Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Medic, despre neadevărurile legate de gripă și vaccinare

Răzvan Constantinescu, medic primar în secţia clinică gastroenterologie I de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, şef de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, prezintă neadevărurile despre gripă și vaccinare, apărute în spațiul public.

Share

George Dumitrescu 0 comentarii

Actualizat: 25.01.2019 - 15:45

“De multe ori, adevărul științific, atât cât este cunoscut și acceptat în prezent (de-a lungul secolelor au existat multe ”adevăruri” de care acum râdem), capătă, prin interpretare tendențioasă, caracterele unei minciuni veritabile. Ideea de vaccinare obligatorie a oricui și împotriva a orice este rezultatul mincinos al denaturării adevărului științific că descoperirea vaccinurilor a fost unul dintre cele mai mari progrese ale medicinei și aplicarea lui în practică a salvat milioane de vieți. Să luăm cazul intens mediatizat în prezent, acela al gripei. Iată câteva afirmații micinoase care distorsionează adevărul, transformându-l în prostie cu viză comercială:

1. Gripa este o boală letală.

2. Recent, s-au înregistrat în România peste 30 de decese DIN CAUZA gripei.

3. Dacă ești vaccinat antigripal, nu faci gripă.

1 - la un subiect sănătos, bine hrănit și care are o locuință salubră și încălzită, gripa este o afecțiune trecătoare, cu simptome de intensitate variabilă, refractare la antibiotice și care pot fi ameliorate, până la rezoluția spontană a infecției, prin medicație antiinflamatoare; decesele cauzate doar de gripă sunt rarități insuficient explicate, cel mai probabil la pacienți cu comorbidități latente, nediagnosticate; această ”raritate” nu poate conduce la indicația de vaccinare în masă.

2 - pacienții despre care se face vorbire sufereau de alte afecțiuni severe (ciroză, neoplazii, BPOC, insuficiență cardiacă etc.), în general generatoare de deficite imune importante sau care se pot dezechilibra ușor, care s-au agravat major în urma suprainfecției gripale; gripa nu a constituit cauza morții, ci un factor precipitant; concluzie: există categorii de subiecți la care vaccinarea antigripală, reducând cu circa 70% riscul de contractare a infecției, ar fi ferm indicată.

3 - am destui cunoscuți ori pacienți care au făcut gripă luna asta deși au fost vaccinați; explicație: polimorfismul viral face ca vaccinul să confere protecție doar parțială, pentru unele tulpini virale, nu pentru toate. Vaccinarea antigripală trebuie recomandată selectiv, doar anumitor categorii de subiecți, în principal celor tarați, cu comorbidități severe, sau celor foarte vârstnici. Celorlalți nu, deoarece biciuirea sistemului imunitar poate fi generatoare de deviații imprevizibile ale acestuia. Vaccinul antigripal nu este chiar o stupiditate precum cel antirubeolic la copiii de sex masculin, nici nociv precum cel anti-HPV, însă nici nu aduce cine știe ce beneficii la nivelul populației generale.

În practica medicală, există vaccinuri obligatorii (ca recomandare fermă, nu ca impunere legislativă), altele recomandabile în anumite situaţii sau la anumite categorii de persoane, altele inutile, unele chiar nocive. Această ierarhizare porneşte de la raportul beneficiu/risc: orice vaccin implică riscuri, de aceea îl facem atunci când beneficiile scontate întrec cu mult riscurile prezumtive. A trata subiectul "vaccinuri" la general este o prostie. Am mai explicat lucrurile astea în numeroase rânduri, cum ar fi în postarea de mai jos”, spune Constantinescu:

Medicul le oferă explicații și celor care sunt pro sau contra vaccinare. “De luni de zile explic că vaccinurile sunt multiple, diverse, unele obligatorii, altele elective, altele chiar nocive, iar în discuţie intervine şi calitatea produselor... Degeaba! - e plin feed-ul de idioţi care sunt anti-vaccinare, pro-vaccinare, unul se declară "vaccinat", altul se întreabă dacă să-şi vaccineze copilul... Niciunul nu pricepe că există mai multe vaccinuri, în cutia lor craniană există doar "vaccinat" şi "nevaccinat". Atât. Uneori am impresia că cineva-şi bate joc de mine sau că sunt la camera ascunsă. Repet pentru proşti: Apa. Apa, domnilor, pricepeţi? E bună sau nu? E vitală, inteligenţilor, nu există viaţă fără apă! Dar e rea, foarte rea, în diverse situaţii: pe parchet, în vin, la plămâni, în burtă, când sunt inundaţii, când se scurge pe pereţi, în adidaşi... Ei, vaccinaţilor şi nevaccinaţilor, adepţilor pro şi protestatarilor contra, ia răspundeţi voi frumos, acum: E bună apa sau e rea apa?”, a mai explicat cunoscutul medic ieșean.

Comentarii

loading...

Ziarul PDF

AD