15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSănătateMantrele, fraze repetate menite să vă restabilească mintea în pandemie

Mantrele, fraze repetate menite să vă restabilească mintea în pandemie

>> Am stat prea aproape de vecinul meu?

>> Masca mea este prea slabă?

 >>Câinele meu tușește?

Dar dacă ți-ai putea ușura anxietatea pur și simplu prin înlocuirea gândurilor cu alte gânduri?

Mantrele – fraze repetate menite să vă restabilească mintea – vă permit să vă direcționați gândurile către un singur punct concentrat. Dacă mintea ta tinde să plutească în trecut sau în viitor (un fir comun în gândurile anxioase și gândirea excesivă alimentată de stres), folosirea mantrelor pentru anxietate te poate ajuta să te aduci în prezent. 
Cercetările arată că incantarea mantrelor poate liniști zona creierului responsabilă de autoevaluare și de rătăcirea minții. La fel, un studiu din 2016 a constatat că incantarea  „om” timp de 10 minute a sporit concentrarea participanților, și-a îmbunătățit starea de spirit și i-a făcut să se simtă mai conectați. În timp ce cuvântul “mantra” se referă în mod specific la enunțurile sacre (de obicei în sanscrită, o limbă indică veche), gurii și terapeuții spun că puteți obține efecte vindecătoare similare prin incantarea afirmațiilor pozitive : „Lasă să fie” sau  „Să fii aici acum.”  
Cum, mai exact, folosești o mantră pentru anxietate? Începeți prin alegerea unui moment desemnat pentru a vă angaja în practică în fiecare zi, spune Marlynn Wei, MD, autor al Ghidului de yoga al Harvard Medical School. Asumați-vă o poziție așezată confortabil, apoi închideți sau coborâți ochii cu câțiva metri în fața dvs. Începeți cu cinci până la 10 minute și mergeți până la 20 sau mai multe. Iată câteva mantre sanscrite populare pentru anxietate recomandate pentru calmarea minții și calmarea stresului. 

 ,,OM”

Încercați să spuneți mantra – ommm- intern, lăsând-o să curgă la fiecare respirație. Sau încercați cu voce tare, percepându-vă propria voce, în timp ce întrerupeți orice gândire. Pronunțați în trei părți: conduceți cu un sunet „ah”, glisați ușor în „oh” și terminați cu un zumzet „mmm”.
 
Soham (Eu sunt acela)

Soham (soe-hum) înseamnă „Eu sunt acela” sau „Eu sunt universul”. Cântarea mantrei te ajută să treci de la simțul tău limitat de sine la ceva mai larg, amintindu-ți că faci parte din ceva mai mare, spune Lily Cushman. Pe măsură ce dezvoltați o conștientizare mai extinsă, grijile și anxietățile zilnice vor începe să se diminueze. Ascultați cu atenție și puteți auzi sunetele lui Soham în respirație, spune ea. Sunetul „so” este legat de inhalare și „ham” este legat de expirație. Când cânți Soham, sincronizează ritmul respirației tale cu mantra, inspirând sunetul „so” și eliberând cu „ham”. De asemenea, poți recita mantra în tăcere, în timp ce încă asortezi cântecul intern cu respirația ta.
 
Cântând Lokah Samastah Sukhino Bhavantu (low-kah sah-moss-tah soo-kee-no buh-vahn-too)

Înseamnă „toate ființele să fie fericite și libere” – invocați pacea în toate lucrurile. Este adesea cântat la sfârșitul unei practici ca o modalitate de a transforma sentimentele tandre din practică spre exterior. De asemenea, puteți folosi această mantră pentru anxietate atunci când vă simțiți copleșiți de suferința din lume și nu știți ce să faceți în legătură cu aceasta, spune Cushman. În timp, această mantră vă ajută să cultivați o conexiune mai profundă cu ceilalți, alimentând acțiunea. Vă poate ajuta să trăiți într-un loc de conexiune și îngrijire, mai degrabă decât, să zicem, anxietate și frică, spune ea. În loc să stai cu gândurile tale anxioase, poți canaliza acea energie către angajamentul tău de a-i ajuta pe ceilalți.

Om Mani Padme Hum (Laudă bijuteriei lotului)

În mod ciudat, floarea de lotus – floarea națională a Indiei – înflorește în ape noroioase. Cântând Om Mani Padme Hum (ohm mah-nee pahd-may hum), care înseamnă „Laudă bijuteriei din Lotus”, servește ca o reamintire a binelui care poate înflori din anxietatea sau circumstanțele dificile (noroiul). Astfel, cântarea acestei mantre poate fi deosebit de utilă atunci când se confruntă cu emoții provocatoare, spune Spring Washam, autorul cărții O inimă feroce: găsirea forței, curajului și înțelepciunii în orice moment. Puteți apela la compasiune (bijuterie) și va veni pentru a vă ajuta să vă întâlniți momentele dificile, spune ea. Washam spune că mantra este cea mai puternică cântată în timpul meditației concentrate așezate, dar poate fi cântată și în timpul unei meditații de mers pe jos. Și într-adevăr, în aceste vremuri pandemice ciudate, pe măsură ce vă porniți în plimbările voastre, nervoși, cu mască pe față, prin oraș, suspicioși la fiecare trecător, poate doriți să îngânați această mantră pentru anxietate.
 
Găsiți-vă propria afirmație pozitivă

Nu simțiți nici o mantră care să vi se potrivească? Deși frazele și cântările non-sanscrite nu sunt în mod tradițional considerate mantre, puteți găsi absolut o afirmație pozitivă care funcționează pentru dvs. ca mantra pentru anxietate. Căutați versuri de melodii populare sau sloganuri pentru a găsi o frază care să fie semnificativă pentru dvs. Dacă doriți un slogan potrivit exact pentru aceste vremuri pandemice, puteți găsi pur și simplu confort în vechea zicală: „Și asta va trece”. Kornfield (autor american de meditație) sugerează să incantezi „Doar dragoste”, în timp ce Morin (psihoterapist și autor de carte) spune că repetarea frazelor „Sunt în regulă”, „Sunt suficient” sau „Am mai trecut prin vremuri grele. Pot trece și prin asta”, toate pot ajuta la înecarea gândurilor negative.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă