Pandemie COVID-19. Scapă de gândurile anxioase

Mantrele, fraze repetate menite să vă restabilească mintea în pandemie

În timpul unei pandemii globale - sau, în orice moment - gândurile anxioase pot începe să se întreacă ca într-o cursă în mintea ta, cu întrebări și îngrijorări de tot felul.

Share

Adriana Constantinescu 0 comentarii

Actualizat: 07.09.2020 - 13:04

>> Am stat prea aproape de vecinul meu?


>> Masca mea este prea slabă?


 >>Câinele meu tușește?


Dar dacă ți-ai putea ușura anxietatea pur și simplu prin înlocuirea gândurilor cu alte gânduri?

Mantrele - fraze repetate menite să vă restabilească mintea - vă permit să vă direcționați gândurile către un singur punct concentrat. Dacă mintea ta tinde să plutească în trecut sau în viitor (un fir comun în gândurile anxioase și gândirea excesivă alimentată de stres), folosirea mantrelor pentru anxietate te poate ajuta să te aduci în prezent. 
Cercetările arată că incantarea mantrelor poate liniști zona creierului responsabilă de autoevaluare și de rătăcirea minții. La fel, un studiu din 2016 a constatat că incantarea  „om” timp de 10 minute a sporit concentrarea participanților, și-a îmbunătățit starea de spirit și i-a făcut să se simtă mai conectați. În timp ce cuvântul "mantra" se referă în mod specific la enunțurile sacre (de obicei în sanscrită, o limbă indică veche), gurii și terapeuții spun că puteți obține efecte vindecătoare similare prin incantarea afirmațiilor pozitive : „Lasă să fie” sau  „Să fii aici acum.”  
Cum, mai exact, folosești o mantră pentru anxietate? Începeți prin alegerea unui moment desemnat pentru a vă angaja în practică în fiecare zi, spune Marlynn Wei, MD, autor al Ghidului de yoga al Harvard Medical School. Asumați-vă o poziție așezată confortabil, apoi închideți sau coborâți ochii cu câțiva metri în fața dvs. Începeți cu cinci până la 10 minute și mergeți până la 20 sau mai multe. Iată câteva mantre sanscrite populare pentru anxietate recomandate pentru calmarea minții și calmarea stresului. 


 ,,OM”


Încercați să spuneți mantra – ommm- intern, lăsând-o să curgă la fiecare respirație. Sau încercați cu voce tare, percepându-vă propria voce, în timp ce întrerupeți orice gândire. Pronunțați în trei părți: conduceți cu un sunet „ah”, glisați ușor în „oh” și terminați cu un zumzet „mmm”.
 
Soham (Eu sunt acela)


Soham (soe-hum) înseamnă „Eu sunt acela” sau „Eu sunt universul”. Cântarea mantrei te ajută să treci de la simțul tău limitat de sine la ceva mai larg, amintindu-ți că faci parte din ceva mai mare, spune Lily Cushman. Pe măsură ce dezvoltați o conștientizare mai extinsă, grijile și anxietățile zilnice vor începe să se diminueze. Ascultați cu atenție și puteți auzi sunetele lui Soham în respirație, spune ea. Sunetul „so” este legat de inhalare și „ham” este legat de expirație. Când cânți Soham, sincronizează ritmul respirației tale cu mantra, inspirând sunetul „so” și eliberând cu „ham”. De asemenea, poți recita mantra în tăcere, în timp ce încă asortezi cântecul intern cu respirația ta.
 
Cântând Lokah Samastah Sukhino Bhavantu (low-kah sah-moss-tah soo-kee-no buh-vahn-too)

Înseamnă „toate ființele să fie fericite și libere” - invocați pacea în toate lucrurile. Este adesea cântat la sfârșitul unei practici ca o modalitate de a transforma sentimentele tandre din practică spre exterior. De asemenea, puteți folosi această mantră pentru anxietate atunci când vă simțiți copleșiți de suferința din lume și nu știți ce să faceți în legătură cu aceasta, spune Cushman. În timp, această mantră vă ajută să cultivați o conexiune mai profundă cu ceilalți, alimentând acțiunea. Vă poate ajuta să trăiți într-un loc de conexiune și îngrijire, mai degrabă decât, să zicem, anxietate și frică, spune ea. În loc să stai cu gândurile tale anxioase, poți canaliza acea energie către angajamentul tău de a-i ajuta pe ceilalți.


Om Mani Padme Hum (Laudă bijuteriei lotului)

În mod ciudat, floarea de lotus - floarea națională a Indiei - înflorește în ape noroioase. Cântând Om Mani Padme Hum (ohm mah-nee pahd-may hum), care înseamnă „Laudă bijuteriei din Lotus”, servește ca o reamintire a binelui care poate înflori din anxietatea sau circumstanțele dificile (noroiul). Astfel, cântarea acestei mantre poate fi deosebit de utilă atunci când se confruntă cu emoții provocatoare, spune Spring Washam, autorul cărții O inimă feroce: găsirea forței, curajului și înțelepciunii în orice moment. Puteți apela la compasiune (bijuterie) și va veni pentru a vă ajuta să vă întâlniți momentele dificile, spune ea. Washam spune că mantra este cea mai puternică cântată în timpul meditației concentrate așezate, dar poate fi cântată și în timpul unei meditații de mers pe jos. Și într-adevăr, în aceste vremuri pandemice ciudate, pe măsură ce vă porniți în plimbările voastre, nervoși, cu mască pe față, prin oraș, suspicioși la fiecare trecător, poate doriți să îngânați această mantră pentru anxietate.
 
Găsiți-vă propria afirmație pozitivă


Nu simțiți nici o mantră care să vi se potrivească? Deși frazele și cântările non-sanscrite nu sunt în mod tradițional considerate mantre, puteți găsi absolut o afirmație pozitivă care funcționează pentru dvs. ca mantra pentru anxietate. Căutați versuri de melodii populare sau sloganuri pentru a găsi o frază care să fie semnificativă pentru dvs. Dacă doriți un slogan potrivit exact pentru aceste vremuri pandemice, puteți găsi pur și simplu confort în vechea zicală: „Și asta va trece”. Kornfield (autor american de meditație) sugerează să incantezi „Doar dragoste”, în timp ce Morin (psihoterapist și autor de carte) spune că repetarea frazelor „Sunt în regulă”, „Sunt suficient” sau „Am mai trecut prin vremuri grele. Pot trece și prin asta”, toate pot ajuta la înecarea gândurilor negative.

 

Comentarii