Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Manipularea despre remediile homeopate, recunoscută oficial!

Consiliul Național pentru Sănătate și Cercetare Medicală (NHMRC) din Australia a admis public că nu a respectat indicațiile sau standardele științifice recunoscute în revizuirea dovezilor privind homeopatia, ca răspuns la o investigație a Senatului de la Canberra.

Elena Marinescu 0 comentarii

02.10.2018 - 16:30

În urmă cu trei ani, instituţia a anunţat public rezultatele unei controversate meta-analize, care punea sub semnul întrebării eficacitatea remediilor homeopate, un punct de vedere pe baza căruia şi-au construit pledoariile majoritatea militanţilor împotriva terapiilor complementare. Revizuirea homeopatiei a fost prima dintre cele 17 revizuiri privind terapiile naturale, efectuate de NHMRC între anii 2012 și 2015, și prin care s-a justificat eliminarea decontării asigurărilor private de sănătate pentru aceste terapii. În prezent, Avocatul Poporului Commonwealth-ului investighează această problemă.

 

O manipulare grosolană, cu efecte globale

Răspunsul din partea Consiliului la o întrebare a senatorului Stirling Griff arată că, în loc să folosească metodele științifice acceptate, pur și simplu ei le-au elaborat pe parcurs.

Integritatea revizuirii homeopatiei se bazează pe asigurarea publică a NHMRC că „a folosit metode acceptate pe plan internațional“ și „o abordare riguroasă, dezvoltată de experții australieni în metodele de cercetare“ când s-au evaluat dovezile. Cercetarea întreprinsă de Senat a forțat NHMRC să admită că acest lucru nu este adevărat, recunoscând oficial că la momentul în care această activitate era în curs de desfășurare nu a existat nicio orientare sau vreun standard pertinent aprobat de Consiliu sau de o organizație internațională care să stea la baza concluziilor analizei cu privire la „lipsa dovezilor fiabile“.

NHMRC a arătat, de asemenea, că criteriile utilizate au fost „redactate la mai multe luni după finalizarea căutării de sinteză din literatură“. „Aici avem o recunoaștere în cadrul cercetării de la Senat că, în loc să folosească metode științifice acceptate, echipa de examinare a NHMRC nu numai că a inventat metodele pe parcurs, dar a făcut acest lucru și după ce dovezile au fost deja colectate și evaluate“, explică experta Petrina Reichman de la „Your Health, Your Choice“.

„Acest lucru a eliminat garanțiile esențiale aplicate în mod curent proceselor de revizuire științifică pentru a exista asigurarea că acestea se fac în mod transparent și etic“, a mai spus Reichman, considerând că nu a existat absolut nimic care să împiedice echipa de examinare să manipuleze metodologia pentru a obține răspunsul dorit.

Specialiştii cred că aceste manipulări au dus la concluzia că 171 dintre cele 176 studii incluse erau „nesigure“, ceea ce înseamnă că au fost respinse din cauza lipsei de „dovezi fiabile“. Dacă s-ar fi utilizat metodele științifice standard, echipa de examinare ar fi trebuit să raporteze că aproximativ 50% dintre studii au fost pozitive, inclusiv studii de calitate ridicată din punct de vedere metodologic. În aceste condiţii, doar aproximativ 5% din cele 176 de studii au fost negative, iar restul neconcludente ‒ similar cu rezultatele cercetărilor medicale convenționale.

 

USR a căzut în capcana informaţiilor falsificate

Şi în România a fost iniţiată, pe baza acestei cercetări eronate, o amplă acţiune politicianistă a USR, care a propus un proiect de lege lipsit de logică şi de fundament, conform opiniilor specialiştilor în politici de sănătate. Este vorba de o propunere de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care prevede ca pe ambalajul și în prospectul medicamentelor homeopate să scrie, cu majuscule, „Acest produs nu are efecte asupra sănătății“. De asemenea, inițiativa legislativă prevede că, în cazul publicității la aceste produse, în afara invitației de a citi instrucțiunile din prospect și de pe ambalaj, se vor adăuga și o avertizare sonoră și una scrisă cu un conţinut similar.

Deşi nu au prezentat nicio expertiză proprie sau de la specialişti români, inițiatorii propunerii legislative discriminatorii la adresa medicilor români ‒ cei patru parlamentari ai USR (George-Edward Dircă, Mihai Goţiu, Florina Presadă şi Adrian Wiener) ‒ au menţionat în expunerea de motive tocmai această meta-analiză greşit realizată pe baza a 1.800 de studii, care concluziona că „evaluarea nu găsește niciun studiu de calitate, cu un design acceptabil, cu suficient de mulți participanți înrolați, care să demonstreze ideea că homeopatia acționează mai bine decât un placebo sau că ar determina ameliorări ale sănătății similare altor tratamente“.

 

Echipe mixte, cu specialişti în terapii complementare

Dr. Răzvan Ionescu, medic specialist medicină generală şi instructor-formator acupunctură, a declarat pentru „România liberă“ că cel mai previzibil efect al unei astfel de legi este decredibilizarea homeopatiei și a utilizării remediilor naturale, precum și decredibilizarea medicilor care practică asemenea terapii: „Ceea ce tindem să uităm este că «la început au fost plantele» și abia apoi s-a ajuns la medicamente de sinteză chimică. Dacă în Vest sunt nenumărate semnale că însăși cercetarea științifică se îndreaptă și către acupunctură, homeopatie, apifitoterapie, la noi se pare că aceste realități medicale sunt împinse către zone cenușii, unde sunt identificate cu obscurantismul, superstițiile și lipsa de fundament științific“.

Medicul crede că ar fi bine ca şi în România să existe echipe medicale multidisciplinare, după modelul ţărilor occidentale, unde, de exemplu, la pacienți cronici, oncologici, cu maladii severe, medicul oncolog/reumatolog/de recuperare cooperează cu medicul homeopat, acupunctor și fitoterapeut: „Este de dorit ca, pe viitor, să existe astfel de echipe care să slujească pacientul și să crească posibilitățile terapeutice. În vestul Europei, conform informațiilor pe care le avem direct de la colegii din Franța sau Italia, standardele actului medical sunt crecute de cooperarea multidisciplinară“.

 

O terapie cu efecte spectaculoase

Considerată a doua cea mai eficientă terapie complementară din lume, homeopatia suscită din ce în ce mai mult interes în lumea întreagă, mulţi pacienţi declarându-se impresionaţi de efectele sale terapeutice. Remediile homeopate pot fi de origine minerală, vegetală, animală sau umană (ţesuturi sau produse patologice), care se prepară prin diluţii succesive, cu ajutorul unui procedeu special, cunoscut sub numele de dinamizare. Specialiştii susţin că mecanismul subtil de acţiune al homeopatiei este cel informaţional, la nivel de nanoparticule: memoria apei poate fi aceea care aduce în organism informaţia asupra remediului administrat, organismul preluând-o şi folosind-o pentru vindecare.

 

Informații fără standarde științifice

NHMRC a indus în eroare atât publicul australian, cât și Guvernul, aducând prejudicii imaginii sale și ducând la scăderea încrederii publicului în instituțiile finanțate de contribuabili.

Comentarii