Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Consumul total mediu lunar de medicamente este în valoare de 19 milioane de lei

Majorarea plafonului până la care pensionarii primesc medicamente compensate

Potrivit unui proiect de HG, plafonul pensiilor până la care medicamentele de pe lista de compensate în proporţie de 90% ar urma să fie majorat de la 990 lei, cât este în prezent, până la 1.139 lei.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 21.08.2019 - 10:33

Proiectul este postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii în secţiunea de Transparenţă decizională şi ar urma să intre în aplicare începând cu data de 1 septembrie. Potrivit notei de fundamentare, motivul emiterii actului normativ este necesitatea punerii în concordanţă a unor dispoziţii din legislatia sistemului de asigurări sociale de sănătate referitoare la medicamentele acordate în ambulatoriu persoanelor cu venituri mici din pensii, urmare a creşterii valorii punctului de pensie al acestora.

În prezent, programul social cu privire la compensarea cu 90% a medicamentelor din sublista B prevazutî de HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, are drept beneficiari pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 990 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, iar finanţarea se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi, respectiv, de 40% de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii sub formă de transferuri către bugetul FNUASS.

Începând cu data de 1 septembrie 2019, potrivit art. 86 din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, valoarea punctului de pensie se majorează cu 15%, respectiv de la 1.100 de lei va creşte la 1.265 de lei. În cadrul programului social al Guvernului privind compensarea cu 90% pentru medicamentele din sublista B, în perioada iulie 2018–iulie2019, au fost eliberate un număr de 2.817.015 reţete aferente unui număr de 491.384 pensionari, cu o valoare de consum de 226 milioane de lei.

Consumul total mediu lunar de medicamente pentru pensionarii cu venituri din pensii de pana la 990 lei lună/inclusiv, este de aproximativ 19 milioane de lei.

 

 

Comentarii

loading...