14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSănătateLentilele de contact si sindromul ochiului uscat

Lentilele de contact si sindromul ochiului uscat

De cele mai multe ori, uscaciunea ochilor este declansata de lipsa filmului lacrimal de pe suprafata ochiului. Filmul lacrimal, adica stratul natural de lacrimi care umezeste in mod normal ochiul, are multiple roluri, de la lubrifierea suprafetei ochilor, la apararea impotriva germenilor externi, ori impotriva diferitilor factori alergeni.

Astfel, o buna sanatate a ochiului, in general, si a functiei vizuale, in mod particular, presupune existenta perpetua a unui strat lacrimal integru.

Sindromul de ochi uscat cunoaste rareori forme grave, dar este, adeseori, foarte incomod pentru pacientul care se confrunta cu acesta.

Cu toate acestea, unele forme severe pot duce la deteriorarea corneei si chiar la periclitarea functiei vizuale.

Sindromul de ochi uscat nu este o situatie clinica rara. Astfel, aproape 1 din 6 subiecti din Europa sau SUA si chiar 1 din 3 pacienti din Asia pot descrie de-a lungul vietii simptome compatibile cu uscaciunea oculară. Femeile sunt mai afectate decat barbatii, iar simptomele de ochi uscat devin mai frecvente odata cu inaintarea in varsta. Simptomele de uscaciune oculara reprezinta unul dintre cele mai comune motive de consult oftalmologic.

Exista o multitudine de cauze care pot determina simptome de ochi uscat. Cauzele principale, care sunt si cele mai frecvente, sunt reprezentate de factorii de mediu (vant, aer uscat in interior, aer conditionat, poluare etc.), administrarea prelungita a anumitor medicamente (pentru raceli, alergii si durere, diuretice, antidepresive, neuroleptice, somnifere, beta-blocante, tratamente hormonale etc.

Lista medicamentelor care pot determina uscaciune oculara este lunga si conține medicamente din diverse arii terapeutice), fumatul activ sau pasiv, diverse boli endocrine si diabetul zaharat, boli alergice, diverse boli care afecteaza pleoapele (tulburari de forma si mișcare, dar si boli dermatologice), intervențiile chirurgicale de la nivelul ochilor (cum ar fi chirurgia de corectare a vederii).

Una dintre cauzele frecvente este utilizarea prelungita a ecranelor (computere, telefoane mobile, tablete).

O cauza particulară este reprezentata de sindromul Sjögren, o boala autoimuna care afecteaza, in principal, glandele lacrimale si salivare.

Cum se detecteaza uscaciunea oculara?

Deficitul de lacrimi poate fi evaluat de catre medicul oftalmolog cu ajutorul unor teste simple si rapide. Dupa discutia preliminara cu pacientul din care sa reiasa istoricul afectiunilor de care sufera si in care se vor evalua simptomele, acesta va efectua unul dintre testele standard in acest sens.

Unul dintre teste si cel mai utilizat in practica este testul Schirmer. Testul consta in utilizarea unor benzi gradate ce masoara cantitatea de lacrimi produsa in 5 minute. Orientativ, o valoare mai mica de 7 mm la 5 minute sau mai putin de 10 mm la 5 minute indica prezenta unui ochi uscat.

De asemenea, se poate evalua si timpul de desfacere a filmului lacrimal, ce apreciaza stabilitatea filmului lacrimal si calitatea lacrimilor. Testul consta in aplicarea unor picaturi de fluoresceina, ce se vor dispersa pe toata suprafata oculara amestecandu-se cu lacrimile, dupa primul clipit. Se masoara timpul de la ultimul clipit si aparitia primelor intreruperi ale filmului lacrimal, considerand-se modificat daca timpul este inferior unei valori de referinta de 10 secunde.

Testele cu roz Bengal sau lisamina verde pot evalua, prin aplicarea acestor coloranti, zonele din epiteliul conjunctival sau cornean devitalizat, caracteristice xeroftalmiei, cu ajutorul lampei cu fanta.

Testul cu lisamina verde este mai putin iritant. Pentru aprecierea intensitatii patrunderii substantei se utilizeaza scorul Van Bijsterveld. Astfel, pentru fiecare sector (nazal, temporal, si cornean), se atribuie un scor de la 0-3, cu un total de 9. Se poate vorbi despre keratoconjunctivita uscata atunci cand se intruneste un scor ≥ 4.

In general, uscaciunea oculara este identificata prin testul Schirmer sii confirmat prin coloratia cu lisamina verde (sau roz Bengal).

Solutii pentru combaterea uscaciunii oculare: picaturile pentru ochi

Una dintre metodele eficiente pentru combaterea uscaciunii oculare consta in folosirea de picaturi pentru ochi, denumite popular si „lacrimi arficiale”.

Lacrimile artificiale (sub forma de picaturi, suspensie, emulsie sau gel) reprezinta un tratament simptomatic si incorporeaza urmatoarele categorii de compusi chimici: metilceluloza, polivinil-alcool, polivinil-pirolidona, hialuronat de sodiu (un polimer natural, avand caracteristici asemanatoare cu ale lacrimilor naturale ce au, in plus, si proprietati de reepitelizare a corneei).

Modelul de lacrima artificiala sau gel de noapte se prescrie doar de catre medicul specialist oftalmolog in urma depistarii cauzelor care au dus la aparitia acestor simptome.

Din aceste considerente, se recomanda sa nu achizitionezi picaturile pentru ochi fară avizul medicului, existand riscul de a nimeri un tratament care nu este potrivit pentru tipul de sindrom de ochi uscat cu care te confrunti.

De asemenea, nu uita sa informezi medicul daca porti lentile de contact, intrucat nu toate aceste medicamente sunt compatibile cu portul de lentile de contact.

In timp, utilizarea regulata a picaturilor de ochi stimuleaza productia de lacrimi naturale, in timp ce tesutul iritat se vindeca, iar iritatia dispare de la sine.

Lentile de contact terapeutice

O serie de marci de lentile de contact sunt recomandate de catre experti, dar si de catre marii producatori de articole oftalmologice ca metoda pentru combaterea efectelor neplacute ale uscaciunii oculare. Familia de lentile de contact Proclear este o marca recomanda de catre Coopervision pacientilor care resimt din plin efectele nedorite ale uscaciunii oculare.

Familia de contacte CooperVision Proclear are la baza tehnologia revolutionara PC Technology, care foloseste un material unic care imita substantele gasite in mod natural în membranele celulare umane. Aceste molecule se atrag si se inconjoara cu apa, mentinand lentilele de contact Proclear umede si confortabile, chiar si dupa 12 ore de purtare.

De fapt, Proclear sunt singurele lentile de contact autorizate din SUA pentru utilizatorii cu uscaciune oculara, fiind fundamentate pe afirmatia ca pot oferi un confort imbunatatit purtatorilor de lentile de contact care prezinta disconfort usor sau simptome legate de uscaciune in timpul uzurii lentilelor.

Solutii pentru ingrijirea lentilelor de contact destinate pacientilor cu uscaciune oculara

Solutiile pentru ingrijirea lentilelor de contact sunt responsabile pentru indepartarea germenilor patogeni de suprafata lentilei, protejand ochii de aparitia uscaciunii oculare. Curata lentilele cu solutie corespunzatoare, iar la fiecare cateva saptamani sterilizeaza recipientele speciale pentru depozitare astfel incat sa previi formarea agentilor patogeni pe suprafata lentilei.

Cele mai citite

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

Avertisment din partea European Green Party către Parlamentul European. Ancheta “Russiagate”, despre bani oferiți unor politicieni din UE, trebuie accelerată înainte de alegerile europene

Partidul European al Verzilor (European Green Party) cere ca investigația "Russiagate", referitoare la banii pe care Rusia i-ar fi oferit unor politicieni din UE,...
Ultima oră
Pe aceeași temă