Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Întrunire a medicilor tulceni privind situația Secției de Oncologie din cadrul spitalului județean

Județul cu un singur medic pentru bolnavii de cancer

Autoritățile din domeniu au cerut oficial ajutorul medicilor de familie pentru prescrierea medicamentației necesare.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 08.03.2019 - 15:05

Județul Tulcea trece printr-o criză fără precedent: la nivelul secției de Oncologie din cadrul spitalului județean există un singur specialist. Situația este atât de gravă încât miercuri, 6 martie 2019, Casa de Asigurări de Sănătate Tulcea și Colegiul Medicilor Tulcea au organizat o întâlnire cu medicii de familie pe tema asigurării serviciilor medicale și a tratamentului specific bolnavilor cu afecțiuni oncologice.

Au participat și președintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate Tulcea, Eugenia Vasile, președintele Colegiului Medicilor Tulcea, Emilia Stamate, managerul Spitalului Județean de Urgență, Tudor Năstăsescu, medicul coordonator pe programul de oncologie, Mirela Ivanov, președintele Grupului Medicilor de Familie Tulcea, Monica Ifrim Catrinescu, directorul Direcției de Sănătate Publică, Mirela Prodan și directorul Serviciului de Ambulanță Județean Tulcea, Dumitru Vâlcu, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu și vicepreședintele Dumitru Mergeani.

 

S-a cerut ajutorul medicilor de familie

Principala problemă abordată în cadrul întrunirii a privit situația Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență, unde activează un singur medic specialist, fapt pentru care este necesar sprijinul medicilor de familie în ceea ce privește prescrierea medicației. „Noi, cei din administrația publică, încercăm să rezolvăm cât mai multe probleme. Mă refer aici la zona investițiilor din sănătate, pe care o tratăm ca prioritară, respectiv la investițiile din Spitalul Județean, Unitatea de Primire Urgențe, Ambulatoriu. Avem un proiect de 50 de milioane de euro, probabil că în următorii trei ani spitalul va arăta altfel, o clădire nouă cu dotări noi. Sunt eforturi bugetare fără condiționalitate, dacă ne referim la Consiliul Județean, niciodată nu am spus că nu se poate atunci când ni s-a cerut rezolvarea unei probleme.

În acest context, aștept și de la dumneavoastră să găsim o soluție astfel încât acolo unde sunt probleme să facem front comun pentru a le rezolva, știut fiind că sunt destule secții în Spitalul Județean care lucrează la limită în ceea ce privește numărul de medici. De asemenea, știți că medicii se stabilesc foarte greu în județul nostru, cu toate că am încercat să oferim o serie de facilități, locuințe, pentru a-i atrage. Subiectul devenit arzător astăzi este oncologia, astfel că mi-aș dori o dezbatere prin care să găsim o soluție. Un singur medic pe oncologie nu este de ajuns, la un moment dat este peste putearea omenească să faci față la toate cazurile, este imposibil să reziști. Sperăm să găsim o deschidere cât mai mare din partea dumneavoastră pentru a trece de acest hop“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

 

CAST spune că există bani

Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Tulcea a precizat că în domeniul Oncologie, bugetul este asigurat, nu mai există probleme în privința finanțării, dar în schimb persistă problema deficitului de medici. „Astăzi ne-am întâlnit pentru a vă readuce aminte că, în conformitate cu ordinul președintelui Casei Naționale din anul 2015, toți medicii de familie din județul Tulcea au fost desemnați ca medici care pot prescrie medicație în programul național de oncologie, atunci când primesc o scrisoare medicală de la medicul specialist“, a declarat președintele director general Eugenia Vasile.

Comentarii