23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateISTERIE Autoritățile italiene au făcut raiduri în fabricile de vaccinuri pe fondul...

ISTERIE Autoritățile italiene au făcut raiduri în fabricile de vaccinuri pe fondul unor știri false

Continentul rămâne în urmă față de Marea Britanie la numărul total de doze de vaccinare administrate la 100 de persoane din totalul populației FOTO – OUR WORLD IN DATA

 

Autoritățile italiene au făcut raiduri la o fabrică de vaccinuri, pe fondul fricii că 29 de milioane de de vaccinuri AstraZeneca destinate țărilor în curs de dezvoltare erau ascunse cu destinația Regatului Unit.
 
AstraZeneca a căzut din nou victima mai multor dezinformări ale vaccinului după ce compania britanico-suedeză a fost acuzată în mod fals că a ascuns dozele.
 
Dezvăluirea eronată s-a răspândit ca un fulger în mass-media europeană, chiar în momentul în care Bruxelles-ul amenință Regatul Unit cu interdicția de a exporta milioane de doze de AstraZeneca din fabrica sa Halix din Leiden, Olanda.
 

CITEȘTE ȘI Aproape 50.000 de doze de vaccin AstraZeneca sosesc joi în România

Raportările din presa din Italia spuneau că o anchetă a Comisiei Europene și un raid din partea autorităților italiene ar fi expus un transport cu destinație britanică de la uzina Catalent din Anagni.
 
Dar The Telegraph a aflat că cele 29 de milioane de doze de la fabrica de „umplere și finisare” din Lazio, regiunea care include Roma, urmau să fie trimise de fapt în țările europene și în curs de dezvoltare în cadrul programului COVAX.
 
Surse britanice au declarat că nu așteaptă niciun transport din Italia, în timp ce oficialii UE au confirmat că multe dintre doze erau destinate țărilor mai sărace.
 
Rapoartele media italiene au declarat că au fost efectuate raiduri la uzină după ce un comisar al UE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la uzină.
 
Aceștia au citat surse din UE care acuză AstraZeneca că a complotat să aprovizioneze Marea Britanie în fața țărilor UE, în ciuda faptului că compania nu a depășit cu mult livrările promise către bloc.
 
Nu este pentru prima dată când AstraZeneca suferă de dezinformare în timpul șirului prelungit cu UE în ceea ce privește deficiențele de aprovizionare.
 

CITEȘTE ȘI Isteria împotriva Astra Zeneca: o componentă este politică, alta este legată de negarea Covid

Știrile germane au afirmat în mod fals că vaccinul ar fi eficient doar la 8% dintre cei peste 65 de ani și Emmanuel Macron, președintele francez, a declarat în ianuarie că este „cvasi-ineficient” la vârstnici, înainte de a se răzgândi spunând că va achiziționa vaccinul.
 
Luna aceasta, vaccinul Universității Oxford a fost legat de scandalul pe fondul temerilor cheagurilor de sânge și multe națiuni europene au suspendat utilizarea acestuia până când Agenția Europeană a Medicamentului a spus că este „sigur și eficient” de utilizat.
 
Marea Britanie, UE și AstraZeneca sunt blocate într-un litigiu privind aprovizionarea cu vaccin după ce compania a livrat doar 30% din dozele promise în contractul său pentru primul trimestru al anului 2021.
 
Ursula von der Leyen a cerut „reciprocitate” din Marea Britanie după ce a spus că UE a trimis 10 milioane de vaccinuri în Marea Britanie în ultimele șase săptămâni, în principal din fabrica belgiană Pfizer, dar Marea Britanie nu a exportat nicio lovitură către bloc.
 
Ea a amenințat că va bloca milioane de doze revendicate de Marea Britanie de la uzina Halix a AstraZeneca, cu excepția cazului în care Johnson renunță la privire la aprovizionarea celor două fabrici AstraZeneca către Marea Britanie, astfel încât acestea să poată începe furnizarea UE.
 
Telegraph înțelege că Comisia Europeană a respins pledoariile din Marea Britanie și AstraZeneca pentru discuții trilaterale privind soluționarea problemei. Bruxellesul a dat vina pe acțiunile legale pe care le-a început împotriva AstraZeneca pentru refuzul negocierilor.
 
Bruxellesul va continua cu planurile de blocare a transporturilor de vaccinuri împotriva coronavirusului către Regatul Unit și va lansa noi reguli care vizează țările cu rate de vaccinare ridicate și exporturi reduse de vaccinuri.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă