13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSănătateINTERVIU RL. Cum ne vindecăm de migrenă

INTERVIU RL. Cum ne vindecăm de migrenă

Dr. Alina Roxana Verzea, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Județean Mureș, explică într-un interviu pentru „România liberă“ de ce apar şi cum pot fi tratate eficient migrenele.

 

 

RL: Atunci când resimt o durere de cap, majoritatea oamenilor se plâng că au o migrenă. Există şi diverse glume pe această temă. La modul serios, ce este migrena?

Dr. Alina Roxana Verzea: Cefaleea este unul dintre simptomele frecvente pentru care pacientul se prezintă la cabinetul medical, cefaleea de tensiune şi migrena fiind cel mai des diagnosticate de către medicul neurolog din ambulatoriul de specialitate. International Headache Society (IHS) a clasificat cefaleea în următoarele categorii: cefalee primară, care nu poate fi asociată cu o leziune a ţesutului cerebral, cefalee secundară, asociată cu o astfel de leziune patologică (traumatică, vasculară, infecţioasă, tumorală) şi nevralgii craniene sau alte algii faciale – afecţiuni ale nervilor cranieni, în special nervul trigemen şi nervul gloso-faringian. În general, migrena este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cefalalgice, care afectează 6-8% bărbaţi şi 12-14% femei, însă după vârsta de 40 de ani frecvenţa şi intensitatea crizelor dureroase scad, în peste 50% din cazuri având un determinism genetic.

Atacurile migrenoase pot fi declanşate de variaţii ale factorilor de mediu (lumină, zgomot, modificări ale temperaturii sau ale presiunii atmosferice), de unele alimente sau medicamente (alcool, ciocolată, condiment), dar şi de stres, emoţii, oboseală, suprasolicitare psihică, fumat etc. Dintre formele de migrenă, cea mai frecventă este migrena cu aură, care presupune existenţa a cel puțin 5 crize cefalalgice care îndeplinesc o serie de criterii, cum ar fi: durata crizei să fie între 4 şi 72 de ore, să aibă o localizare unilaterală, să fie pulsatilă, să fie de intensitate medie sau severă, să fie agravată de efortul fizic, să fie însoţită de greţuri sau vărsături şi/sau fotofobie sau fonofobie. În plus, pe parcursul crizei dureroase pacientul resimte frecvent fenomene vizuale care apar la ambii ochi (pete negre, gri, tremorul imaginii, flash-uri, linii colorate) sau fenomene senzitive (ace, înţepături, amorţeli care apar prima dată la degete şi apoi se întind la tot braţul şi la faţă).

 

Ce tipuri de tratamente alopate există la ora actuală pentru migrene?

Un tratament este considerat eficient dacă durerea dispare după două ore de la administrarea medicaţiei. De regulă, analgezicele sunt medicamentele de primă alegere pentru atacurile migrenoase uşoare sau moderate. Sunt considerate analgezice de clasa A – acidul acetilsalicilic până la 1.000 mg/zi, ibuprofen 200-800 mg/zi, diclofenac 50-100 mg/zi, paracetamol 1.000 mg/zi. Combinaţia fixă de ASA+paracetamol+cafeină este eficientă în tratamentul acut al migrenei. Antiemeticele sunt indicate pentru tratarea greţurilor şi a potențialelor vărsături. Pentru adulţi se recomandă Metoclopramidul în doza de 20 mg. O medicaţie specifică pentru migrenă este reprezentată de clasa triptanilor (sumatriptan 50-100 mg, zolmitriptan 2,5-5 mg, naratriptan 2,5-5 mg, rizatriptan 10 mg, almotriptan 12,5 mg, eletriptan 20-40 mg şi frovatriptan 2,5 mg). Această clasă de medicamente este eficientă în orice moment pe parcursul atacului migrenos, însă criteriile IHS restricţionează la maximum 9 zile folosirea triptanilor. Pentru cazurile de migrenă severe, care nu cedează la tratamentul clasic şi care scad calitatea vieţii pacienţilor, în ultimii ani cercetările din domeniu au furnizat pe piața farmaceutică şi tratamente biologice, cum ar fi anticorpii monoclonali, care pot bloca un neurotransmiţător specific, CGRP.

 

Sunt benefice terapiile complementare în tratamentul migrenei?

Pe piaţa farmaceutică există suplimente naturiste care pot ameliora migrena. De pildă, Migrosun este o combinaţie de magneziu, Neurasites, coenzima Q10 şi vitamina D. Acesta reduce frecvenţa crizelor migrenoase cu 60% în două luni de tratament şi scade cu 50% intensitatea crizelor migrenoase. O eficienţă dovedită de studii ştiinţifice o are acupunctura, care reduce în mod semnificativ rata efectelor adverse ale medicamentelor. Din perspectiva TCM (Traditional Chinese Medicine), referitor la tratamentul prin acupunctură pentru migrene, punctele de acupunctură alese ar trebui să fie în apropierea zonei afectate. În plus, se mai aleg şi puncte distale, pe meridianele aferente zonei afectate. Acest principiu clinic de tratament poartă numele de Shang Bing Xia Zhi (tratarea unei afecţiuni care interesează partea superioară a corpului, prin inserare de puncte în zona inferioară a corpului). Şi şedinţele de yoga, 60 de minute zilnic axate pe relaxare, întindere musculară şi rezistenţă, 4 şedinţe consecutive timp de 12 săptămâni au avut efect benefic asupra intensităţii şi duratei crizei migrenoase. De asemenea, există mai multe remedii homeopate utile în tratarea migrenei, potrivit unui articol publicat în revista „Health“, din decembrie 2014. Între acestea, se numără Belladona, Nux vomica, Sanguinaria, Iris versicolor, Gelsemium, Cocculus, Argentum nitricum, Natrium muriaticum etc. Dar, pentru a stabili tratamentul adecvat fiecărui pacient în parte, în funcţie de tipul şi caracterul durerii, este nevoie de o anamneză detaliată şi de un consult la un medic specialist.

 

Cum poate fi prevenită apariţia migrenei?

Şi pentru tratamentul profilactic al migrenei există un întreg arsenal terapeutic. Medicul poate recomanda betablocante, blocante ale canalelor de calciu, antiepileptice, antiinflamatoare nesteroidiene, antidepresive sau combinaţii medicamentoase. Se impune un tratament profilactic al migrenei pentru pacienţii a căror calitate a vieţii este sever afectată de această problemă medicală – dacă frecvenţa atacurilor migrenoase este de două sau mai multe pe lună, dacă crizele migrenoase nu răspund la tratamentul acut medicamentos sau dacă există aure frecvente, de durată lungă sau incomode. De pildă, se consideră un succes terapeutic dacă frecvenţa lunară a atacurilor scade cu cel putin 50% în trei luni de zile de la iniţierea tratamentului. Însă, pentru ca tratamentul să fie eficient este obligatorie diagnosticarea corectă a cefaleei, iar în acest cadru discuţia medic-pacient joacă un rol decisiv prin acurateţea informaţiilor anamnestice.   

 

Migrena este o cefalee cu caracter familial, recurentă, cu localizare frecvent unilaterală, cu caracter pulsatil, care debutează în tinereţe şi se însoţeşte de fenomene oculare şi vegetative. Explorările biochimice, hematologice, toxicologice şi imunologice sunt necesare pentru examenul general şi diagnosticul diferențial. Examenul CT sau IRM cranian vor fi indicate numai la pacienţii care, pe lângă cefalee, prezintă modificări la examenul neurologic sau la cei care acuză o schimbare a caracterului crizelor migrenoase.“(dr. Alina Roxana Verzea, medic primar neurolog)

 

În România, studiile arată că durerea de cap este cea mai frecventă formă de durere, afectând 83% din populaţie.

 

RECOMANDĂRI

– evitarea consumului de alcool, brânzeturi fermentate, ciocolată şi cafea, precum şi conservanţi alimentari;

– evitarea medicaţiei vasodilatatoare şi a contraceptivelor orale;

– respectarea orelor de odihnă;

– evitarea suprasolicitărilor psihice sau fizice, a lucrului la temperaturi extreme;

– respectarea orelor de masă;

– în timpul crizei dureroase este recomandat repausul într-o cameră liniştită şi întunecoasă.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă