Inovaţie: un laser previne formarea metastazelor

O echipă de cercetatori americani a lansat o inovaţie în tratarea cancerului: cu ajutorul unui laser, celulele canceroase care ajung în sânge sunt descoperite şi distruse, astfel încât se reduce riscul de metastaze.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 04.07.2019 - 22:42

Noua tehnologie este non-invazivă, deoarece se face cu ajutorul unui laser care urmărește celulele canceroase, dar este amplasat în  exteriorul corpului și nu este nevoie să extragă sânge de la pacient. „Tehnologia poate reduce semnificativ progresia metastazelor”, precizează Vladimir Zharov, de la Universitatea din Arkansas, autorul studiului publicat în revista "Science Translational Medicine" şi citat de ehealthromania.ro. În acest fel, este îndepărtată cauza principala a deceselor provocate de cancer: metastazele care apar în corp.

Metastazele sunt tumori secundare care se formează în diferite zone din corp, după ce numeroase celule canceroase se desprind din tumoarea principală și ajung în fluxul de sânge și în sistemul limfatic. Aici intervine noua tehnologie, care găsește și distruge aceste celule bolnave înainte de-a avea timp să formeze noi tumori. Deși tratamentul cu laser și-a demonstrat eficiența în medicină, până acum nu a fost folosit la nivel celular, pentru că aparatele laser sunt de obicei foarte mari. Acum însă, rezultatul unui studiu de caz dă speranțe medicilor și bolnavilor: în cazul unui pacient cu melanom, tratamentul cu laser a distrus 96% din celulele canceroase. Rezultatele au fost însă foarte bune la 27 din 28 de pacienți, dispozitivul identificând rapid toate celulele anormale. Precizia aparatului este de aproximativ 1.000 de ori mai mare față de alte tehnologii folosite în prezent.

Deși au mai fost inventate dispozitive similare, acesta este primul care a fost testat și pe oameni. Un alt avantaj important al noului aparat este că poate scana un litru de sânge pe oră, astfel încât va identifica rapid toate celulele canceroase. Iată cum funcționează noul dispozitiv: laserul este pus deasupra unei vene și încălzește sângele. Celulele de melanom aborb mai multă energie decât cele sănătoase și astfel ele se încălzesc și se dilată. Dilatarea lor este înregistrată de aparat cu ajutorul unor ultrasunete și astfel cercetătorul poate să afle numărul exact al celulelor canceroase din sânge. Tot laserul distruge imediat aceste celule, prin intermediul căldurii.

 

(Foto: echipa de cercetători condusă de prof. Vladimir Zharov)

Cercetătorii au observat că laserul distruge celulele canceroase chiar și atunci când este programat să funcționeze la intensitate redusă, în modul de diagnostic. În următoarele studii, experții vor să mărească puterea laserului, ca să vadă dacă vor obține rezultate chiar mai bune. Aparatul conceput de Zharov a fost testat mai întât pe animale, apoi a primit aprobarea să fie studiat și pe oameni.

Comentarii