Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Inovaţie: RMN în doar 5 minute

Radiologii vor să folosească algoritmii de Inteligență Artificială pentru a reduce semnificativ durata unei investigații RMN.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 29.08.2018 - 18:24

În prezent, un examen RMN durează zeci de minute, timp în care pacientul trebuie să stea complet nemișcat, în condiţiile în care aparatul face o serie de fotografii 2D cu interiorul corpului persoanei, iar apoi combină aceste imagini pentru a realiza o scanare 3D.

Însă, în viitorul nu foarte îndepărtat tehnica s-ar putea îmbunătăţi considerabil. Cercetătorii de la Universitatea din New York au lansat proiectul FastRMN, care va reduce timpul necesar unei investigații RMN de la 90 de minute la doar 5 minute.

Noua metodă presupune realizarea unor imagini 2D, pe care apoi algoritmii de Inteligență Artificială le completează, pentru a realiza o imagine tridimensională. Potrivit ehealthromania.ro, acest lucru va fi posibil după ce agloritmul va învăța să recunoască anomaliile din corpul uman, în urma vizionării a milioane de imagini RMN.

Astfel, tumorile ar putea fi observate din doar câteva cadre, iar algoritmul va completa automat „golurile“, realizând o imagine de ansamblu, o investigație RMN completă. În prezent, specialiştii vor să se asigure că investigaţia rapidă FastRMN nu prezintă riscuri şi are o acurateţe superioară, fără erori din partea algoritmului, care ar putea să nu recunoască o tumoare canceroasă dacă nu este bine pregătit. De aceea, cercetătorii au cerut ajutorul unor specialiști în Inteligență Artificială de la Facebook. Reducerea duratei unui examen RMN ar oferi mai mult confort pacienților, iar în cazuri de urgență le-ar salva chiar viața, pentru că acele 90 de minute petrecute la investigație pot face diferența între o intervenție salvatoare și una care a venit prea târziu.  

 

Tipuri de examinări RMN

 

Principalele tipuri de examinări RMN sunt:

RMN cerebral

RMN coloană vertebrală (spinal)

RMN inimă și vase de sânge (cardiac sau vascular)

RMN toracal

RMN abdominal

RMN pelvin

RMN ginecologic

RMN urologic

RMN musculo-scheletal

RMN mamar

RMN cardiac

Angiografie prin rezonanță magnetică

RMN oncologic

Proceduri intervenţionale ghidate imagistic etc.

Scanările RMN sunt indicate în situații variate, cum ar fi:

- anomalii ale creierului sau coloanei vertebrale;

- tumori, chisturi sau alte anomalii în diferite regiuni din corp;

- leziuni sau anomalii articulare;

- anumite afecțiuni cardiovasculare;

- posibile boli hepatice sau ale altor organe interne;

- dureri pelvine la femei (fibrom, endometrioză etc.);

- suspectarea unor anomalii uterine după evaluarea fertilității etc.

 

Indicaţii

 

În România, prețul unui RMN variază în medie între 450 şi 2.000 de lei, în funcție de regiunea examinată, cele mai scumpe fiind cele complete cu substanță de contrast. Investigațiile RMN pot fi efectuate și
gratuit în baza relațiilor contractuale cu CAS, cu bilet de trimitere, în funcție de unitățile medicale și de limita fondurilor disponibile.

 

 

Comentarii

loading...

Ziarul PDF

AD