INML a anunţat cauza morţii copilului de 2 ani internat la Sanador. Medicii i-au înţepat o venă

Copilul în vârstă de 2 ani, care a fost operat la clinica medicală privată Sanador, a murit din cauza unei hemoragii interne acute, complicată de un şoc hemoragic survenit în timpul operaţiei şi care nu a fost apoi depistat, se arată în expertiza medicală făcută de IML.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 12.01.2019 - 15:54

"Moartea a fost neviolentă. Ea s-a datorat unei hemoragii interne acute, la nivel retroperitoneal, având sursa la nivelul venelor funiculului spermatic stâng, complicată cu şoc hemoragie, apărută în urma unei intervenţii chirurgicale pentru „testicul necoborât stâng". Diagnosticul preoperator şi indicaţia chirurgicală au fost corecte. In cursul tratamentului chirurgical s-a constituit o complicaţie hemoragică cu evoluţie insidioasă lentă, suprapusă unui status post-anestezic, nedepistată. La examenul medico-legal al cadavrului s-au constatat leziuni traumatice ce s-au putut produce prin lovire cu sau de corp dur (posibil prin manipularea pacientului) neimplicate în tanatogeneză", se arată în raportul de expertiză medico-legală necropsică întocmit de Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", după efectuarea autopsiei, intrat în posesia Mediafax. 

Concret, copilul a sângerat lent, după ce medicii i-au înțepat o venă de la un testicul, până a murit. Expertiza medicală a fost trimisă către procurori.

Copilul a murit pe 21 octombrie 2018 după ce a suferit o operaţie de hernie inghinală. Părinţii copilului au declarat, după audieri, că au ales să opereze copilul la spitalul privat de frica infecţiilor spitaliceşti din spitalele de stat, însă, după operaţie, atunci când le-au sesizat pe asistente că micuţul nu se trezeşte, acestea nu găseau echipamentele şi nici nu ştiau să le folosească, aşa că au chemat SMURD-ul. Băieţelul nu a mai putut fi salvat.

Părinţii copilului decedat în condiţii misterioase susţineau după decesul acestuia că au optat pentru o clinică privată de teama infecţiilor intraspitaliceşti din unităţile sanitare de stat şi cer ca cei vinovaţi să plătească pentru moartea copilului lor. Aceştia îl acuzau pe medicul chirurg care l-a operat pe băieţel şi care îşi desfăşoară activitatea şi în Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală nu le-a spus nimic despre riscurile intervenţiei chirurgicale. Mama băieţelului, Andreea Duță, reclama faptul că, după ce a observat că i se face tot mai rău copilului, asistentele medicale păreau depăşite de situaţie: „Am fugit cu el la camera asistentelor. Au început să acţioneze haotic, oxigenul din perete nu mergea, echipamente nu aveau, absolut nimic, nu ştiau cum să folosească, o incompetență crasă. Nu ştiau pe cine să cheme mai repede, le tremurau mâinile, un haos general”.

Părinţii lui Ştefan mai povesteau că, disperaţi, au sunat la 112 pentru a le fi salvat băieţelul, fiind îndrumaţi să facă acest lucru chiar de către medicul care îl operase pe cel mic: „Au trecut minute întregi până când personalul de resuscitare al spitalului privat a venit de la etajul 6 la 2. Nu cu un aparat de defibrilare cardiacă, ci cu un balon de ventilare mecanică. Au venit cei de la SMURD, care într-adevăr s-au luptat pentru viaţa copilului nostru, numai că s-au pierdut nişte minute în care ei pur şi simplu se uitau, dădeau din colţ în colţ. Stai să chemăm de la nu ştiu ce etaj, stai să vină nu ştiu cine. Aoleu, perfuzia! De care perfuzie? Cu glucoză? Cu adrenalină? Habar nu aveau! Habar ­n-aveau! ­Mulţumim celor de la SMURD că s-au luptat pentru viaţa copilului”.

Comentarii