13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSănătateInfluența computerului asupra sănătății umane – Beneficiile ochelarilor de calculator

Influența computerului asupra sănătății umane – Beneficiile ochelarilor de calculator

Același lucru se poate spune și despre smartphone, care de asemenea afectează vederea prin lumina de la ecran. Chiar și copiii folosesc frecvent astfel de gadgeturi, mai ales că din cauza pandemiei, acum fac ore online.

Luminozitatea ecranului de la computer afectează sănătatea ochilor. Există studii care au arătat că din cauza luminii albastre de la calculator apar probleme de vedere.

Dacă ești o persoană pasionată de calculator, sau care stă mult timp în fața ecranului de la computer din cauza jobului, atunci ar trebui să reduci la minim utilizarea, sau să faci pauze frecvente pentru a-ți odihni ochii.

Specialiștii de la Asociația Optometrică Americană recomandă respectarea regulii de 20 de minute, prin care la fiecare 20 de minute se face o pauză de 20 de secunde, timp în care se privește un obiect situat la o distanță de 6 m.

Există și anumite modele de ochelari pentru calculator care sunt utili în protejarea vederii în timp ce lucrezi pe laptop, sau privești prea mult timp în smartphone. 

Ochelarii de calculator au altfel de lentile decât ochelarii de vedere, respectiv nu au dioptrii. Cei cu lentile de vedere care sunt pentru corectarea vederii, sunt recomandați de medicul de ochi. În cazul ochelarilor de calculator se poate opta pentru o pereche normală, sau se pot comanda ochelari de computer specializați pentru zona de vizualizare personalizată (se măsoară distanța dintre ochi și monitorul computerului). Pentru asta este necesară o consultație la un medic de specialitate, care să prescrie rețeta și să recomande lentilele potrivite.

Modul în care calculatorul și alte gadgeturi afectează ochii

Cu siguranță, mulți românii au intuit că laptopul utilizat timp îndelungat este dăunător sănătății. Aceste temeri au fost confirmate de experți, care au spus că lumina de la toate gadgeturile (smartphone, calculator, tabletă, laptop) poate deteriora vederea.

Obiceiul de a sta mult timp cu ochii în calculator sau pe smartphone devine o povară imensă pentru ochi, dar și pentru mușchi, cap, spate și psihic. Cei mai afectați însă sunt ochii. Există păreri despre dezvoltarea miopiei din cauza telefoanelor mobile, îndeosebi la tineri, la copii și adolescenți.

O persoană care se uită mult timp la ecranul telefonului, forțează ochii să lucreze în mod constant pentru a vedea de aproape și treptat apare miopia. În mod normal trebuie să existe un echilibru, să fie o comutare a vederii de la ținte îndepărtate la cele apropiate.

Consecințele folosirii timp îndelungat a computerului sau a smartphone-ului nu întârzie să apară și acestea includ:

– Senzația de ochi uscați și înroșiți

– Amețeli, dureri de ochi, vedere încețoșată

– Accentuarea tendinței de a clipi frecvent

– Sensibilitate la lumină

– Oboseala ochilor

– Reducerea acuității vizuale

– Apariția tulburărilor de somn care pot dăuna sistemului nervos.

Lumina albastră de la ecranul diferitelor dispozitive electronice are un impact negativ asupra retinei. Conform oamenilor de știință, ea poate duce la deteriorarea ireversibilă a vederii.

Pentru a preveni aceste daune, experții sfătuiesc oamenii să minimizeze timpul petrecut în fața ecranelor gadget-urilor. Cel puțin în timpul liber, ei ar trebui să închidă computerele și smartphone-urile și să iasă din casă, la aer curat, pentru a-și relaxa ochii și a-și menține sănătatea vederii.

Pentru a putea privi ecranul computerului fără riscul de a-și afecta sănătatea, ei pot folosi ochelari speciali dezvoltați de producători în domeniu, mai ales că la mijlocul lunii Decembrie se vor lansa ochelarii pentru lumină albastră de la muunel. Aceștia împiedică lumina albastră să afecteze ochiul și fac posibilă concentrarea pe ecranul calculatorului pentru o perioadă lungă de timp, fără a forța sau a strânge ochii.

Medicii sfătuiesc oamenii să facă și un control la ochi, dacă observă anumite simptome sau probleme de vedere. Ei au spus și faptul că cel mai bun mod de a anticipa orice problemă oculară este să meargă la un optician, care poate veni imediat cu o soluție sau cu sfaturi utile.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă