7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSănătateInfertilitatea – o boală, NU o condamnare!

Infertilitatea – o boală, NU o condamnare!

Într-un interviu pentru „România liberă“, dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului şi reproducere umană asistată/FIV, prezintă principalele tratamente ale infertilităţii.

Conform statisticilor internaţionale, în Europa şi America de Nord, 85% din cupluri vor obţine sarcina într-un an, 20% vor concepe din prima lună, 70% în primele 6 luni şi 95% pe parcursul a doi ani. Medicul Erna Stoian spune că, în general, cauzele infertilităţii sunt împărţite în mod egal între bărbaţi şi femei: 30% cauze feminine, 30% cauze masculine, 30% mixte şi 10% necunoscute. În ultimii ani, rata fertilităţii a înregistrat în România o scădere alarmantă: de la 2,2 naşteri la o femeie, în 1989, la 1,2 în 2015, în contextul în care media la nivelul UE este de 1,6.

Tehnici moderne de diagnostic

„Cuplurile la care femeia are vârsta sub 35 de ani trebuie să se prezinte la medicul specialist în infertilitate după un an de încercări nereuşite de a obţine sarcina”, explică dr. Stoian, care argumentează prin faptul că „fertilitatea scade odată cu creşterea vârstei mamei, aşa că între 35 și 40 de ani trebuie să se prezinte la specialistul în infertilitate după 6 luni de încercări, iar cele de peste de 40 de ani după 3 luni”.

La prima vizită la specialist, se va face o anamneză amănunţită pentru ambii parteneri. Medicul declară pentru RL că, pentru evaluarea fertilităţii feminine se recomandă un examen fizic general ce va cuprinde istoricul medical, date despre ciclul menstrual, date despre alte sarcini. De asemenea, se va efectua şi examinarea ginecologică, ce va cuprinde şi ecografie transvaginală. În timpul consultului se va face şi profilul hormonal (hormonii hipofizari sexuali, hormonii tiroidieni, prolactina), precum şi testarea rezervei ovariene şi evaluarea ovulaţiei. Totodată, poate fi necesară evaluarea permeabilităţii tubare (histerosalpingografie), o histeroscopie/laparoscopie exploratory sau diferite teste pentru boli cu transmitere sexuală.

În cazul bărbaţilor, principala şi prima investigaţie efectuată pentru evaluarea fertilităţii masculine este spermograma. Medicul mai poate indica un examen fizic general, profilul hormonal, culturi uretrale şi spermocultură, teste pentru boli cu transmitere sexuală sau un test halosperm.

Tratament diferenţiat

Dr. Erna Stoian susţine că infertilitatea se poate trata cu diverse metode: de la medicaţie la tratamente chirurgicale, însă abordarea terapeutică trebuie individualizată pentru fiecare cuplu în parte şi depinde de: vârsta maternă, cauzele şi durata infertilităţii şi starea generală de sănătate a celor doi parteneri de cuplu. Aceştia trebuie să participe la o discuţie interactivă cu medicul specialist în infertilitate, în care să li se explice şi să înţeleagă mai bine fiziologia reproducerii. De pildă, este bine de ştiut că spermatozoizii trăiesc în medie 72 de ore, în timp ce ovocitul trăieste doar 24 de ore, de aceea şansele cele mai mari de a obţine sarcina sunt înainte de ovulaţie.

În general, pe măsură ce vârsta maternă creşte în special după 35 de ani, şansele de a obţine o sarcină sunt din ce în ce mai mici. De aceea, dacă femeia are mai mult de 35 de ani, medicul poate recomanda direct o procedură de reproducere umană asistată, sărind etapele de tratament medicamentos şi/sau chirurgical.

„Dacă există disfuncţii ovulatorii, se poate începe cu tratamente medicamentoase, care pot induce ovulaţia şi, prin monitorizarea ecografică şi hormonală, se poate sincroniza mai bine momentul ovulaţiei cu contactul sexual, crescând şansele de obţinere a sarcinii. În plus, se poate apela la tratamente chirurgicale care pot îndepărta chisturi sau fibroame şi pot restaura anatomia aparatului genital. Există, de asemenea, tratamente medicamentoase pentru bărbaţi ce pot îmbunătăţi calitatea spermei, dar şi tratamente chirurgicale. Dacă aceste tratamente de primă linie nu funcţionează sau nu sunt suficiente, atunci se trece la tehnici de reproducere umană asistată”, explică dr. Erna Stoian.  

Abordări terapeutice moderne

1. Inseminarea intrauterină presupune introducerea direct în uter a spermei preparate. Pentru această procedură trebuie să existe măcar o trompă permeabilă şi anomaliile spermei să fie minore. Rata de succes este de 10-15% per ciclu de inseminare.

Indicaţii:

– Infertilitate cervicală

– Infertilitate masculină cu anomalii minore

– Infertilitate de cauză necunoscută

– Infertilitate ovulatorie

– La femei care doresc copii cu spermă de la donor

– În cazul în care sperma a fost prezervată anterior

2. Fertilizarea in vitro este prima şi cea mai cunoscută tehnică realizată prin stimularea ovarelor şi apoi recoltarea ovocitelor ce se fecundează spontan în laborator, într-un mediu special cu spermatozoizii partenerului, iar embrionii obţinuţi sunt apoi transferaţi în uterul mamei. Rata de succes este de 25-40% şi scade la 3-8% la femeile peste 40 de ani.

Indicaţii:

– trompe blocate

– vârstă maternă înaintată

– endometrioză

– factori masculini de infertilitate

– infertilitate neexplicată

3. Injecţia intracitoplasmatică de spermă implică injectarea spermatozoidului direct în ovocit, în laborator, şi este indicată în special în cazul anomaliilor severe de spermă. Alte indicaţii sunt numărul mic de ovocite sau lipsa fertilizării la o procedură anterioară.

Factori de risc

Vârsta – creşterea vârstei materne reprezintă cel mai important factor de risc. După 30 de ani numărul şi calitatea ovocitelor scad, deci şi şansa de a rămâne însărcinată. Potrivit  ultimelor studii, se pare că şi vârsta paternă înaintată duce la scăderea şanselor de a obţine sarcina şi, în acelaşi timp, creşte riscul de apariţie a schizofreniei şi autismului.

Tulburări alimentare – femeile foarte slabe care suferă de tulburări de alimentaţie au probleme serioase de infertilitate datorate lipsei ovulaţiei şi de multe ori şi a menstruaţiilor.

Expunerea la substanţe chimice – anumite pesticide, ierbicide, metale şi solvenţi pot afecta fertilitatea atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Stresul psihic – studiile arată că ovulaţia la femei, cât şi producţia de spermă la bărbat pot fi afectate.

Regim alimentar vegetarian sau vegan – persoanele vegetariene sau vegane pot avea carenţe de fier, acid folic, zinc şi vitamina B12, ce pot duce la infertilitate.

Antrenamente fizice intense – femeile care desfăşoară activităţi sportive în exces sau sportivele de performanţă pot avea probleme ovulatorii.

Fumatul – afectează fertilitatea atât la femeie, cât şi la bărbat.

Consumul de alcool şi droguri – un consum moderat de alcool nu pare să afecteze calitatea spermei, dar poate să scadă fertilitatea în cazul bărbaţilor cu un număr deja scăzut de spermatozoizi.

Obezitatea – s-a constatat lipsa ovulaţiei şi scăderea fertilităţii la femeile cu indice de masă corporală peste 30. De asemenea, obezitatea creşte riscul de a avea o spermogramă modificată pentru bărbaţi.

Sedentarismul – scade fertilitatea atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Bolile cu transmitere sexuală – infecţia cu Chlamydia poate duce la blocarea trompelor.

Transparenţă şi accesibilitate

ASSMB va afişa, atât la sediul propriu, cât şi pe pagina web, toate datele statistice ale proiectului (numărul dosarelor depuse, numărul celor aprobate, dosarele incluse în lista de aşteptare; numărul de proceduri de fertilizare in vitro ce pot fi efectuate etc.). În plus, lista cu unitățile sanitare specializate în FIV (n.r. – fertilizare in vitro) şi farmaciile eligibile va fi disponibilă pe site-ul www.assmb.ro, pe site-ul operatorului economic-emitent de vouchere (care va fi anunţat), precum şi pe site-urile unităţilor sanitare şi ale farmaciilor care participă la acest proiect.

Vouchere pentru fertilizarea in vitro: ajutor de la stat pentru cuplurile din Bucureşti

Pentru multe cupluri de români diagnosticate cu infertilitate, fertilizarea in vitro este inaccesibilă din cauza costurilor foarte mari. Primăria Bucureşti oferă 14 milioane de lei ca sprijin financiar pentru efectuarea unui astfel de tratament, printr-un proiect care se va derula începând cu 4 iunie.

Peste 1.000 de cupluri vor beneficia de vouchere pentru fertilizarea in vitro şi déjà mii de cereri au fost depuse pentru obţinerea finanţării. Şi asta în condiţiile în care, în România, un cuplu din patru nu poate să conceapă un copil pe cale naturală, iar  tratamentul costă între 3.000 și 5.000 de euro și include investigații, medicamente, proceduri medicale și crioprezervarea embrionilor suplimentari. În fiecare an în ţara noastră se fac aproape 5.000 de proceduri FIV (de 10 ori mai puţine decât în Europa de Vest), unele dintre acestea fiind efectuate printr-un program naţional al Ministerului Sănătăţii, care acoperă doar 835 de proceduri, suma acordată fiind însă doar pentru intervenţie, nu şi pentru tratamentul de stimulare.

Proiectul privind ajutorul pentru fertilizarea in vitro iniţiat de autorităţile locale din Bucureşti prevede o serie de condiţii ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de sprijinul financiar. Astfel, criteriile de eligibilitate includ indicaţia medicală pentru FIV sau vârsta partenerei, care trebuie să aibă între 24 şi 45 de ani, membrii
cuplului sunt asiguraţi medical, partenerul suferă de azoospermie, precum şi rezidenţa în Bucureşti de cel puţin șase luni. Sprijinul financiar este de 13.800 lei/cuplu/solicitare şi se acordă sub formă de două vouchere pentru fiecare solicitare.

„Voucherele se vor acorda simultan, după cum urmează: Etapa 1 – Voucher medicamente – pentru tratamentul de stimulare se va acorda un voucher în valoare de 4.600 lei; Etapa 2 – Voucher proceduri medicale – pentru intervenţia medicală specifică se va acorda un voucher în valoare de 9.200 lei“, potrivit PMB. Dosarul pentru solicitarea ajutorului financiar trebuie să cuprindă cererea-tip care se găseşte pe site-ul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), copii ale actelor de identitate ale ambilor parteneri, scrisoarea medicală cu indicaţia începerii procedurii de fertilizare in vitro eliberată de către o unitate sanitară publică sau privată acreditată, scrisoare medicală pentru realizarea puncţiei ovariene şi scrisoare medicală pentru embriotransfer.

Recomandarea experților români în tratarea infertilității pentru toate femeile care-și doresc copii este să-și programeze, pe cât posibil, sarcinile până la vârsta de 35 de ani deoarece fertilitatea naturală scade  rapid cu vârsta și, în plus, menopauza se instalează tot mai frecvent la persoane tinere (înainte de 40 de ani). De altfel, stresul, poluarea și amânarea maternității au dus la creșterea cererii pentru procedurile de fertilizare in vitro.  

Educarea pacienţilor în înţelegerea cât mai bună a funcţionării aparatului reproductiv, a problemelor ce pot afecta fertilitatea şi a opţiunilor de tratament va face ca aceştia să se prezinte din timp la medicul specialist în infertilitate şi împreună cu acesta să aleagă cele mai bune metode de tratament.“(dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului şi reproducere umană asistată/FIV)

Infertilitatea este o boală clasată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe locul 5 în topul dizabilităţilor la nivel global. În România, un cuplu din şase are probleme de fertilitate, iar statisticile relevă că o treime dintre femeile de peste 35 de ani sunt infertile. În rândul celor trecute de 40 de ani infertilitatea este întâlnită la peste jumătate.

Potrivit statisticilor, doar 35% din femei rămân însărcinate după o procedură de fertilizare în vitro. Proiectul de finanţare din partea Primăriei Capitalei se va desfăşura în perioada iunie 2018-decembrie 2019.

În România există 23 de centre acreditate pentru FIV (13 – Bucureşti, 2- Tg. Mureş, Timişoara, Iaşi şi câte 1 centru în Sibiu, Craiova, Cluj, Braşov), două dintre ele fiind de stat (CLUJ – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj şi Bucureşti -Spitalul Clinic „Prof. Dr. Panait Sirbu“).

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă