12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSănătateÎn Constanța s-ar putea construi un spital militar regional

În Constanța s-ar putea construi un spital militar regional

Nicolae Moga, senator PSD, a inițiat un proiect legislativ pentru construirea unui spital militar regional în județul Constanța, după ce Guvernul României nu a inclus județul Constanța pe lista acelora unde va fi construit un spital regional, considerând, în mod eronat, că județul nostru nu se află în topul acelora unde este nevoie de un spital regional.

„Unii nu au putut, alții nu au vrut, unii au invocat lipsa fondurilor. În județul Constanța era mai mult decât necesar construirea unui spital datorită faptului că vara noi suntem capitala României și avem aici circa un milion, un milion și jumătate de turiști, și gestionăm totul cu un singur spital județean. În timpul sezonului estival, Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Constanța se confruntă cu 500 de intervenții pe zi. Eu nu doresc nimănui să ajungă la spitalul județean și să fie al 499-lea pacient. Un doctor, omenește, nu are ce să facă”, a spus Nicolae, într-o conferință de presă.

Acesta a spus că a încercat să găsească soluții pentru construirea unui buget de stat, dar nu a reușit. Bugetul de stat este suprasolicitat, iar un spital modern, de 1.000 de paturi, costă circa 400 de milioane de euro. Nici fondurile europene nu sunt o soluție, spune el, deoarece Comisia Europeană a alocat 150 milioane euro pentru trei spitale.

„Eu am făcut scandal când s-a făcut analiza necesităților medicale. Se numește „Situația medicală la nivel național”. Au făcut-o niște indivizi care au trecut Constanța pe locul 5 sau 6. Eu am explicat la vremea respectivă că Iași, Cluj și Craiova, unde au fost fixate cele trei spitale regionale, în timpul guvernului Ponta, au mai multe unități spitalicești decât avem noi. Noi avem 11, Iași are 17, Craiova are 17 și Cluj are 19. 150 de milioane euro nu sunt suficienți decât pentru studii de fezabilitate. Restul trebuie să pună statul român, dar statul român nu poate, pentru că intră în deficit, deficit care s-a fixat la 3%”, a subliniat Moga, potrivit Constanța 100%.
Singura posibilitate pentru construirea unui spital regional la Constanța este construirea unui spital regional militar, datorită faptului că România cheltuie 2% din buget pentru armată. Din acești bani se poate construi acest spital.

„Am făcut o propunere legislativă. O să vă surprindă că am făcut-o numai eu. Nu vă ascund că am discutat cu colegii mei, cam cu toți, și au fost de acord. Am discutat și politic, inclusiv cu primul ministru. Ca să evit însă lupta politică, mi-am asumat-o singur, pentru că știți foarte bine că există o situație delicată în Parlamentul României. PSD a pierdut majoritatea în Camera Deputaților, în Senat încă avem majoritate, dar dacă nu negociem între noi, atunci nu va mai trece nicio lege. Eu negociasem cu majoritatea grupurilor parlamentare, care au fost de acord să se construiască acest spital militar regional la Constanța”, a mai spus senatorul.
Acesta a precizat că vrea ca proiectul de lege să fie adoptat până în vara acestui an, propunerea legislativă fiind inițiată în procedură de urgență. Spitalul va avea numele „Mihail Kogălniceanu”, în memoria omului care a făcut mult pentru Dobrogea. După ce proiectul devine lege, de acesta se va ocupa Ministerul Apărării Naționale.

„Eu nu mai stau cu frica că nu o să avem sursele de finanțare. Proiect, locație, execuție – este treaba Ministerului Apărării Naționale. Îmi doresc ca spitalul militar regional să se facă în Constanța, dar nu depinde de mine. Noi avem un spital militar regional în Constanța, care are 200 de paturi, iar în septembrie anul acesta a împlinit 187 de ani. Spitalul acesta l-am gândit să aibă minimum 500 de paturi.”, a mai spus Nicolae Moga.

În noul spital se vor putea opera și civili, a adăugat acesta. Mai mult, va avea și o secție de Primiri Urgențe, pentru a decongestiona actuala unitate de urgențe a Spitalului Județean Constanța.

Deputatul PSD de Tulcea, Eugen Teodorovici, a dat asigurări că se va ocupa, personal, de construirea unui spital regional în Dobrogea, spunând că va fi gata până sfârșitul anului 2020. De asemenea, anul acesta premierul Viorica Dăncilă a declarat, după o vizită în Turcia, că în Constanța se va construi un spital regional prin parteneriat public privat cu ajutor turcesc.
Nicolae Moga a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă în care și-a prezentat bilanțul activității de senator pe anul 2018.

Acesta a mai punctat că reușit să treacă, în premieră, un proiect care vizează revenirea oraşului Băneasa la statutul de comună. Proiectul a trecut de Senat acum două zile urmează să fie promulgat de președintele României.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă