13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateHrana și igiena bebelușului. Aspecte de puericultură esențiale pentru tine și bebe

Hrana și igiena bebelușului. Aspecte de puericultură esențiale pentru tine și bebe

Puericultura este, la modul general, știința care se ocupă cu dezvoltarea optimă a copiilor, atât pe plan fizic, cât și psihic. Pentru a asigura copilului o creștere cât mai sănătoasă, părinții (și în primul rând mama) sunt cei care trebuie educați. Puericultura se ocupă atât cu principalele reguli de  îngrijire a copilului, cât și cu acțiunile esențiale pe care mama trebuie să le ia pentru sine, astfel încât să crească un copil sănătos (supravegherea sarcinii, consultațiile și controalele periodice ale femeii însărcinate, vizitele la medic dedicate puericulturii pentru primii ani de viață și pentru mai târziu).

Nutriția bebelușului, produsele pentru alăptat și aparatele folosite în prima perioadă a vieții copilului (perioada de bebelușenie), dar și după aceea, produsele pentru îngrijirea mamei în această perioadă și grija pentru bolile și comportamentele fiecărui sezon sunt doar câteva lucruri extrem de importante pentru femeile care sunt mămici la început de drum.

Iată care sunt aspectele esențiale de puericultură esențiale pentru o bună dezvoltare a micuțului tău chiar din primele zile de viață:

Alăptarea, o provocare? Cum să faci totul mai ușor

Alăptarea la sân este, bineînțeles, prima și cea mai bună variantă pentru alimentația bebelușului, atât din punctul de vedere al substanțelor nutritive, cât și privind aspecte precum sănătatea celui mic. Laptele matern se va secreta pe o perioadă de 3-6 luni după naștere și va fi unica hrană a bebelușului în această perioadă. În cazul în care există dificultăți în obținerea laptelui matern, se va folosi metoda alternativă a laptelui praf.

În general, în timpul alăptării sunt simplificate aspecte precum perioada dintre mese sau cantitatea optimă de lapte. Pur și simplu copilul știe când și câtă nevoie de lapte are, iar din acest punct de vedere e mult mai ușor să alegi alăptarea.

Cu toate acestea, există situații în care alăptarea devine o provocare. Uneori lactația are nevoie de stimulare suplimentară, iar în aceste momente o pompă de sân poate fi cel mai mare ajutor al tău. Alegerea acesteia trebuie să fie făcută cu foarte mare grijă, întrucât de ea depinde sănătatea ta și a bebelușului. Pe piață există pompe manuale și pompe electronice, acestea au diverse caracteristici cum ar fi: modurile de stimulare și de colectare a laptelui matern, dar și de depozitare a laptelui matern (unele putând fi folosite direct ca biberon). Un aspect important în alegerea unei pompe pentru sân este și poziția din care poate fi recoltat laptele, unele pompe putând fi folosite în poziție orizontală, ceea ce face recoltarea laptelui o operațiune mult mai ușoară.

Recoltarea și păstrarea laptelui necesită, totodată, sterilizarea obiectelor cu care cel mic intră în contact. În ultima vreme, există tehnologii care fac sterilizarea foarte simplă, cum ar fi sterilizatoarele electrice sau sterilizatoare cu microunde, care oferă portabilitate și sunt extrem de ușor de folosit.

Ai în vedere aceste aspecte atunci când alăptezi, iar bebe se va dezvolta armonios și sănătos!

 

Laptele praf – principalul aliment care te va ajuta în primele luni de viață ale bebelușului

Uneori alăptarea la sân este imposibilă pentru mămică sau pentru bebe, așa că soluția cea mai simplă este laptele praf. De asemenea, laptele praf este o bună metodă de alternare a laptelui provenit de la sân, în cazul în care acesta nu ajunge.

Perioada în care se recomandă hrănirea exclusivă a micuților cu lapte praf este în primele 6 luni de viață, urmând apoi perioada de diversificare, când laptele praf va fi combinat cu alimente solide. Se recomandă ca bebelușul să nu fie hrănit cu mai mult de 900g de lapte praf pe zi, urmând ca odată cu diversificarea (alternarea laptelui cu hrană solidă, cum ar fi piureurile, cerealele sau gustările), această cantitate să fie diminuată. Pentru o alimentație cât mai bună pentru copil este necesară, însă, vizita la medicul pediatru. Acesta va ști exact când bebe are nevoie de alimentație mai bogată și când poate fi redusă cantitatea de hrană.

Cantitatea de hrană pe bază de lapte praf recomandată pentru fiecare masă a bebelușului variază în funcție de greutatea acestuia. În primele 4-6 luni, când dieta micuțului se bazează în exclusivitate pe lapte, se recomandă o doză zilnică de 70ml de lapte pentru fiecare kg pe care îl are copilul. De exemplu, în situația în care bebe cântărește 6kg, se recomandă aproximativ 500g de lapte praf pe zi (24 de ore). Cu toate acestea, cantitățile pot varia în funcție de zile și de perioade, iar pe parcurs îți vei da seama exact de ce are nevoie bebelușul tău.

Formula de lapte praf potrivită pentru copilul tău poate fi decisă doar împreună cu medicul pediatru. Cu toate acestea, este bine să știi că laptele praf este disponibil în mai multe formule cum ar fi: lapte praf care se prepară prin diluarea cu apă, formula de lapte gata preparată, formula pe bază de lapte de vacă, pe bază de lapte de soia, hipoalergenice sau specializate (destinate copiilor care au o greutate foarte mică la naștere, cu un supliment de substanțe nutritive). Cele mai cunoscute branduri de lapte praf sunt Aptamil, Nan, Milumil, Nestle, Hipp, Humana, Novalac sau Topfer. Toate acestea pot oferi o alimentație corectă în funcție de vârsta bebelușului și de nevoile acestuia, însă alegerea tipului de lapte trebuie să fie însoțită de acordul medicului pediatru.

 

Îngrijirea și igiena bebelușului – ce trebuie să știi

Igiena bebelușului este un aspect extrem de important pentru o dezvoltare optimă a celui mic. Băița bebelușului este, pentru unele mămici, un ritual extrem de important care, în unele cazuri, face somnul mai ușor pentru bebeluș. Gama de produse de îngrijire pentru bebeluși este foarte variată și oferă soluții pentru orice tip de piele, atât pentru mămică, cât și pentru bebe.

Soluțiile naturiste sunt o opțiune extrem de bună în cazul în care sunt necesare produse hipoalergenice, iar branduri precum Avene, Bioderma sau Uriage vin cu soluții dermatologice specifice pentru pielea sensibilă sau predispusă la alergii.

Băița zilnică și îngrijirea sunt mult mai simple atunci când produsele de îngrijire sunt disponibile într-o varietate atât de mare.

Cu toate acestea, pot apărea boli de sezon (răcelile și afecțiunile căilor respiratorii, pentru care se recomandă nebulizatoarele) sau afecțiuni tipice unor anumite perioade (cum ar fi colicii).

Cu acordul pediatrului, sunt recomandate produse de prevenție, destinate întăririi sistemului imunitar, cât și pentru protejarea bebelușilor de alergii sau de alte afecțiuni specifice unui anumit sezon.

Soluțiile medicale pot fi extrem de eficiente, iar o alternativă pot fi produsele naturiste bio, care asigură tratarea și protecția fără substanțe chimice (vezi produsele Alevia, Aboca Salvigol Bio ș.a.).

O îngrijire corespunzătoare te va ajuta pe tine și pe bebe să aveți o viață liniștită. Copilul devine prioritatea oricărui părinte, iar dezvoltarea sa armonioasă este esențială.

Acordă timp chestiunilor de puericultură încă dinaintea nașterii și vei putea fi mult mai liniștită atunci când micuțul tău vine pe lume. Mattca.ro oferă toate soluțiile de care are nevoie o tânără mămică, profită și tu de ofertele de sezon!

Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...
Ultima oră
Pe aceeași temă