Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Guvernul vrea să introducă din nou coplata pentru anumite categorii de servicii medicale

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență care propune modificarea Legii 96/2006 a reformei în sistemului sanitar în sensul reintroducerii coplății.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 04.04.2019 - 17:20

UPDATE: Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED salută iniţiativa de a introduce în Legea Sănătăţii termenul de contribuţie personală, opţiune ce are drept scop, potrivit proiectului de Ordonanţă de urgență a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, acoperirea costurilor reale ale serviciilor medicale, în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate și ambulatoriul paraclinic. „Subfinanţarea şi gestionarea ineficientă a banilor din sistemul medical sunt două aspecte care generează o dezbatere continuă cu privire la serviciile de sănătate. Apar şi se dezvoltă proceduri noi – investigaţii, tratamente, medicamente etc. – şi necesitatea de investiţii este constantă dacă vrem să servim obiectivul enunţat – un act medical de calitate. În acest context, presiunea pe buget este în creştere, iar soluţiile nu doar că sunt de dorit, ci este o nevoie urgentă de a fi identificate şi aplicate. În practică, este nevoie de o acoperire a costului real pentru actul medical. Acolo unde există diferenţe între costul decontat şi cel real, ele pot ajunge până la 70%. Vorbim despre analize de laborator, despre investigaţii de imagistică şi despre alte servicii medicale extrem de solicitate”, susţine Cristian Hotoboc, preşedintele PALMED.

UPDATE: Ministerul Sănătăţii precizează într-un comunicat că proiectul pus în dezbatere publică urmareşte o abordare legislativă unitară care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenței dintre tariful furnizorului privat şi cel suportat de CNAS, cu informarea și acordul în prealabil al acestuia.

Documentul nu este însă clar și lasă și impresia de a nu fi finalizat, ultima frază care trebuia să enumere lista serviciilor medicale, la care se poate adăuga contribuția personală a pacientului este terminată cu două puncte înainte de semnătura primului-ministru. Textul care aduce modificarea art. 230 din legea 95/2006 prevede că: ”să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru, cu excepția contribuției personale pe care aceștia o plătesc direct furnizorului de servicii medicale”. Potrivit info-pacienti.ro, următorul paragraf ar trebui să clarifice care sunt serviciile medicale la care se poate adăuga contribuția personală a pacientului, însă lista nu este publicată.

Justificarea acestei coplăți este, potrivit Ministerului Sănătății aceea că prin ”modificările propuse prin acest proiect se crează cadrul legal astfel încât să se asigure contribuția personală a pacienților în vederea acoperirii costurilor reale ale serviciilor medicale, în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate și ambulatoriul paraclinic. Aceste modificări se impun întrucât neadoptarea de măsuri imediate, prin prezentul act normativ ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi medicale, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondurilor publice şi furnizarea unei asistenţei medicale de calitate pacienţilor”.

 

Precedent

Coplata în sistemul serviciului public de sănătate a mai fost introdusă pe 1 aprilie 2013, respectiv prin HG nr. 117/2013 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014. Documentul predevea că spitalele încasează de la asigurați suma corespunzătoare coplății pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, nivelul minim al coplății fiinde de 5 lei, iar nivelul maxim este de 10 lei. Bolnavii trebuiau să plătească o diferenţă de bani şi furnizorilor de servicii medicale aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate care nu puteau încasa o altă plată, valoarea coplății fiind stabilită de fiecare unitate sanitară cu paturi pe bază de criterii proprii, cu avizul consiliului de administrație al unității sanitare respective.

 

Categorii de persoane scutite de legea nr. 95/2006:

-  toţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă;

-   tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;

-   persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, cu excepţia celor obţinute în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 102/1999 privind protecţia specială şi încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 519/2002, cu modificările şi completările ulterioare;

-   bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii Publice, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse;

-   femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.

 

 

Comentarii