23.5 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSănătateGripa sezonieră - cum o tratezi rapid

Gripa sezonieră – cum o tratezi rapid

Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă care afectează gâtul, nasul sau plămânii, și este cauzată de unul dintre virusurile gripale. De obicei, simptomele ei sunt ușoare, dar, există cazuri când acestea pot fi severe și pot pune viața în pericol. Nu există tratament curativ pentru gripă, dar există multe remedii naturale care pot ameliora simptomele, plus o serie de medicamente care te ajută să te simți mai bine.

Dacă, dintr-o dată, tușești, ai febră, dureri de cap sau stare de oboseală atunci este posibil sa fi contractat gripa sezonieră. Aceasta tinde să dureze o săptămână sau două, așa că poți apela la următoarele remedii care ajută la reducerea acestui interval.

5 remedii pentru tratarea gripei

Chiar dacă rapiditatea recuperării depinde de starea ta fizică generală, persoanele sănătoase fiind afectate între 7 și 10 zile, este posibil ca aceste remedii să grăbească procesul de recuperare:

Odihnește-te

Atunci când suferi de gripă, odihna va oferi corpului tău energia necesară pentru a combate atât virusul cât și simptomele prezentate. De aceea, aceasta este recomandată mai ales în primele 24 de ore de la îmbolnăvire. Pe lângă faptul că odihna redirecșionează energia nefolosită pentru combaterea infecției, aceasta previne și răspândirea bolii prin limitarea contactului cu alte persoane.

Hidratează-te

Consumul de apă sau alte lichide este foarte important, deoarece previi deshidratarea. Mai mult, hidratarea ajută și la eliminarea acumulării de mucus. Te poți hidrata nu doar cu apă (deși aceasta este recomandată), ci și cu suc proaspăt, ceai sau anumite băuturi pentru sportivi. Un bun indicator al hidratării tale este urina. Dacă urinezi regulat, iar culoarea acesteia este galben pal, atunci hidratarea ta este în limite normale. Dacă are o culoare întunecată, atunci e clar că trebuie să bei mai multă apă.

Folosește medicamente fără prescripție medicală

Poți apela, oricând, la tratament medicamentos pentru gripă. Dacă nu reușești să obții o prescripție de la medicul de familie, întreabă farmacistul despre recomandările sale pentru condiția ta. De cele mai multe ori, acesta îți va recomanda medicamente antiinflamatoare nesteroidiene- ibuprofen-, pentru a reduce febra și diferite dureri sau medicamente specifice pentru durerile de gât și tuse.

Indiferent de medicamentele obținute, trebuie respectate cu strictețe recomandările medicului sau ale farmacistului. Dacă persoanabolnavă este un copil, atunci acest lucru trebuie menționat clar medicului sau farmacistului, fiindcă multe medicamente depind de vârsta persoanei.

Uleiuri esențiale

Unele uleiuri esențiale te pot proteja de anumite bacterii și virusuri. Un studiu din anul 2010, realizat de către A. Garozzo, R. Timpanaro, A. Stivala și mulți alții și intitulat „Activity of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil on Influenza virus A/PR/8: Study on the mechanism of action” a evidențiat faptul că uleiul esențial de arbore de ceai ar putea ajuta la combaterea virusului gripal prin încetinirea sau chiar oprirea multiplicării acestuia. Conform studiului, uleiul funcționează cel mai bine dacă este folosit în primele două ore de la infectare. ATENȚIE!! Cele mai multe uleiuri esențiale sunt toxice și nu trebuie ingerate. Respectă instrucțiunile și recomandările de utilizare pentru fiecare tip de ulei esențial.

Crește aportul de zinc

Zincul este foarte important pentru sistemul imunitar, fiindcă ajută corpul să producă globule albe sau leucocite. Pentru a crește aportul de zinc, poți apela la suplimente cu zinc sau multivitamine sau poți obține cantitatea zilnică necesară printr-o dietă sănătoasă și echilibrată. Zincul poate fi găsit în diferite alimente: carnea roșie, fasole, nuci, semințe, ouă și multe altele. Datorită numărului mare de alimente și varietatea acestora, introducerea unor surse de zinc în dieta zilnică nu ar trebui să fie greu de realizat.

Referinte: Garozzo, A., et al. Activity of Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Oil on Influenza Virus A/PR/8: Study on the Mechanism of Action. 21 Nov. 2010, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0166354210008120.

Cele mai citite

Știm ultimele naționale de handbal feminin calificate la Jocurile Olimpice

Selecţionatele feminine de handbal ale Ungariei, Suediei, Germaniei şi Sloveniei au obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce Spania şi Olanda...

Polițiștii de imigrări din Constanța au verificat peste 150 de persoane

Polițiștii de imigrări din cadrul Serviciului pentru Imigrări al Județului Constanța, împreună cu polițiști de frontieră, polițiști de la transporturi și jandarmi, au organizat...

Supradoza de siguranță

Încă dinainte de pandemie era cultivată până la obsesie tendința de-a născoci leacuri pentru tot felul de fleacuri. Nesiguranța ipohondrică e o bună metodă...
Ultima oră
Pe aceeași temă