14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateFructele verii şi beneficiile lor terapeutice

Fructele verii şi beneficiile lor terapeutice

Pentru acest lucru avem la dispoziţie în aceste zile zeci de soiuri de fructe. De pildă, sunt dovedite ştiinţific avantajele consumului de pepene verde şi galben, prune, struguri, piersici, caise, prezente din belşug în pieţe, dar şi binefacerile fructelor de pădure – zmeură, mure, fragi, afine.

Medicul de familie Carmen Badea explică, într-un interviu pentru „România liberă“, că, la modul general, consumul zilnic de fructe, alături de cel al legumelor, asigură un aport de fibre naturale fără de care nu este posibilă o bună funcţionare a intestinului gros, care contribuie la detoxifierea organismului, iar prezenţa fibrelor alimentare combate apariţia cancerului de colon.

De asemenea, fructoza pe care o conţin toate fructele asigură un aport de zaharuri pe care organismul le asimilează cu uşurinţă, fără a suprasolicita metabolismul, aşa cum fac zaharurile din dulciuri.

„Nu este de neglijat nici aportul de apă şi săruri minerale, care asigură un bun echilibru hidroelectrolitic, mai ales în zilele toride. Toată lumea ştie cât de răcoritor este un pepene, fie el roşu sau galben. Conform medicinii tradiţionale chineze, pepenele este un fruct care «răcoreşte sângele», de aceea consumul este pe cât de benefic vara, pe atât de nerecomandat iarna sau în celelalte anotimpuri“, atrage atenţia specialistul.

 

Antioxidanţi din belşug

 

Printre sărurile minerale cele mai importante pentru organism se numără potasiul, magneziul, calciul, zincul, cuprul şi manganul. Alte componente preţioase ale fructelor sunt vitaminele şi substanţele antioxidante. Cele mai importante vitamine sunt C, E, A (carotenoizii) şi vitamina PP (B3), iar dintre substanţele antioxidante cu efectul cel mai puternic se fac remarcate resveratrolul, licopenul, carotenoizii, picnogenolul şi bioflavonoidele. Acestea reprezintă o barieră în calea radicalilor liberi ce iau naştere în urma proceselor metabolice şi care duc, de fapt, la îmbătrânirea celulară şi, în consecinţă, a organismului. Astfel, un consum de alimente cu substanţe antioxidante în cantitate suficientă ne prelungeşte tinereţea.

Una dintre cele mai redutabile substanţe antioxidante din organism este resveratrolul, conţinut din abundenţă de fructele de culoare violet şi negre: struguri, prune, coacăze negre, dar şi mure sau afine. Cercetări recente au stabilit că resveratrolul are un efect antitumoral puternic. Totodată, are şi efect vasodilatator, stimulează producţia de colagen, cu rol de susţinere în organism, previne apariţia bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer, şi combate apariţia osteoporozei.

Sâmburii de strugure au concentraţia cea mai mare de resveratrol. Dr. Badea are şi un sfat: „Adunaţi sâmburii de strugure, uscaţi-i, măcinaţi-i cu o râşniţă de cafea. Din pulberea rezultată consumaţi câte o linguriţă zilnic, dimineaţa la trezire. Veţi rămâne tineri şi sănătoşi“.

Alte substanţe antioxidante cu efecte benefice sunt betacarotenul – care se găseşte în piersici, caise, pepene galben, struguri – şi bioflavonoidele, un precursor al vitaminei A şi protector al membranelor celulare, pe care le stabilizează, şi, de asemenea, protector împotriva radiaţiilor. În ce priveşte bioflavonoidele, de o importanţă deosebită este picnogenolul – aflat din abundenţă şi în sâmburii de strugure –, care are efect imunostimulator, anti-aterogen şi chiar regenerator hepatic. De asemenea, vitamina PP sau B3 (niacina) – aflată în piersici, de exemplu – are un puternic efect vasodilatator şi vasoprotector, iar în lipsa acesteia, la persoanele care nu consumă fructe, se produce boala cunoscută sub numele de pelagră, avertizează medicul.   

 

„Ca practicant al medicinii tradiţionale chineze, vă recomand ca, atunci când consumaţi fructe şi legume, să le preferaţi pe cele autohtone de câte ori este posibil. Nu doar pentru calităţile lor gustative, ci pentru că, potrivit înţelepţilor chinezi, ele împrumută şi transmit organismului din calităţile vibratorii ale solului pe care cresc, astfel că acestea vor fi mult mai bine asimilate decât cele crescute pe meleaguri străine.“(Carmen Badea, medic de familie, cu competenţe în acupunctură, apifitoterapie şi homeopatie)

 

 

 

»Fructele ajută la regenerarea organismului, prin conţinutul lor bogat în aminoacizi, săruri minerale, enzime şi vitamine, cu condiţia să fie consumate proaspete, crude şi fără conservanţi.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă