Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Femeile cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta cancer

Potrivit unei cercetări efectuate de Institutul pentru Sănătate Globală, femeile cu diabet au un risc crescut pentru anumite tipuri de cancer, însă acesta poate fi modificat cu ajutorul tratamentului.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 02.09.2018 - 12:48

Specialiştii explică această constatare prin faptul că glicemia crescută poate avea efecte cauzatoare de cancer din cauza deteriorării ADN-ului. De altfel, se știe că diabetul crește riscul de apariție a cancerului, dar noutatea este aceea că femeile cu diabet au un risc mai mare de apariție a cancerului decât bărbații cu diabet. Pe măsură ce studiile au avansat, cercetătorii au descoperit nu numai că femeile sunt tratate insuficient, dar și că au factori de risc diferiți pentru multe boli asociate, în special afecţiuni cardiovasculare. Rezultatele au la bază aproape 50 de studii, la care au participat 20 de milioane de persoane din Statele Unite, Japonia, Australia, China și Marea Britanie.

În general, femeile cu diabet au fost cu 27% mai predispuse să dezvolte o formă de cancer, comparativ cu cele fără diabet. În cazul bărbaţilor, diabetul a fost asociat cu un risc cu 19% mai mare, potrivit concluziilor publicate în revista medicală „Diabetologia“. Astfel, femeile diabetice prezintă un risc cu 11% mai mare, în comparaţie cu bărbaţii, de a dezvolta cancer renal. În cazul cancerului oral şi al celui de stomac acest risc este cu 13%, respectiv 14% mai ridicat. În plus, riscul de a dezvolta leucemie este cu 15% mai mare, conform concluziilor studiului. A fost observat însă un risc cu 12% mai mic ca femeile cu diabet să dezvolte cancer hepatic în comparaţie cu bărbaţii diagnosticaţi cu această afecţiune.

„Am demonstrat, în premieră, că femeile cu diabet sunt mai predispuse la apariţia oricărei forme de cancer şi au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer renal, oral, de stomac sau leucemie. Numărul persoanelor cu diabet s-a dublat la nivel mondial în ultimii 30 de ani şi mai avem multe de învăţat despre această boală“, a precizat dr. Toshiaki Ohkuma, co-autorul studiului, adăugând că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a se afla cauzele din spatele acestei asocieri. În prezent, diabetul afectează peste 415 milioane de persoane de pe mapamond, 5 milioane de decese fiind asociate anual acestei boli. 

 

Comentarii

loading...