8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSănătateEvenimente dedicate luptei împotriva cancerului la sân

Evenimente dedicate luptei împotriva cancerului la sân

Scopul decretării acestei zilei este acela de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de sân şi subliniază importanţa campaniilor de informare, a prevenţiei şi programelor de screening.

Administraţia Prezidenţială marchează, pentru al treilea an consecutiv, Ziua luptei împotriva cancerului de sân, prin iluminarea Palatului Cotroceni în culoarea roz, începând cu ora 20,00. “La fel ca în anii precedenţi, această iniţiativă are scopul de a conştientiza asupra importanţei prevenţiei şi depistării precoce a cancerului de sân”, se precizează într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, care reiterează necesitatea educaţiei în sănătate, alăturându-se, totodată, instituţiilor publice care încurajează populaţia să trateze cu prioritate sănătatea. “Fiecare dintre noi trebuie să devină mai responsabil în ceea ce priveşte propria sănătate, iar astfel de acţiuni pot contribui în acest sens”, se mai arată în comunicat.

 

Invitaţi de marcă la Ateneul Român

 

Tot astăzi, de la ora 19.00, Ateneul Român va fi iluminat în roz, semn al luptei contra cancerului la sân, pentru a 18.a oară! Fundaţia Renaşterea a invitat-o să aprindă lumina roz pe regizoarea Chris Simion – Mercurian, ea însăși o învingătoare în lupta contra cancerului la sân.

“În fiecare an, la 1 octombrie, în peste 70 de țări se iluminează în roz clădiri reprezentative. Anul 2018 reprezintă pentru noi un prilej de dublă aniversare: a 18-a ediție a evenimentului nostru tradițional de iluminare în roz, dar și celebrarea Centenarului Marii Uniri. Eu și colegele din conducerea Fundației Renașterea suntem foarte mândre că astăzi, la majoratul Fundației, rezultatele activității noastre neîntrerupte în Campania destinată Prevenției și Depistării Precoce a Cancerului de Sân, demonstrează faptul că datorită nouă, mii de românce au avut posibilitatea să lupte pentru viața lor și să își redobândească sănătatea. De aceea, an de an, prin iluminarea în roz, le reamintim femeilor faptul că, prin controlul medical anual, cancerul poate fi învins”, a declarat Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea.

Printre cei 200 de invitaţi de marcă se numără personalități din lumea culturală, medicală, reprezentanți ai societății civile, oameni de afaceri, autorități publice locale și centrale, printre care se vor număra: Sorina Pintea, ministrul Sănătății, Diana Loreta Paun, Consilier de Stat – Președinția României, Attila Laszlo, președintele Comisiei pentru Sănătate din Senatul României, Răzvan Vulcănescu, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Excelența Sa Stella Ronner – Grubacic, Ambasadorul Olandei în România, Excelența Sa Tamar Samash, Ambasadorul Israelului în România și prietenii Fundației Renașterea: Monica Anghel, Horia Brenciu, Corina Caragea, Dani Coman, Monica Dascălu, Dana Deac, Albertina Ionescu, Iuliana Marciuc, Daniela Nane, Margareta Pâslaru, Adelina Pestrițu, Andreea Raicu, Dana Rogoz, Daniel Osmanovici și Iuliana Tudor.

Momentul festiv al iluminării în roz a Ateneului Român va fi urmat de o recepție în foyerul Ateneului și o licitație fără strigare a unor lucrări ale maestrului Ioan Nemțoi, tablouri realizate de Codrin Mircea, Roman Tolici, Andrei Gamart, Mirela Trăistaru, Iulia Candea Daradici, Bogdana Daradici, sculptură realizată de Mihai Tugearu, fotografie de Cătălina Flămînzeanu, colițe cu autograf ale Simonei Halep, manuscris Chris Simion – Mercurian, bijuterii oferite de Metropolitan Jewelry și Bon Bijou, dar și bijuterii realizate de paciente oncologice, membre ale Asociației de Sprijin al Pacientului Oncologic. Fondurile strânse vor fi folosite la achiziționarea unui ecograf performant ce va fi instalat la Centrul Medical de Diagnostic al Afecțiunilor Mamare Renașterea.

 

A V-a ediţie a campaniei naţionale „Zilele Roz”

 

Asociatia OncoPacientilor PHOENIX desfăşoară cinci actiuni referitoare la constientizare, preventie, autoexaminare, screening, informatii si sprijin pentru pacientii cu cancer mamar si publicul larg. 

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân”, a fost marcată printr-un “Flashmob Roz”, în semn de promovare a feminității și demnității femeii cu mastectomie, în spaţiul Pasajulului Universitate din Bucureşti. Cu această ocazie au fost distribuite peste 2.000 materiale informative si de autoexaminare a sanilor la femei si barbati, atat participantilor pentru familiile lor, cat trecatorilor din la cel moment. Totodată, va avea loc evenimenul “Educaţia roz”, la Facultatea de Management şi Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală. “Screening-ul mamar” va fi asigurat din fonduri strânse de la ISP Focşani, pentru programul de screening al asociaţiei, la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Trestioreanu” Bucureşti, până la sfârşitul anului 2018, prin 100 de ecografii mamare bilaterale la 100 de studente de la Facultatea de Agronomie.

Campania “Zilele Roz” vizează, prin diferite acţiuni, conştientizarea unui număr cât mai mare de persoane că această boală poate fi vindecată dacă este depistată la timp. Printre alte acţiuni ale acestei campanii se mai numără distribuirea în fiecare zi de joi, în Piaţa Universităţii şi la Casa de Cultură “Friederich Schiller”, a peste 13.000 de materiale informative de autoexaminare a sânilor la femei şi bărbaţi, participarea la evenimente caritabile în rândul femeilor cu mastectomie şi acţiuni de educaţie a studentelor şi studenţilor la Facultatea de Agronomie din Bucureşti, în perioada 1-31 octombrie.

 

Prevenţia, prioritară

 

În vederea combaterii afecţiunilor oncologice, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă două acţiuni convergente:

– depistarea precoce, în stadii incipiente ale afecţiunilor, curabile prin tratament specific, prin campanii de informare şi programe de screening,

– prevenţia, în scopul reducerii sau eliminării expunerii la factorii de risc: carcinogeni din mediu, stilul de viaţă, nutriţie, activitate fizică.

Cancerul de sân apare predominant la femei, cu toate că şi bărbaţii pot dezvolta, de asemenea, boala, reprezentând aproximativ 1% din cazuri (riscul ca un bărbat sa dezvolte cancer mamar este de 1 la 1000). Incidenţa cancerului de sân a crescut lent, dar continuu în ultimele decade. Medicii atrag atenţia că această formă de cancer nu produce durere in fazele incipiente si nu se manifestă prin alte simptome decât în faze târzii. Cancerul de sân este principala cauză de deces prin cancer la femeile de 40-59 de ani iar riscul creşte cu vârsta şi fiecare femeie este la risc. Datorită progreselor înregistrate atât în depistarea precoce, cât şi în tratamentul sistemic adjuvant, rata mortalităţii prin cancer mamar a scăzut constant în ultimii ani în întreaga lume. Cu toate acestea, el reprezintă încă principala cauză de mortalitate prin cancer în rândul femeilor din multe state ale lumii, inclusiv România.

În prezent, nu există suficiente cunoștinte cu privire la cauzele cancerului mamar, așa că detectarea sa timpurie rămâne principala metodă de control al bolii. Atunci când cancerul este detectat devreme, dacă există posibilități adecvate de diagnosticare și tratament, sunt șanse mari de vindecare. Strategiile recomandate pentru detectarea timpurie a bolii includ informarea populației cu privire la primele semne și simptome și implementarea unor procese de screening prin examinare clinică. Deși mult mai precise, mamografiile sunt costisitoare, lucru care le face fezabile doar în țările cu o infrastructură medicală bună, care pot facilita programe pe termen lung.

Recomandări importante în prevenție:

– Autoexaminarea lunară a sânilor. Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui să își examineze lunar sânii, de preferat la o săptamână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreții.

– Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani.

– Mamografia. Dupa vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.

 

Factori de risc multipli

 

Peste 8.900 de cazuri de cancer de sân sunt diagnosticate în fiecare an în România, 1.800 dintre acestea în stadiile cele mai avansate ale bolii. 25 de femei sunt diagnosticate zilnic în ţara noastră cu cancer de sân, iar statisticile înregistrează un procent al mortalității din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decât media europeană (29%) şi chiar decât cea mondială (31%).Estimarea riscului individual pentru cancer de sân este dificilă, mai ales că în cele mai multe cazuri nu pot fi incriminați decât sexul feminin și înaintarea în vârstă. Totuși, cei mai cunoscuți factori de risc sunt:

– antecedentele familiale de cancer la sân;
– vârsta (după 50 ani, riscul crește spectaculos);
– ascendența în populații cu risc (femeile evreice care prezintă rude cunoscute cu o mutație genetică specifică genei BRCA 1/2);
– obezitatea și alimentația bogată în grăsimi animale, cu atât mai mult asociată cu alte obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și sedentarismul;
istoricul reproductiv al femeii: prima menstruație la vârste fragede, prima sarcină și alăptatul la vârste târzii, instalarea tardivă a menopauzei, tratamentul substitutiv cu estrogeni și progesteron;
– antecedente medicale specifice – numărul crescut de biopsii mamare, radioterapie la nivelul toracelui etc.

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă