10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSănătateEuropa, între prudență și boicot: Țările U.E suspendă în grup imunizarea cu...

Europa, între prudență și boicot: Țările U.E suspendă în grup imunizarea cu vaccinul AstraZeneca!

Austria este țara care a dat, în cadrul Uniunii Europene, tonul mișcării de boicot, chiar în data de 8 martie, suspendând un lot de seruri ale fabricantului britanico – suedez după moartea unei infirmiere care primise o doză de vaccin AstraZeneca. Femeia, în vârstă de 49 de ani, a murit din cauza unei coagulări sangvine deficitare.

Ulterior, mai multe ţări din spaţiul scandinav – Danemarca, Norvegia, Islanda – au mers încă şi mai departe şi au suspendat toate vaccinurile AstraZeneca, fiind urmate, duminică, de Olanda.

În afara Europei, țări din Africa și Asia, precum Republica Democrată Congo, Indonezia şi Thailanda şi-au amânat lansarea campaniilor de vaccinare.

Germania, urmată de Franţa şi Italia, sunt cele mai recente ţări care au adoptat luni o astfel de măsură, “cu titlu preventiv”, după semnalarea unor efecte secundare.

Luni, Germania a suspendat vremelnic utilizarea vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania britanico-suedeză AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, prin intremediul unui anunț făcut de către ministrul german al Sănătăţii.

Specialiştii de la Institutul medical Paul-Ehrlich, care consiliază guvernul de la Berlin, “consideră că alte examene sunt necesare”, după cazurile de cheaguri sangvine raportate la câteva persoane vaccinate în Europa, a precizat un purtător de cuvânt al ministrului german al Sănătăţii, în contextul în care mai multe ţări au adoptat deja aceeaşi măsură.

Tot luni, Agenţia italiană a medicamentului, AIFA, a decis, ”cu titlu de precauţie şi în mod temporar”, în aşteptarea unei decizii a Agenţia Europeană a Medicamentului, ”să interzică utilizarea vaccinului de la AstraZeneca pe tot teritoriul naţional”. Conform unei surse din Ministerul Sănătăţii, decizia AIFA a intervenit după o reuniune între premierul Mario Draghi şi ministrul sănătăţii, Roberto Speranza, care îi contactase în cursul zilei pe omologii săi din Germania, Franţa şi Spania.

”Alegerile făcute şi împărtăşite astăzi de principalele state europene în privinţa AstraZeneca au fost luate exclusiv cu titlu de precauţie, în aşteptarea viitoarei reuniuni decisive a EMA. Suntem încrezători că agenţia europeană va putea clarifica definitiv problema încă în următoarele ore”, a afirmat Roberto Speranza într-un comunicat.

Franţa a decis luni, la rândul său, să ”suspende din precauţie” utilizarea vaccinului de la AstraZeneca, în aşteptarea unui aviz al Autorităţii Europene a Medicamentului (EMA), ce urma să fie comunicat marţi după-amiază, a anunţat preşedintele Emmanuel Macron, într-o conferinţă de presă. Macron a spus că speră că vaccinarea cu acest ser va fi reluată rapid dacă avizul Autorităţii Europene o va permite.

Marți, și Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), aflată în prima linie în lupta internaţională împotriva pandemiei, își convocase marţi grupul său de experţi în vaccinare pentru a studia siguranţa vaccinului produs de AstraZeneca, în aceeași zi în care Autoritatea Europeană a Medicamentului a anunţat luni că va organiza joi o ”reuniune extraordinară” după ce mai multe ţări au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca din cauza temerilor legate de cheaguri de sânge, adăugând că beneficiile vaccinului depăşesc întotdeauna riscurile.

În ciuda deciziilor luate la nivel european, autorităţile medicale au recunoscut unanim că nu există nicio legătură dovedită între problemele de sănătate şi vaccinul AstraZeneca, cu excepţia unei secvenţe cronologice. Dacă vaccinul este suspendat, decizia e luată pentru ca experţii să aibă timpul necesar pentru a se asigura că un astfel de raport de cauzalitate nu există. Este vorba despre un principiu clasic de precauţie, care se bucură de sprijinul anumitor cercetători.

Cele mai citite

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

Șeful serviciului israelian de informații militare a demisionat, ca efect al atacului Hamas din 7 octombrie

Șeful serviciului de informații militare din armata Israelului (IDF), Aharon Haliva, a demisionat, în contextul anchetei asupra atacului Hamas asupra Israelului, din 7 octombrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă