Efecte tămăduitoare. Terapia prin lumină şi culoare

Suntem în acea perioadă din an în care ne înconjoară luminițele colorate mai mult ca oricând. Toate au rol terapeutic, induc o stare pozitivă pe care oamenii s-au obișnuit să o numească spiritul sărbătorilor.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 30.12.2018 - 19:43

Medicul Carmen Badea declară pentru “România liberă” că, simbolistic, este o încercare a omului de a contracara absența luminii solare din zilele scurte și înnorate de iarnă, aducând pe lângă sine milioane de luminițe colorate, care fac notă discordantă cu întunericul prelungit. 

„Cu al șaselea simț, care se spune că era mult mai dezvoltat în negurile istoriei decât astăzi, oamenii și-au dat seama că există o legătură între lumina Soarelui, culori și unele efecte benefice. Ei foloseau puterea tămăduitoare a luminii în ritualuri vindecătoare, consolidând legătura dintre energiile Pământului și cele astrale, solare, superioare”, explică medicul Carmen Badea. Potrivit acesteia, un exemplu de aplicare a cromoterapiei este în cazul nou-născuților prematuri cu icter neonatal, ținuți în incubatoare cu lumină albastră până se colorează normal, sau terapia PUVA cu lumină ultraviolet, folosită în tratamentul psoriazisului. Totodată, lămpile cu lumină polarizată, filtrată colorat sau albă, se pot aplica pe zone bolnave, dureroase, cu afecțiuni cutanate sau plăgi care nu se vindecă. Lumina se poate aplica și pe cei 7 centri mari energetici, pe punctele și meridianele de acupunctură sau pe zonele reflexogene, orice metodă folosită producând o stimulare specifică.

De altfel, există studii clinice despre efectele culorilor asupra psihicului uman. Un grup de profesori de arte vizuale canadieni a modificat nuanțele de galben și portocaliu din mediul a 14 copii cu vârste între 8 și 14 ani cu handicapuri și tulburări de comportament severe. Oamenii de ştiinţă au înlocuit lumina fluorescentă cu lămpi cu spectru total. Ulterior, s-a observat cum, treptat, comportamentul agresiv al copiilor s-a diminuat, aceştia devenind mai calmi şi mai cooperanți. Efectul s-a constatat și la copiii lipsiți de vedere, sugerând faptul că energiile culorilor acționează pe căi care depășesc simțul văzului. O ipoteză este aceea că neurotransmițătorii din ochi transmit informația despre lumină la creier chiar și în absența vederii, făcând hipotalamusul să elibereze neuro-hormoni cu rol benefic asupra dispoziției, clarității mentale și a nivelului de energie.

 

Principalele culori şi efectele lor

Roșul activează, stimulează, vitalizează energiile blocate.  Îmbunătățește circulația sanguină, favorizează cicatrizarea, promovează buna funcționare a unor glande endocrine. Se folosește prudent în cazul persoanelor colerice, cu tendință la agresivitate sau hipersensibile.

 

Portocaliul stimulează sentimentele pozitive. Crește rezistența la infecții și rata metabolismului, fortifică plămânii, splina și pancreasul. Mărește frecvența cardiacă, fără a produce creșteri ale tensiunii arteriale.

 

Galbenul aduce claritate în gândire. Mărește conștiința de sine, stimulează interesul și curiozitatea. Fortifică musculatura și stimulează funcțiile digestive.

 

Verdele conectează la dragostea necondiționată și echilibrează întreaga ființă. Relaxează din punct de vedere fizic și psihic, liniștește, disciplinează, având indicație în terapia stresului.

 

Albastrul conectează la gândirea holistică, dând acces la înțelepciune și claritate. Îmbunătățește comunicarea și vorbirea, tratează tulburările de somn, anxietatea și hiperactivitatea.

 

Violetul purifică gândurile și sentimentele, favorizând inspirația și creativitatea. Este culoarea sinelui superior. Radiațiile sale cu frecvență înaltă pot inhiba celulele tumorale. Este culoarea care influențează echilibrarea apetitului.

 

Negrul semnifică absența culorilor și este culoarea care hrănește energiile rinichiului. Este culoarea doliului, favorizează introspecția, dar și vindecarea sufletească. 

 

Efectele benefice ale culorilor pot fi resimțite atât la nivel fizic și psihic, cât și la nivel spiritual, contribuind la menținerea unei stări de echilibru interior și la atingerea unui potențial intelectual și creativ superior.

 

„Luminițele colorate sunt un antidepresiv eficient și plăcut. De aceea e bine ca - atunci când sărbătorile au trecut, strălucirea începe să pălească, bradul se usucă și decorurile sunt strânse în cutii - să mai păstrăm o vreme câteva ghirlande cu beculețe în culorile care ne fac să ne simțim cel mai confortabil și să ne încălzim sufletul la lumina lor, până când soarele primăverii va zâmbi din nou.“(dr. Carmen Badea, medic primar medicină de familie,cu competenţe în acupunctură, homeopatie şi apifitoterapie)

Comentarii