13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateEcografii obligatorii în sarcină. 3 din 10 gravide nu le fac

Ecografii obligatorii în sarcină. 3 din 10 gravide nu le fac

Mai mult, pentru o femeie dintr-o sută de gravide care merg la medic, asta înseamnă o singură vizită în cele 9 luni de sarcină. Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrică-ginecologie, explică înt-un interviu pentru „România liberă“ care sunt paşii pentru o sarcină sănătoasă, începând din momentul confirmării stării de graviditate. „Testul de sarcină devine pozitiv în jurul datei la care aşteptăm menstruaţia. Testele disponibile în farmacii pot fi ultrasensibile, aşa că se pot pozitiva, în caz de sarcină, chiar şi cu două, trei zile înainte de data obişnuită. Asta înseamnă că nu trebuie să mai aşteptăm o săptămână de întârziere. În general, medicii indică un test de sânge repetat la 48 de ore pentru a vedea evoluţia hormonului beta HCG. Cu aceste rezultate, se face o ecografie de confirmare a sarcinii, în general în jurul a 6-7 săptămâni de sarcină, atunci când poate fi remarcată activitatea cardiacă a embrionului“.

Cei mai mulţi ginecologi indică o ecografie lunară şi o serie de analize specifice pentru a observa felul în care se dezvoltă fătul. Excepţie fac cele trei ecografii majore din sarcină, cunoscute sub numele de ecografii morfofetale sau morfologii fetale, câte una în fiecare trimestru. „Nu toţi ginecologii fac astfel de ecografii, iar gravidele sunt îndrumate către specialiştii care au această competenţă. Cele trei morfologii fetale se fac în intervale clar stabilite, atunci când pot fi măsuraţi parametrii vitali, ce pot suferi modificări la alte vârste. Mai exact, morfologia de prim trimestru se programează între săptămânile 11 şi 14 de sarcină, cea de trimestru II între săptămânile 20-24, iar ultima morfologie fetală poate fi făcută între 30 şi 34 de săptămâni“, explică dr. Nica.

 

Morfologia fetală de prim trimestru, primul hop în sarcină

Acum se fac primele măsurători şi se estimează probabilitatea ca fătul să aibă anumite probleme genetice, cel mai cunoscut sindrom fiind Down. De-a lungul timpului, au existat o serie de dezbateri pe momentul oportun al ecografiei şi s-a ajuns la concluzia că 11 săptămâni ar fi momentul cel mai bun. Fătul este suficient de dezvoltat încât verificarea translucen-
ţei nucale, a osului nazal, ductul venos şi fluxul prin valva tricuspidă să fie elocvente. Aceştia sunt markeri esenţiali pentru Sindromul Down (Trisomia 21), Sindromul Edwards (Trisomia 18) sau sindromul Patau (Trisomia 13). Pentru un diagnostic cât mai precis, se recomandă şi o analiză de sânge numită Dublu Test. Prin acesta, se determină markerii biochimici fetali ce se află în sângele mamei, precum şi valorile proteinei A plasmatice. În funcţie de rezultatul analizei de sânge şi de elementele depistate la ecograf, putem spune dacă există riscul ca bebeluşul să aibă malformaţii sau nu. Dacă avem un risc ridicat, putem merge mai departe în procesul de diagnosticare, cu teste genetice de screening sau direct la amniocenteză ori biopsie de vilozităţi coriale. Acestea sunt proceduri ceva mai scumpe, ultimele două fiind de diagnostic.

Până în perioada 19 – 22 de săptămâni, vizita lunară sau la nevoie este suficientă. În această perioadă, gravida este programată pentru morfologia de trimestru II, cea mai importantă ecografie din sarcină. Fătul este foarte bine dezvoltat, iar poziţia lui în uter ne permite o vizualizare bună a parametrilor care indică dacă fătul este sănătos. Se examinează organele fătului, forma şi structura cutiei craniene, se apreciază integritatea coloanei vertebrale, dacă peretele abdominal este integru, se verifică inimioara, dacă cele 4 camere comunică corespunzător, dacă rinichii şi stomacul funcţionează corespunzător şi dacă avem toate degetele la mâini şi picioare. Tot acum se face o analiză a placentei şi a cordonului ombilical. Dr. Nica atrage atenţia că „defectele de perete abdominal ori absenţa encefalului se pot observa în peste 99% din cazuri. O precizie ridicată are şi descoperirea anomaliilor cromozomiale şi a defectelor de coloană vertebrală. Statistic, problemele cardiace pot fi identificate în proporţie de 50%. Pentru că vorbim despre o ecografie în detaliu, ea poate dura între 30 şi 45 de minute pentru o sarcină unică şi o oră şi 30 de minute pentru o sarcină multiplă. Chiar dacă nu acesta este scopul principal, acum poţi afla cu certitudine care este sexul copilului“.

 

Evaluare în detaliu înainte de naştere

A treia ecografie de morfologie fetală este şi ultima, care ar fi indicat să se facă în perioada 32-34 de săptămâni, deci foarte aproape de momentul naşterii. Este ultima evaluare în detaliu, aşa că se urmăresc parametrii precum circumferinţa capului, lungimea femurului, greutatea corporală. Este perioada în care bebeluşii iau mult în greutate, aşa că apar diferenţe de la o săptămână la alta. „Prin urmare, ar fi de evitat să facem comparaţii cu alte cupluri şi să urmărim tabele de dezvoltare. În această perioadă apar cele mai multe întrebări legate de dimensiune şi de greutate. Dacă nu există restricţii de creştere ca urmare a unui aflux de sânge restrictiv şi dacă nu avem un bebeluş macrosom, adică o greutate mai mare decât ar fi normal, atunci nu trebuie să ne facem probleme“, precizează pentru RL dr. Denisa Nica, atrăgând atenţia că, în astfel de situaţii, monitorizarea gravidei este mult mai strictă, uneori cu medicaţie specifică.

În acest moment, aproape toate organele sunt funcţionale şi complet dezvoltate, aşa că se pot identifica malformaţii cu debut tardiv. În general, ecografiile de până acum pot să cuprindă o paletă largă de afecţiuni. Totuşi, putem să observăm şi acum anomalii intestinale ori hidrocefalie. Rubeola, rujeola, citomegalovirus ori toxoplasmoza sunt câteva dintre bolile care, contractate în timpul sarcinii, pot face rău fătului, chiar dacă am avut o sarcină fără probleme până la acel punct. Cantitatea de lichid amniotic va fi supravegheată cu şi mai mare atenţie din acest moment. „După 36 de săptămâni, vizita la cabinetul medicului ginecolog poate să fie săptămânală. Se evaluează gradul de maturare al placentei, cantitatea de lichid amniotic, dimensiunile şi poziţia fătului, indicatori în funcţie de care se stabileşte momentul naşterii şi dacă este sau nu oportună o naştere naturală. După 37 de săptămâni, naşterea se poate produce oricând, vorbim de sarcinile la termen. Ideal ar fi să ajungem în 39, 40 de săptămâni, dar nu este obligatoriu“, conchide medicul specialist. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Forțele ruse ar putea ataca infrastructura de transport a Ucrainei

Forțele ruse își pot schimba atenția în săptămânile următoare către infrastructura de transport a Ucrainei, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....
Ultima oră
Pe aceeași temă