Dormim din ce în ce mai puţin

Un adult sănătos are nevoie de cel puţin 7 ore de somn pe noapte, însă în ultimele decenii, o dată cu avansul tehnologic, specialiștii atrag atenţia că omul modern ajunge să sufere tot mai frecvent de insomnie, care poate provoca boli grave pe termen lung.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 09.09.2018 - 19:05

Culcatul sau trezitul la ore diferite determină modificări ale acestei arhitecturi a somnului, de aceea se recomandă să existe un orar al somnului pentru ca acesta sa fie odihnitor. În caz contrar, scurtarea duratei somnului sau alterarea calităţii somnului se traduc prin somnolenţă matinală sau diurnă, astenie fizică şi psihică, dificultăţi de concentrare a atenţiei, scăderea randamentului în activităţile zilnice. Insomnia poate fi de instalare (durează peste 30 de minute până se instalează somnul), de menţinere (subiectul adoarme uşor, dar se trezeşte devreme) sau mixtă (care include multiple treziri peste noapte, ceea ce face ca somnul să fie neodihnitor).

„Somnul are o structură foarte complexă, caracterizată prin două tipuri de somn, superficial şi profund“, care alternează, structura fiind denumită „arhitectura somnului” – explică pentru „România liberă” medicul psihiatru Dana Sichitiu, care precizează: „Pe parcursul nopţii, parcurgem o succesiune de 5-6 cicluri de somn profund – non-REM – şi superficial, cu vise, REM, fiecare a câte 90-100 minute. Somnul profund este cel care permite refacerea proceselor cerebrale. Somnul superficial, cu vise, este implicat în procesele de memorare şi de învăţare, dar şi de refacere a neurotransmiţătorilor”.

Specialistul spune că principala cauză a insomniei este depresia, dar sunt şi alte cauze, precum stresul, anxietatea, consumul unor anumite medicamente, dar şi diverse boli somatice: „Somniferele, deşi au efect prompt în insomnie, nu rezolvă cauza şi în cazul unei utilizări prelungite determină instalarea dependenţei.  În plus, psihoterapia ajută la identificarea acelor factori psihostresanţi care favorizează apariţia insomniei şi contribuie la managementul stresului”.

 

O nouă tehnică de adormire pentru insomniaci

Se vorbește că trucul ar fi folosit de armata americană ca să-i ajute pe soldați să adoarmă în situații care sunt mai puțin pașnice, cum ar fi cele de pe câmpurile de luptă. Secretul a fost detaliat în cartea „Relax and Win: Performance Championship”, care, deși publicată pentru prima oară în 1981, a câștigat atenția online abia de curând, după ce mai mulți oameni ar fi spus că metoda descrisă chiar funcționează.

- Relaxați-vă mușchii din zona feței, inclusiv limba, maxilarul și mușchii din jurul ochilor.

- Lăsați-vă umerii cât de jos puteți, pe rând, pe fiecare parte, apoi brațul care corespunde fiecăruia dintre umeri, de câteva ori.

- Respirați, relaxându-vă pieptul, apoi relaxați-vă picioarele, pornind de la coapse până la degetele de la picioare.

- Petreceți 10 secunde încercând să vă relaxați și mintea înainte de a vă gândi la una din următoarele trei imagini: sunteți într-o canoe într-un lac calm, cu un cer albastru clar deasupra voastră sau într-un hamac de catifea neagră, într-o cameră neagră, vă repetați „nu te gândi, nu te gândi, nu te gândi” timp de 10 secunde.

Potrivit experţilor, această tehnică funcționează pentru 96% din oameni după șase săptămâni de practică. Lipsa de somn poate afecta performanța oricui – insomniacii fiind mai expuși riscului de a se îmbolnăvi de diabet de tip 2 şi de boli de inimă.   

 

Efecte secundare

Lipsa somnului duce la dezechilibre hormonale care au ca efect destabilizarea metabolismului, a apetitului, a dispoziţiei, a concentrării şi inclusiv a poftelor alimentare. Aceste dezechilibre sunt asociate cu tensiunea arterială crescută, un nivelul de stres tot mai mare, tahicardie, imunitate scăzută şi obezitate. Oamenii care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte fumează şi beau mai mult şi sunt mai predispuşi la afecţiuni cardiovasculare.

»Academia americană pentru somn recomandă exerciţii fizice zilnic timp de 30 minute, hidratare corectă, cu evitarea
consumului de cafea sau ceai negru după orele prânzului, dar şi evitarea somnului de după-amiază sau a aţipitului peste zi.

Comentarii