13.9 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSănătateDoar 5% dintre bolnavii de cancer din România apelează la un psiho-oncolog

Doar 5% dintre bolnavii de cancer din România apelează la un psiho-oncolog

Evaluarea psihosocială a pacienților cu cancer nu este parte a procedurii oncologice de rutină în fiecare institut de profil, secție sau departament de oncologie medicală, astfel că în acest moment nu există posibilitatea de a detecta în timp util toate problemele de sănătate mintală și de a interveni pentru tratarea crizei psihosociale cu care se confruntă pacienții cu cancer.

În lume, psiho-oncologia ca specialitate există din anii ‘60, când a fost înființată în Statele Unite ale Americii de o femeie psihiatru, Jimmie Coker Holland, al cărei soț era oncolog, și care a înțeles cât este de important ca bolnavul să fie ajutat să-și gestioneze emoțiile în momentul aflării diagnosticului dar și pe perioada tratamentului.

În România, terapia psiho-oncologică este gratuită, iar pentru a beneficia de consilierea unui psiho-oncolog pacienții români pot solicita medicului oncolog curant punerea în legătură cu un astfel de profesionist. Rezultatele pozitive ale intervențiilor psiho-oncologice sunt evidente în cazurile în care acestea au avut loc.

Dacă în perioada tratamentului împotriva cancerului pacienții acceptă să interacționeze exclusiv cu membrii familiei, refuzând practic viața socială din cauza unui oarecare sentiment de inadecvare, odată cu remedierea simptomatologiei somatice se reduc și simptomele de anxietate socială și cele de autoevaluare negativă. Astfel, s-a observat că intervenția psiho-oncologică are efect în direcția îmbunătățirii stilului de viață, experiența bolii determinând și o reevaluare a responsabilităților familiale și orientarea atenției asupra priorităților personale.

Recent, Roche România a anunțat lansarea unui Ghid de bune practici destinat psiho-oncologilor, un instrument util al cărui rol este de a asista specialiștii în deciziile clinice, cu scopul îmbunătățirii serviciilor pe care aceștia le oferă pacienților cu diverse tipuri de cancer. Ghidul a fost elaborat de către psih. dr. Florina Pop, Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță”, Cosmina Neag, psiholog clinician, psiho-oncolog la spitalul Topmed din Târgu Mureș, Oana Hetea, psiholog clinician, psihoterapeut la Clinica Amethyst Radiotherapy Cluj-Napoca.

Ghidul este dedicat psihologilor care fie lucrează deja cu pacienți oncologici, fie își doresc să se supraspecializeze. Structura acestei broșuri ține cont de principalele atribuţii ale psihologului în mediul oncologic şi prezintă modalităţi specifice de intervenţie pentru principalele probleme cu care acesta se confruntă în interacțiunea lui cu pacienţii oncologici și aparținătorii acestora.

Anul trecut, în România au fost înregistrate 98.886 de cazuri noi de cancer, dintre care 53.881 la bărbați și 45.005 la femei . Dacă până la dezvoltarea formelor moderne și eficiente de tratament împotriva cancerului această boală era considerată terminală iar intervenţiile psihoterapeutice erau centrate pe consilierea pacienţilor, în prezent ea tinde să fie privită ca o boală cronică ce implică abordări multidisciplinare de terapie.

Cele mai citite

Doi minori ar fi vandalizat cel puțin 11 mașini, potrivit polițiștilor

Poliţiştii din Galaţi fac cercetări pentru identificarea a două persoane necunoscute, posibil minori, care au vandalizat cel puţin 11 maşini, în noaptea de vineri...

O celebră actriță s-a înscris în AUR la Congresul de la Alba Iulia

Ramona Bădescu, actriță notorie în spațiul public, s-a alăturat Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), aceasta fiind prezentă sâmbătă la Congresul Extraordinar al partidului...
00:00:26

VIDEO. Bolivia salvează 24 de delfini captivi într-un râu de mică adâncime

Douăzeci și patru de delfini roz blocați într-un râu de mică adâncime au fost salvați luni (27 noiembrie), în încercarea de a conserva specia. Delfinii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă