7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSănătateUPDATE. Răsturnare de situaţie în cazul pacientei găsite moartă în curtea Spitalului...

UPDATE. Răsturnare de situaţie în cazul pacientei găsite moartă în curtea Spitalului Obregia

UPDATE: Avocatul Poporului anunţă că s-a sesizat din oficiu în cazul femeii care a fost găsită moartă în urmă cu două zile în curtea Spitalului de Psihiatrie “Al. Obregia” din Capitală.

Avocatul Poporului spune că sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22, art. 34 şi art. 50 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, dreptul la ocrotirea sănătăţii şi protecţia persoanelor cu handicap.

Prima ipoteză lansată în urma autopsiei cadavrului, efectuată la INML „Mina Minovici”, este că decesul pacientei ar fi survenit în urmă cu două zile (față de momentul descoperirii cadavrului) și a fost cauzat pe fondul epuizării fizice, o slăbire accentuată ireversibilă, stare care a dus la insuficiența multiplă a organelor și, în final, la stopul cardiorespirator.

Între timp, familia pacientei, opinia publică şi mai mulţi specialişti reclamă modul în care s-a procedat în acest caz, acuzând de dezinteres cadrele medicale şi firma de pază. Victoria Trandafirescu era internată de 10 zile la spitalul Obregia din Capitală şi a dispărut din salon în data de 2 august, fiind găsită după şase zile în curtea spitalului. Pacientei i-a fost furat şi telefonul mobil pe care era instalată o aplicaţie cu GPS. Familia vrea să depună acum o plângere penală adresată conducerii spitalului, care nu-ţi asumă nici o responsabilitate, motivând că pacienta era deja externată şi implicit nu mai era responsabilitatea instituţiei.

Pacienta, diagnosticată cu schizofrenie paranoidă, a fost dată dispărută de fiica ei pe 2 august după ce femeia n-a mai găsit-o în salon. Asistentele care o aveau în grijă nu ştiau că pacienta lipseşte. În momentul în care rudele au cerut lămuriri, Victoria a fost căutată în afara spitalului, iar după două ore a fost anunţată poliţia, fiind făcută şi externarea bolnavei din secţie. Fiica pacientei susţine că le-a cerut celor din conducerea instituţiei sanitare să se uite pe imaginile înregistrate de camerele de supraveghere, ca să vadă încotro a luat-o pacientă. Abia marți, aceştia au furnizat o înregistrare scurtă.

Pe 2 august, la ora 3:49, camerele de supravgehere din spital o surprind pe femeie în curtea interioară a spitalului, unde zăboveşte câteva minute. Apoi victima se întoarce către intrarea în clădire şi se face nevăzută. Acesta este ultimul moment în care victima a fost văzută.

Ulterior, pe 8 august, un câine poliţist a localizat victima în curtea instituţiei sanitare, cadavrul femeii fiind găsit în spatele secţiei de Toxicologie, într-o zonă cu iarbă înaltă, neîngrijită.

În acest caz a fost deschis şi un dosar de moarte suspectă, , mai ales că pe trupul femeii sunt urme de vânătăi. Potrivit Poliţiei Capitalei, cercetările au fost preluate de Compartimentul Morţi Suspecte din cadrul Serviciului Omoruri şi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu critică modul în care a acţionat conducerea unităţii sanitare: “Părerea mea este că spitalul se antepronuţă şi că închide o fişă de observaţie pe care a deschis-o la internare voluntară cum că noi trebuie totuşi să ne luăm banii este o formă de cinism. Până când nu se închide incidentul fişa aia trebuie să rămână deschisă. Să faci treaba asta este prin încălcarea legii şi este un fals în acte publice până la urmă. Dacă aşa am ajuns în Psihitarie, să fim de fapt nişte moteluri pentru pacienţi şi dacă nu a predat cheia, atunci îl declarăm că a plecat, înseamnă că ne-am întors undeva în anii 20, 30”.

____

Administraţia Spitalelor și Serviciilor Medicale București anunţă că pacienta dispărută din salonul Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Alexandru Obregia din Capitală şi găsită ulterior decedată în curtea unităţii sanitare după şase zile, în cadrul unei acțiuni a Poliției Române, fusese externată în momentul dispariţiei.

Potrivit conducerii spitalului, pacienta, în vârstă de 63 de ani, a fost internată pe data de 22 iulie 2018, la Secția XI, ca pacient voluntar, diagnosticat cu schizofrenie paranoidă. Pe 26 iulie 2018, a fost consultată, nu prezenta probleme cardiace deosebite, însă medicii au stabilit că este malnutrită. “Precizăm că în urmă cu doi ani, pacienta T. V. mai fusese internată de trei ori, în același spital, în februarie, iunie și octombrie. Și atunci și acum, din discuțiile avute cu familie, cadrele medicale au consemnat faptul că femeia părăsea frecvent domiciliul, neavând o destinație anume. Mai mult decât atât, consuma și alcool” – susţine într-un comunicat ASSMB.

Pe 2 august 2018, la ora 14:00, pacienta a vorbit cu familia, folosind telefonul unui medic. După o oră, ea s-a prezentat la tratament și a anunțat asistenta că iese în curtea spitalului să fumeze. Precizăm că, pacienții internați voluntar, cum era cazul lui V. T., au libertate de mișcare în incinta spitalului dar și în afara lui. În aceeași zi, în jurul orei 17:00, familia a anunțat asistenta de pe secție că pacienta e de negăsit. Imediat, a fost declanșată procedura operațională în cazul dispariției unui pacient internat. Cadrele medicale și angajații de la firma de pază au căutat-o pe femeie mai bine de 2 ore, după care a fost anunțată Secția 15 Poliție. “În cazul dispariției unui bolnav internat voluntar, acestuia I se face externarea, dacă nu este găsit în 8 ore. Așa s-a procedat și în acest caz” – precizează sursa citată.

Pe 6 august 2018, anchetatorii au solicitat spitalului să le furnizeze imaginile de pe camerele de supraveghere din curtea unității medicale. Administraţia Spitalelor și Serviciilor Medicale București aminteşte că, potrivit legii, “asemenea imagini pot fi puse doar la dispoziția anchetatorilor. După vizionarea imaginilor, polițiștii au început căutările. La Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Alexandru Obregia, o comisie de cercetare internă analizează circumstanțele dispariției pacientei. Potrivit reglementărilor interne, o comisie de cercetare disciplinară se constitutie doar în cazul dispariției unui pacient internat nonvoluntar (fără consimțământul lui)”.

În prezent, specialiştii de la Serviciul de Medicină Legală fac necropsia cadavrului femeii pentru a stabili cauzele exacte ale decesului pacientei. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă