PANDEMIE COVID-19 Rețelele sociale nu pot înlocui viața reală

DEPRESIA CRESCUTĂ ÎN TIMPUL PANDEMIE ARATĂ CĂ REȚELELE SOCIALE NU POT ÎNLOCUI VIAȚA REALĂ

Pandemia de coronavirus ne-a determinat pe mulți dintre noi să ne mutăm viața către platformele tehnologice digitale, precum Zoom, Netflix, Amazon, Facebook și Twitter, toate având o creștere puternică, pe măsură ce o mare parte din populația lumii se izolează.

Share

Adriana Constantinescu 0 comentarii

09.09.2020 - 19:12

>> Facebook și Twitter au crescut puternic


>> Ratele de depresie și alte probleme de sănătate mintală au crescut în țări precum Statele Unite și Regatul Unit
 
>> În America „singurătatea și izolarea” sunt cel mai frecvent citate ca fiind cauza depresiei (74 %) și anxietății (65 %)
 
>> Contactul telefonic a fost cel mai comun mod de contact social

Interesant, aceeași lucrare a constatat că contactul prin telefon sau e-mail nu a avut practic niciun efect asupra nivelurilor de depresie. Autorii săi au scris: „Contactul telefonic a fost cel mai comun mod de contact social, dar ratele simptomelor depresive au rămas statice pe diferite nivele de contact telefonic, iar ratele variabile ale simptomelor depresive la nivelurile contactelor scrise sau prin e-mail împiedică concluziile despre acesta având un efect. "

Astfel de descoperiri au fost coroborate de pandemia de coronavirus.
În Regatul Unit, cifrele publicate la mijlocul lunii august de către Office for National Statistics au arătat că ratele depresiei s-au „aproape dublat” în timpul pandemiei. 19,2% dintre adulții britanici au raportat fie depresie moderată, fie severă în iunie, spre deosebire de 9,7% înainte de impunerea unor blocaje (între iulie 2019 și martie 2020).
În Statele Unite, un sondaj din august al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a constatat că „prevalența simptomelor tulburării de anxietate a fost de aproximativ trei ori” mai mare în iunie decât în ​​al doilea trimestru al anului 2019, crescând de la 8,1% dintre adulții americani până la 25,5%. Și mai îngrijorător, simptomele depresiei au fost de aproximativ patru ori mai mari decât cele raportate în T2 2019, crescând de la 6,5% la 24,3%.


Astfel de creșteri alarmante în problemele de sănătate mintală au avut loc în contextul utilizării tot mai mari a rețelelor sociale și a altor platforme digitale. Datorită pandemiei de coronavirus, Facebook a atins un record de trei miliarde de utilizatori activi lunari la sfârșitul lunii aprilie (în întreaga familie de platforme), în timp ce Twitter a raportat, de asemenea, o creștere de 34% a numărului de utilizatori activi zilnici în T2 2020.
 
Mai mulți dintre noi suntem pe rețelele de socializare și pe alte platforme digitale, în timp ce încercăm să evităm răspândirea sau capturarea coronavirusului. Cu toate acestea, judecând după vârfurile recente ale depresiei și anxietății, utilizarea rețelelor noastre sociale nu răspunde prea mult sau nimic la nevoia noastră profund simțită de contact uman față în față și semnificativ.


Desigur, s-ar putea să meargă prea departe să ne așteptăm ca Facebook, Twitter sau orice altă platformă să combată efectele psihologice ale unei pandemii globale. Mulți dintre noi s-ar putea să fie înspăimântați pentru slujbele noastre, pentru casele noastre și pentru viața noastră, așa că poate fi nerealist să credem că o rețea socială sau orice altceva de pe web poate ajuta cu adevărat cu astfel de griji.


Cu toate acestea, reamintim că studiul Mental Health America citat mai sus a constatat că „singurătatea și izolarea” a fost de departe cel mai mare factor din ultimele vârfuri ale depresiei și anxietății. Nu este posibil ca șomajul sau coronavirusul în sine să ne dea jos pe majoritatea dintre noi, ci mai degrabă incapacitatea noastră de a socializa și de a avea un contact semnificativ cu alte persoane.


Cu alte cuvinte, Facebook și Twitter nu ne ajută în special să socializăm și să avem un contact semnificativ cu alte persoane. Asta ar sugera datele. „Conexiunea” oferită de astfel de platforme nu pare să înlocuiască conexiunea în persoană, în timp ce cercetările anterioare au sugerat că utilizarea frecventă a Facebook poate chiar crește simptomele depresiei și anxietății.
Dacă rețelele de socializare și platformele digitale nu pot ajuta prea mult atunci când oamenii simt „singurătate și izolare” semnificative, atunci apare o întrebare importantă: la ce sunt bune, de fapt?
Ei bine, sunt minunate pentru publicitate, evident. Și îi ajută pe politicieni să răspândească propagandă. În afară de asta, vă voi lăsa să decideți.
 
 
 

 

Comentarii