8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSănătateDEFICIT DE VACCINURI Cel mai mare producător din India avertizează că deficitul...

DEFICIT DE VACCINURI Cel mai mare producător din India avertizează că deficitul va dura luni

Directorul executiv al Institutului Serum din India, cel mai mare producător mondial de vaccinuri, a avertizat că lipsa de vaccinuri va persista luni de zile după ce guvernul Narendra Modi nu a reușit să se pregătească pentru un al doilea val de coronavirus devastator.

Adar Poonawalla a declarat pentru Financial Times că lipsa severă a vaccinurilor din India va continua până în iulie, când se așteaptă ca producția să crească de la aproximativ 60 m -70 m doze pe lună la 100 m.

Poonawalla a spus că guvernul „a luat-o ușor” în ianuarie, când noile cazuri de coronavirus au scăzut. „Toată lumea a simțit cu adevărat că India a început să schimbe valul pandemiei”, a spus el.

Dar India a fost lovită de ultimul val de infecții, raportând duminică un record de 400.000 de cazuri noi, iar mai multe orașe și state sunt blocate, inclusiv capitala New Delhi.

Prim-ministrul Modi a fost acuzat de prioritizarea politicii interne față de criza sănătății, după ce a permis mitinguri electorale în masă și Kumbh Mela, un festival religios hindus care atrage milioane de oameni, în ciuda infecțiilor care crescură în mod subit.

India a vaccinat mai puțin de 2 la sută din populația sa, multe state declarând că nu mai au doze, forțându-i să respingă planurile sâmbătă pentru a extinde campania de inoculare la toți cei cu vârsta de 18 ani sau mai mult.

Poonawalla a declarat că Institutul Serului a fost condamnat de politicieni și critici din cauza lipsei de vaccinuri, subliniind că guvernul, nu compania, este responsabil pentru politicile sale. Compania a fost, de asemenea, denunțată pentru că a taxat guvernele de stat și spitalele cu prețuri mai mari decât a oferit guvernului central. Poonawalla a scăzut prețurile în urma criticilor.

„Am fost acuzat foarte nedrept și greșit”, a spus el, adăugând că nu a sporit capacitatea mai devreme, deoarece „nu existau comenzi, nu credeam că trebuie să facem mai mult de 1 miliard de doze pe an”.

New Delhi a comandat 21 de milioane de vaccinuri de la Serum Institute, care produce vaccinul Oxford / AstraZeneca și va furniza marea majoritate a dozelor din țară, până la sfârșitul lunii februarie, dar nu a indicat când va cumpăra mai mult. O doză suplimentară de 110 m a fost comandată în martie, când infecțiile au început să urce abrupt.

Guvernul a oferit trecută un împrumut către companie pentru a o ajuta să transforme o linie de producție pentru a face mai multe vaccinuri.

„Tocmai a făcut acest lucru abia acum pentru a aborda lipsa ridicolă pe care o are națiunea și, evident, chiar și lumea”, a spus Poonawalla.

Guvernul a lansat, în aprilie, un efort pentru a asigura mai multe lovituri de la furnizorii de peste mări. A acordat aprobarea de urgență a vaccinului Sputnik V din Rusia și a declarat că va face același lucru pentru cele aprobate în SUA, Marea Britanie, Europa sau Japonia.

Cu toate acestea, producătorii locali care s-au asociat cu Sputnik V spun că sunt la câteva luni distanță de a-l distribui pe plan intern.

Experții spun că guvernul ar fi trebuit să investească în capacitatea de producție și să procure suficiente vaccinuri mai devreme în timpul pandemiei.

„Este absolut esențial să aveți ceva de oferit, este de bun simț”, a declarat Chandrakant Lahariya, expert în sănătate publică din New Delhi, adăugând că guvernul nu a fost transparent cu privire la politica sa de vaccinare.

„Cu siguranță nu există prea multe informații în domeniul public”, a spus el.

Poonawalla a vorbit cu Financial TImes din Londra, unde stătea cu soția și copiii săi înainte ca Marea Britanie să impună interzicerea zborurilor din India. El a spus că a primit amenințări din partea politicienilor și a personalităților din afaceri care cereau vaccinuri, dar că nu se afla la Londra din cauza problemelor de siguranță. Guvernul indian i-a oferit săptămâna trecută lui Poonawalla o securitate suplimentară.

Dar el a spus FT că nu se află la Londra din motive de siguranță și că este acolo pentru afaceri normale, cu planuri de a reveni în India în săptămâna următoare.

Institutul Serum a fost dat în judecată de guvernele de peste mări pentru că nu a reușit să respecte contractele comerciale după ce India a înghețat exporturile de vaccinuri în martie.

Poonawalla a declarat că compania a început să „restituie banii” guvernelor care au plasat comenzi în avans, dar nu au identificat țările. „Dar cred că dacă nu vedem o schimbare majoră în două, trei luni, atunci cred că vom avea probleme”.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă