19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSănătateDe ce nu dormi bine? Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni...

De ce nu dormi bine? Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni care îți pot tulbura somnul

Necesarul de ore de somn variază atât de la o persoană la alta, cât și în funcție de vârstă, însă cei mai mulți adulți au nevoie de șapte până la nouă ore de somn ca să funcționeze la capacitate maximă.

Dacă adormi greu, dacă întâmpini dificultăți în a rămâne adormit ori în stare de veghe sau dacă nu reușești să te odihnești chiar dacă ți se pare că ai dormit suficient, e posibil să fii afectat de o tulburare de somn. Diagnosticul și tratamentul pentru o astfel de afecțiune se stabilește în urma unui consult de specialitate realizat de un medic neurolog cu competențe în somnologie.

Cea de-a treia ediție a Clasificării Internaționale a Tulburărilor de Somn (ICSD-3) identifică șase categorii principale de tulburări de somn, care includ șaizeci de diagnostice specifice. Pe lângă acestea au mai fost observate și alte tulburări care nu pot fi încadrate în categoriile principale (precum vorbitul în somn).

Insomnie
ICSD-3 menționează trei tipuri distincte de insomnie: insomnie de scurtă durată (acută sau subacută), insomnie de lungă durată (cronică) și alte insomnii (în cazul pacienților care manifestă simptome de insomnie dar nu întrunesc criteriile pentru niciuna dintre celelalte două categorii).

Insomnia cronică poate fi diagnosticată pe baza unui raport referitor la inițierea somnului sau la problemele de menținere a somnului, a oportunității/circumstanțelor adecvate de somn și a consecințelor din timpul zilei ca rezultat al simptomelor (iritabilitate, oboseală, dificultate de concentrare). Criteriile pentru diagnosticul de insomnie cronică sunt întrunite dacă pacientul manifestă simptomele cel puțin de trei ori pe săptămână, timp de trei sau mai multe luni.
Insomnia de scurtă durată presupune existența simptomelor pentru o perioadă mai mică de trei luni și este, de obicei, corelată cu un factor de stres.

Tulburări de respirație în timpul somnului (TSR)
Caracterizate printr-o respirație anormală în timpul somnului, TSR-urile variază de la sforăit la apneea obstructivă în somn (caracterizată prin obstrucția căilor aeriene) sau apneea centrală primară în somn (caracterizată prin episoade recurente de oprire a respirației).

Hipersomnii
Hipesomniile se caracterizează prin episoade de somnolență care se repetă pe parcursul zilei, diferite de cele care apar la persoanele care nu se odihnesc suficient în timpul nopții. Din această categorie de afecțiuni fac parte narcolepsia (stare de somnolență urmată de adormirea imediată în orice moment al zilei sau în orice loc), hipersomnia idiopatică, hipersomnia asociată cu o tulburare psihică sau hipersomnia cauzată de o afecțiune medicală.

Tulburări de ritm circadian
Aceste tulburări de somn sunt frecvente în rândul persoanelor care lucrează în schimburi sau care călătoresc des cu avionul, parcurgând mai multe fusuri orare. Se caracterizează printr-o adormire dificilă sau o somnolență excesivă.

Parasomnii
Parasomniile sunt evenimente sau experiențe nedorite care apar în diverse momente din timpul somnului. Pot fi mișcări, comportamente, percepții, emoții sau manifestări vegetative asociate fie cu somnul non-REM (confuzie, teroare sau pavor nocturn, somnambulism), fie cu somnul REM (coșmaruri, paralizii de somn).

Mai există și alte tipuri de parasomnii: enurezis (incontinență urinară în timpul somnului, frecventă în rândul copiilor mai mici de cinci ani), catatrenie (gemete în timpul somnului), sindromul capului exploziv (senzația de explozie violentă în cap care poate să apară la trezire sau la culcare).

Tulburări motorii în somn
Aceste tulburări sunt caracterizate prin mișcări repetate, simple, în timpul somnului. Sindromul picioarelor neliniștite – nevoia puternică de a mișca picioarele seara sau în timpul nopții, este una dintre cele mai frecvente tulburări de somn din această categorie.

În unele cazuri, tulburările de somn sunt corelate cu stilul de viață, așa că pot fi prevenite combinând dieta echilibrată și activitatea fizică cu câteva obiceiuri sănătoase: evită mesele grele, alcoolul și cafeaua în ultima parte a zilei, mergi la culcare la aceeași oră în fiecare zi și asigură-te că dormi într-un mediu confortabil, ferit de zgomote și lumină.

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă