Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Buget istoric pentru Sănătate în 2019

Un raport al Comisiei Europene pe 2018 arată că România alocă de trei ori mai puţini bani în sănătate comparativ cu media Uniunii Europene. Cu toate acestea, Sănătatea va avea în acest an un buget-record de 4,84% din PIB.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 27.02.2019 - 14:21

Raportul „Sănătatea pe scurt: Europa“ relevă că România are a doua cea mai mare rată a mortalității din UE, după Bulgaria, cu 1.530 decese la 100.000 locuitori, față de o medie UE de 1.036 cazuri. Conform documentului, românii mor din cauza bolilor sistemului circulator (cardiovasculare, cerebrovasculare). Anul trecut, ţara noastră s-a situat pe ultimul loc în Europa în privinţa cheltuielilor pentru sănătatea populaţiei, cu doar 983 euro/an/cap de locuitor, în timp ce media UE este de 2.773 euro. În 2019, românii pot spera însă la o schimbare în bine, în condiţiile în care acest domeniu prioritar va beneficia de o creștere de 6 miliarde de lei comparativ cu anul trecut.

 

Un miliard de lei pentru investiţii

Astfel, se speră ca bugetul alocat Sănătății în acest an să permită investiții în unitățile sanitare și îmbunătățirea seviciilor medicale acordate pacienților. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susţine că prin această finanțare vor fi continuate proiectele demarate în anii anteriori, dar vor fi demarcate şi noi programe care vizează îmbunătățirea serviciilor medicale de care beneficiază populația. „Respectăm ce ne-am asumat în Programul de Guvernare și, după ce anul trecut am crescut salarizarea personalului medical, anul acesta ne orientăm spre zona de investiții pentru dotarea spitalelor, care să permită medicilor o mai bună diagnosticare pentru stabilirea tratamentelor necesare pacienților“, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Bugetul pentru investiții este de peste un miliard de lei, fondurile suplimentare vor fi alocate pentru achiziționarea de aparatură, reparații capitale și finalizarea lucrărilor de investiții începute, precum și altele noi. De asemenea, anul acesta va fi achiziționată aparatură pentru blocurile operatorii de urologie necesare pentru tehnicile chirurgicale minim invazive, conform standardelor europene. Aparatura va dota cele 14 centre principale din țară. Ultimele achiziții au fost făcute acum 17 ani, în 2002, astfel încât astăzi aparatura existentă are un grad mare de uzură. Este pentru prima oară când se realizează o achiziție centralizată pentru acest domeniu, iar aparatura care va fi achiziționată va ține pasul cu noile tehnologii.

 

Prioritate: programul ­național de sănătate „Mama și copilul“

Ministerul Sănătății va crește finanțarea și pentru funcționarea cabinetelor medico-sociale, pentru asistența comunitară, medicina școlară și pentru asigurarea co-finanțărilor destinate proiectelor finanțate din fonduri europene. Totodată, vor fi alocate mai multe fonduri și pentru derularea programelor de sănătate. În concordanță cu programul de Guvernare, în anul 2019, Ministerul Sănătății are ca prioritate îmbunătățirea serviciilor medicale acordate copiilor în cadrul programului național de sănătate „Mama și copilul“:

- Va fi finalizată licitația demarată în 2018 pentru achiziția a 1.000 de incubatoare pentru dotarea tuturor unităților sanitare din România care au în structură maternități;

- Va continua dotarea cu aparatură imagistică de înaltă performanță a secțiilor de neonatologie și ginecologie;

- Se va finanța testul genetic de screening prenatal neinvaziv care depistează/ testează anomaliile genetice ale fătului (se estimează că 200.000 de gravide vor beneficia de program);

- Pentru fertilizarea in vitro, se va majora numărul lor de la 685, finanţate anul trecut, la 1.000 anul acesta.

Totodată, Ministerul Sănătății va continua programele demarate anul trecut și se are în vedere înființarea de programe de sănătate noi. „Vom continua acordarea dispozitivelor medicale pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1. Din bugetul MS, se vor susține în continuare fondurile pentru îngrijirea cazurilor critice ale căror costuri nu pot fi acoperite din fondurile obţinute pe baza contractelor cu casele de asigurări de sănătate. Anul acesta extindem tratamentul intervențional prin tromboliza intravenoasă pentru pacienți cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut. Vom asigura și testarea markerilor tumorali și moleculari atât de necesari pentru prescrierea medicamentelor inovative nou-introduse în lista de medicamente compensate și gratuite și pe care acum le sponsorizează firmele de medicamente. În 2019, vom introduce un program național de testare și tratament pentru carența de vitamina D a categorilor de risc stabilite de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății“, a mai spus Sorina Pintea.

 

Criterii mai restrictive pentru finanţarea centrelor de oncologie

Pentru că pacienții români au dreptul la tratament inovativ de ultimă generație, Ministerul Sănătății va continua modificarea listei de medicamente compensate și gratuite prin introducerea de noi molecule. Ministrul Sănătății a mai anunțat că, la propunerea comisiei de oncologie, începând de anul acesta, odată cu aplicarea noului Contract Cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, centrele de oncologie care nu vor folosi „tumor boardul“ nu vor mai fi finanţate. Acest lucru este în concordanță cu legislația actuală, care prevede o  echipă multidisciplinară pentru tratarea tumorilor. 

 

În 2019, bugetul alocat Sănătății este mai mare cu aproximativ 6,1 miliarde lei față de anul trecut.

 

Este un an foarte bun pentru sănătate. Am ajuns la aproape 5% din PIB alocate pentru Sănătate pornind de la 2%. Orice sumă în plus alocată la Sănătate înseamnă pacienţi care beneficiază de tratamente și serviciile medicale necesare, înseamnă pacienţi salvați.(Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii)

 

 

Comentarii