9.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSănătateCum te ajută fizioterapia să îți recapeți mobilitatea și sănătatea 

Cum te ajută fizioterapia să îți recapeți mobilitatea și sănătatea 

Medicina de recuperare cuprinde 2 ramuri importante: fizioterapia și kinetoterapia. Acestea reprezintă un domeniu de intervenție terapeutică axat pe prevenția, gestionarea și reabilitarea disfuncțiilor musculoscheletale, neurologice si cardiopulmonare. Prin aplicarea unor principii biomecanice și fiziologice, acestea sprijină restaurarea funcțiilor motorii afectate, promovează adaptarea funcțională și îmbunătățește calitatea vieții pacienților. 

Reabilitarea funcțională și recuperarea medicală

Restaurarea mobilității funcționale reprezintă unul dintre obiectivele centrale ale fizioterapiei. În contextul patologiilor musculoscheletale, medicina de recuperare utilizează tehnici de terapie manuală și programe de exerciții terapeutice care stimulează regenerarea țesuturilor și îmbunătățesc capacitatea funcțională a aparatului locomotor. Studiile au demonstrat că utilizarea tehnicilor de fizioterapie și kinetoterapie într-o clinica de recuperare medicala poate reduce timpul de recuperare și riscul de complicații. 

În abordarea afecțiunilor cronice, cum sunt artrozele sau spondiloza, sedințele de recuperare medicală au un rol important în menținerea și creșterea mobilității articulare, prevenind apariția rigidității articulare. Utilizarea tehnicilor de kinetoterapie asistată, bazate pe mișcări controlate și repetate, contribuie la reducerea degradării cartilajului articular și la creșterea stabilității mecanice a articulațiilor afectate. 

Care este impactul fizioterapiei asupra sănătății generale? 

Din punct de vedere fiziopatologic, procedurile de kinetoterapie și fizioterapie produc modificări profunde la nivelul sistemului neuromuscular și cardiovascular. Intervențiile prin kinetoterapie și exerciții aerobice au demonstrat beneficii importante în reducerea inflamației sistemice, îmbunătățirea fluxului sanguin periferic și creșterea capacității oxidative a musculaturii scheletice. 

În patologia cardiovasculară, recuperarea medicală joacă un rol vital în reabilitarea după un infarct miocardic sau în cazul insuficienței cardiace. Programele de exerciții cardio-pulmonare cresc toleranța la efort și reduc riscul de recurență a evenimentelor cardiovasculare. De asemenea, utilizarea unor tehnici precum electrostimularea neuromusculară poate fi utilă în prevenirea atrofiei musculare secundare imobilizării prelungite. 

În general, majoritatea clinicilor de fizioterapie și kinetoterapie in Bucuresti dispun de astfel de tehnici, pe care le pot integra în tratament. 

Recuperarea medicală în context neurologic 

Recuperarea medicală aduce contribuții importante și în reabilitarea pacienților cu afecțiuni neurologice, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale sau traumatismele cerebrale. Recuperarea funcțională în aceste cazuri necesită sedinte de fizioterapie axate pe reeducarea motricității fine și grosiere. Programele de reabilitare neuromusculară includ metode de facilitare neuromusculară proprioceptivă și antrenament specific pentru creșterea coordonării și a echilibrului. 

Studiile recente subliniază faptul că, prin ședințe de kinetoterapie si de fizioterapie, pacienții care au suferit un AVC pot obține o ameliorare semnificativă a rezultatelor funcționale, prin activarea mecanismelor compensatorii ale sistemului nervos central. 

Indiferent dacă este vorba despre afecțiuni musculoscheletale, neurologice sau cardiovasculare, intervenția protocolului de recuperare eficient și precoce are capacitatea de a influența pozitiv rezultatele clinice și de a promova o recuperare sustenabilă. 

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Harris închide campania în Philadelphia, Trump în Michigan. A început votarea

Ambele campanii proiectează optimism și se concentrează pe mobilizarea alegătorilor Campania a cunoscut întorsături uluitoare: două tentative de asasinat și o condamnare pentru fostul președinte...

Impactul alegerilor din SUA asupra afacerilor americane din România: O privire asupra companiilor IT, Consultanță și Imobiliare

Cum rezultatele electorale dintre Trump și Harris pot influența strategiile corporațiilor americane în România și topul firmelor cu acționariat american Analiza datelor de pe platforma...

România sub lupa FMI: bugetul și noi taxe sunt pe masa discuțiilor

O delegație a FMI a ajuns în România să analizeze posibile ajustări fiscale Misiunea Fondului Monetar Internațional, condusă de Jan Kees Martijn, a venit în...
Ultima oră
Pe aceeași temă