14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSănătateCum pot fi tratate rapid aftele bucale?

Cum pot fi tratate rapid aftele bucale?

Ce sunt aftele bucale

Sunt rotunde şi albe şi au o zonă de culoare roşie în jurul lor. În funcţie de dimensiunea pe care o au, aftele pot să fie diferite şi să aibă o durată de viaţă diferită.

Din fericire, specialiștii au la dispoziție mai multe soluţii care să te ajute să vindeci rapid aftele bucale, imediat ce apar.

Cum se previn și tratează aftele?

Chiar dacă aftele au dimensiuni în general mici, ele creează o serie de efecte negative care sunt destul de greu de suportat din momentul în care apar în cavitatea bucală. Spre exemplu, vor apărea probleme în momentul masticaţiei şi, chiar dacă vei face tot posibilul să nu atingi acele zone, efectele neplacute nu vor putea fi în totalitate evitate. De foarte multe ori zonele afectate de afte bucale pot crea un disconfort permanent. Din fericire ele nu se transmit, dar acesta este singurul aspect pozitiv.

Evită alimentele acide sau alimentele care au zahăr

Specialiştii de la Clinica stomatologică DentoCare recomandă evitarea alimentelor cu zahăr sau acide. Imediat ce simţi disconfort în interiorul gurii va trebui să renunţi la sucuri, mai ales la cele de citrice. Acizii au tot potenţialul de a irita mult mai mult cavitatea bucală şi pot să creeze răni determinând o senzaţie de arsură, dar şi prelungirea procesului de vindecare.

Bacteriile aflate în interiorul gurii sunt cele care transformă zahărul în acid. Aceasta este una dintre cele mai des întâlnite cauze ale cariilor, însă este şi un motiv pentru care durata de viaţă a aftelor bucale este prelungită. Sunt accentuate astfel simptomele de arsură şi usturime.

Folosește pasta de dinţi corectă

Pasta de dinţi cu sulfat de sodiu poate genera apariţia aftelor bucale mai ales în cazul persoanelor care sunt ceva mai sensibile. Dacă observi că pasta ta de dinţi are un astfel de efect, este recomandat să o schimbi cât mai rapid. Pastele de dinţi care au în compoziţie asemenea ingrediente pot să determine apariţia aftelor bucale şi pot să accentueze simptomele pe care le dau aftele care deja există, din cauza mai multor factori.

Efectele acestea sunt diferite ţinând cont de cât de sensibile sunt ţesuturile din gură, însă medicul este cel care va putea spune exact dacă există riscuri sau nu în cazul acesta.

Spălături cu apă sărată

Această metodă este recomandată de un număr mare de specialişti stomatologi pentru a trata o astfel de problemă. Trecând peste gustul puţin neplăcut al procedeului, apa sărată funcţionează perfect în foarte multe cazuri. În cazul în care apa sărată nu funcţionează corect înseamnă că este foarte posibil să nu fi folosit cantitatea de sare necesară.

Sarea are potenţialul de a deshidrata şi curăţa rănile pentru a le determina să se vindece. De asemenea, intrată în contact cu ţesuturile, sarea amorţeşte zona şi o calmează. Este recomandat însă să ţii cont de faptul că iniţial va produce o durere destul de intensă, însă de scurtă durată, pentru că ulterior zona va amorţi. Acest amestec folosit pentru spălături nu se înghite ci se elimină şi la finalul procedurii gura trebuie clătită bine cu apa simplă.

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este o substanţă alcalină şi ajută cu mult la neutralizarea acizilor care se află în gură, cei care inflamează ţesuturile şi care le irită. Totodată, este o combinaţie care ajută şi la curățarea și calmarea zonelor afectate. Clatirea gurii cu linguriţă de bicarbonat de sodiu care se dizolvă într-o ceşcuţă de apă caldă aduce o serie de efecte benefice foarte importante.

Tratamentul corect – vizita la stomatolog

Ţinând cont de toate aceste metode, aftele bucale pot fi eliminate cu uşurinţă atunci când este aplicat tratamentul potrivit pentru ele, dar numai când afecțiunea este în faza incipientă, fără o extindere foarte mare și mai ales, când nu există complicații.

Indiferent de motivul unei vizite la stomatolog – tratamente uzuale, pregătirea unei lucrari sau a unui aparat dentar, specialistul va recomanda din start cele mai bune măsuri de prevenție, astfel încât nu vei întâmpina niciodată neplaceri legate de afte.

În concluzie, este recomandat ca pentru prevenirea și tratarea aftelor bucale să fie acordată toată atenţia necesară şi să nu se amâne vizita la medicul stomatolog atunci acestea nu se vindecă în timp scurt, mai ales dacă în zonă există şi lucrări protetice sau aparate dentare.

Cele mai citite

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă