13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateFarmaciile şi spitalele trebuie să verifice autenticitatea medicamentelor înainte de eliberare

Farmaciile şi spitalele trebuie să verifice autenticitatea medicamentelor înainte de eliberare

„De acum înainte, industria va trebui să aplice un cod de bare 2-D şi un dispozitiv de protecţie împotriva modificărilor ilicite pe cutia medicamentelor eliberate pe bază de reţetă. Farmaciile, inclusiv farmaciile online, şi spitalele vor trebui să verifice autenticitatea medicamentelor înainte de a le elibera pacienţilor”, au anunţat reprezentanţii Comisiei Europene (CE).

Acesta este ultimul pas în transpunerea Directivei privind medicamentele falsificate, adoptată în 2011, care vizează garantarea siguranţei şi a calităţii medicamentelor vândute în UE.

 

„La 9 februarie 2019, vom asista la încă un moment important în ceea ce priveşte siguranţa pacienţilor pe teritoriul UE. La aproape 7 ani de la adoptare, transpunerea Directivei privind medicamentele falsificate va fi finalizată, datorită introducerii unor elemente de verificare de la un capăt la altul şi de siguranţă a medicamentelor eliberate pe bază de reţetă. Cu alte cuvinte, orice farmacie sau spital din UE va trebui să dispună de un sistem care să faciliteze şi să eficientizeze detectarea medicamentelor falsificate. Cu toate că va trebui să depunem mai multe eforturi, după lansarea sistemului, pentru a ne asigura că noul sistem funcţionează corespunzător în întreaga UE, sunt optimist că oferim cetăţenilor încă o măsură de siguranţă pentru a-i proteja de pericolele asociate cu medicamentele neautorizate, ineficiente sau periculoase”, a declarat comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis.

 
 
Medicamentele produse înainte de sâmbătă 9 februarie 2019 fără elemente de siguranţă pot să rămână pe piaţă până la data lor de expirare.

Cu toate acestea, noul sistem de verificare de la un capăt la altul va obliga persoanele autorizate (în special farmaciştii şi spitalele) să verifice, pe tot parcursul lanţului de aprovizionare, autenticitatea produselor.

Sistemul va permite statelor membre să asigure o mai bună trasabilitate a medicamentelor individuale, în special în cazul în care există vreo preocupare legată de unul dintre acestea, au apreciat reprezentanţii CE.

„Încă de la începutul mandatului meu, am încurajat miniştrii de resort din statele membre să monitorizeze punerea în aplicare a acestui nou sistem şi să ofere ajutor tuturor părţilor implicate în pregătirile pentru noile norme care împiedică medicamentele falsificate să ajungă în mâinile pacienţilor. În săptămânile şi lunile următoare, vom monitoriza noul sistem pentru a ne asigura de funcţionarea corespunzătoare a acestuia”, a adăugat Vytenis Andriukaitis.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă