23.4 C
București
marți, 10 septembrie 2024
AcasăSănătateCercetătorii români se conectează la platforme globale de inovație și cercetare

Cercetătorii români se conectează la platforme globale de inovație și cercetare

Hub-ul de Inovație în Sănătate, lansat recent, își propune să să dezvolte capacitatea de cercetare și inovare pentru întreg sectorul de sănătate.

Direcțiile strategice asumate de Hubul de Inovație în Sănătate, inițiativă a Ministerului Sănătății, Asociației Unversitare G6-UMF și Asociației Local American Working Group,  pentru a doua parte a anului 2023 sunt: studiile clinice, educație și promovarea sănătății în afecțiuni cronice prioritare, dar și digitalizare în sănătate.

Prin implementarea acestui proiect de țară, România și cercetătorii români se conectează la platforme globale de inovație și cercetare, unul dintre obiectivele Hubului de Inovație în Sănătate fiind facilitarea accesului și schimbului de bune practici în domeniul inovației în sănătate, într-o manieră accelerată, cu structuri similare la nivel internațional.

“Hubul de Inovație în Sănătate reprezintă un element central, necesar, al unui sistem modern de sănătate, care își propune stimularea cercetării și inovării în acest domeniu în România, promovând parteneriatul între autorități publice, mediul academic, entități neguvernamentale și industria farmaceutică inovatoare. În decembrie 2022 ne-am asumat, împreună cu partenerii din G6-UMF și LAWG, prin semnarea unui Memorandum de cooperare, să operaționalizăm acest proiect până la jumătatea anului 2023 și iată că azi am finalizat această primă etapă, prin semnarea Protocolului de Colaborare. Lansarea Hubului de Inovație în Sănătate reprezintă un pas esențial într-un proiect de țară  prin care ne dorim să aducem inovația globală în România”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătății.

Primul proiect ce urmează să fie derulat în cadrul Hubului de Inovație în Sănătate se referă la domeniul studiilor clinice.

“Lansarea Hubului de Inovație în Sănătate și focusul pe care acesta îl are în domeniul studiilor clinice, prin intermediul proiectelor pe care își propune să le deruleze, este mai mult decât îmbucurătoare, pentru că doar prin intermediul unor parteneriate puternice, solide și cu viziune pe termen lung putem dezvolta cu adevărat această arie de interes major. Un prim astfel de proiect va fi lansat în luna iulie 2023, urmărind să realizeze o analiză a situației curente în domeniul studiilor clinice, dar și să genereze direcții de dezvoltare strategică viitoare prin asumarea unor indicatori de performanță și de impact măsurabili în cadrul unui plan de acțiune la nivel național cu ținte anuale și multianuale, pornind de la măsurarea statusului în 2023. Obiectivele Hubului de Inovație în domeniul studiilor clinice sunt aliniate cu obiectivele instituției pe care o coordonez, iar acest proiect de primă generație reprezintă primul pas în îndeplinirea acestora, în beneficiul pacienților și al întregului sistem de sănătate”, a afirmat și dr. farm Răzvan Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care a fost ucisă doctorița stomatolog din Brăila

Schimbare de situație și reîncadrare juridică în cazul uciderii doctoriței stomatolog din Brăila, care a fost găsită moartă în cabinetul său. Luni, procurorii au...

România va fi lovită de un ciclon venit din Islanda. Temperaturile scad cu 15 grade.

ANM a emis avertizări de ploi torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului ANM a emis, marți dimineață, un cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice...

Ucraina atacă Rusia cu 144 de drone. O femeie a fost ucisă și zeci de case distruse

Rusia a declarat că a distrus cel puțin 20 de drone în regiunea Moscovei Rusia spune că atacurile sunt asemănătoare cu „terorismul”, deoarece vizează infrastructura...
Ultima oră
Pe aceeași temă