23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateCât de sigur este să mergi la dentist în perioada aceasta?

Cât de sigur este să mergi la dentist în perioada aceasta?

>> A decide dacă ar trebui să mergi la dentist acum este o alegere personală

>> De ce să mergi la dentist poate fi riscant 

>> Este important să discutați cu medicul dentist înainte de a lua orice decizie
 
>> Ce fac cabinetele stomatologice pentru a menține pacienții în siguranță

Igienizarea și controalele dentare sunt importante pentru a vă menține gura sănătoasă și pentru a evita procedurile costisitoare.

Dar, din cauza pandemiei de coronavirus, există îndrumări contradictorii cu privire la faptul dacă ar trebui sau nu să mergi la medicul dentist pentru programări non-urgente.
 
Conform raportului OMS, natura vizitelor de sănătate orală creează un risc de contractare a coronavirusului atât pentru pacienți, cât și pentru lucrătorii din domeniul sănătății, din cauza modurilor în care experții cred că este transmis virusul.

În primul rând, există dovezi că picăturile respiratorii produse de tuse, strănut și vorbire răspândesc virusul.

Deoarece lucrează în gura ta și este în contact strâns cu tine, medicul tău dentar va fi expus acelor picături – împreună cu sânge și salivă.

În al doilea rând, OMS sugerează că coronavirusul poate fi răspândit prin transmiterea aerosolilor. Multe proceduri dentare obișnuite, cum ar fi curățarea dinților, generează aerosoli, ceea ce pune lucrătorii în pericol de a contracta virusul.
 
Este important să discutați cu medicul dentist înainte de a lua orice decizie cu privire la îngrijirea sănătății orale.
 
În plus față de riscurile atât pentru pacienți, cât și pentru lucrătorii enumerați mai sus, trebuie să rețineți că nu veți putea purta o mască în timpul unei vizite de îngrijire dentară, făcându-vă vulnerabil la germenii altor persoane din jurul vostru și permițându-vă pentru a răspândi și germeni.

Deoarece este posibil să fie infectat cu coronavirusul și să nu prezinte simptome, îl puteți răspândi fără să știți la următoarea întâlnire dentară sau îl puteți contracta de la un furnizor asimptomatic.

Lucrătorii dentari folosesc de zeci de ani echipamente de protecție personală, cum ar fi mănuși, măști și scuturi faciale, însă, potrivit FDA, EIP nu se poate elimina complet riscul transmiterii unui virus.

Dacă sunteți considerat cu risc ridicat (cum ar fi dacă aveți afecțiuni medicale preexistente sau aveți peste 65 de ani) sau sunteți imunocompromiși, vă recomandăm să vă abțineți de la vizitele dvs. de rutină, indiferent de starea virusului în comunitatea dvs.

Multe cabinete stomatologice cresc măsuri de siguranță pentru a ajuta pacienții și lucrătorii în siguranță : instalarea de noi sisteme de filtrare a aerului, bariere suplimentare între scaunele dentare, s-a limitat numărul pacienților care pot fi în sală la un moment dat.

Dacă vizitați medicul dentist, va trebui probabil să răspundeți la întrebări despre sănătatea dvs. și dacă ați fost în contact cu oricine ar putea avea virusul înainte de programare. Verificările de temperatură sunt, de asemenea, frecvente.
Dacă ar trebui sau nu să mergi la dentist este în cele din urmă o decizie personală.

Cunoscând riscurile potențiale, ar trebui să luați în considerare propriul dvs. nivel de confort cu circumstanțele și să faceți ceea ce se simte cel mai bine pentru dvs. și situația dvs.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă