Când se ia în considerare transplantul pulmonar pentru COVID-19

Transplantul pulmonar a fost oferit ca terapie salvatoare pentru unii pacienți cu COVID-19 care s-au prezentat cu insuficiență pulmonară persistentă

Share

Adriana Constantinescu 0 comentarii

28.08.2020 - 17:04

Ratele de supraviețuire și de recuperare pulmonară sunt bine cunoscute pentru virusurile gripale; cu toate acestea, infecția legată de sindromul respirator acut sever coronavirus 2 a reprezentat o provocare fără precedent. Transplantul pulmonar a fost oferit ca terapie salvatoare pentru unii pacienți cu COVID-19 care s-au prezentat cu insuficiență pulmonară persistentă, în ciuda a câteva săptămâni sau luni de sprijin în unitatea de terapie intensivă (ATI). Până în prezent, doar o mână de cazuri au fost raportate prin intermediul mass-media sau rapoarte științifice.


În The Lancet Respiratory Medicine, Christian Lang și colegii săi oferă un raport cu un rezultat excelent al unui pacient foarte bolnav de 44 de ani cu COVID-19, care a fost tratat cu un transplant pulmonar.


Șansele transplantării unui pacient și deci potențialul de salvare precum și efectul real al transplantului pulmonar în starea acută a COVID-19 sunt destul de mici.


Cei mai mulți pacienți care progresează la insuficiență pulmonară severă au comorbidități care îi împiedică să fie candidați pentru transplant. Mai mult decât atât, mulți vor dezvolta complicații secundare, cum ar fi disfuncție renală. Vârsta înaintată este, de asemenea, o contraindicație pentru transplantul pulmonar. Astfel, prevenirea infecției cu COVID-19 rămâne cea mai bună strategie pentru a salva vieți.
 
Publicăm 5 considerații esențiale din jurnalul The Lancet care sunt recomandate pentru a fi cântărite cu atenție la evaluarea unui pacient cu ARDS asociat COVID-19 în ceea ce privește potențiala candidatură pentru transplant pulmonar:
 
 
În primul rând, candidații trebuie să aibă mai puțin de 65 de ani.
 
În al doilea rând, candidații la transplant ar trebui să aibă doar disfuncție cu un singur organ.
 
În al treilea rând, ar trebui să se acorde suficient timp pentru recuperarea plămânilor. Este în interesul pacientului să poată supraviețui fără un transplant, având în vedere ratele suboptime de supraviețuire pe termen lung ale transplantului pulmonar (aproximativ 60% la 5 ani). Observațiile anterioare au arătat că plămânii care sunt grav afectați de gripă sau pneumonie bacteriană se pot recupera după câteva săptămâni până la luni. Deși nu există încă nici o orientare, transplantul nu ar trebui să fie luat în considerare mai puțin de 4-6 săptămâni după semnele clinice inițiale de insuficiență respiratorie.


În al patrulea rând, ar trebui să existe dovezi radiologice ale unei boli pulmonare ireversibile.
 
În al cincilea rând, pacientul ar trebui să fie treaz și capabil să discute transplantul și să testeze negativ la coronavirus.
 
Mecanismul de bază al leziunilor pulmonare induse de COVID-19, comorbiditățile sistemice asociate și recuperarea acestuia sunt încă incomplet înțelese în acest moment.

Comentarii