Cancerul pulmonar, greu de tratat în România

75% din totalul cazurilor de cancer pulmonar sunt diagnosticate în stadiu inoperabil, avertizează preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

07.07.2019 - 22:22

"Peste 11.000 de români sunt diagnosticaţi anual cu cancer pulmonar, zilnic murind 28 de oameni din cauza bolii (în 2018 au fost înregistrate 10.277 decese). Această afecţiune reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaţilor diagnosticaţi cu cancer şi se situează pe locul 4 în rândul femeilor, după cancerul de sân, de col uterin şi cancerul colorectal. Suntem în situaţia pentru a acţiona statul în judecată pentru a avea acces la aceste tratamente care au fost evaluate de Agenţia Naţională a Medicamentului", a afirmat Irimia, potrivit Agerpres. El a spus că speranţa de viaţă pentru pacienţii cu cancer pulmonar ar putea fi chiar dublată prin programe naţionale de informare, depistare precoce, prin accesul la investigaţii imediate şi accesul la tratament, după ce aceste investigaţii au fost bine conturate de biomarkerii necesari în această formă de cancer.

"Prin toate aceste măsuri, de la informare până la tratament adecvat ţintit, putem până în 2025 să dublăm speranţa de viaţă şi în România, pentru că în acest moment suntem pe ultimul loc în UE privind speranţa de viaţă la cinci ani şi anume 11% din totalul pacienţilor depistaţi au speranţă de supravieţuire la cinci ani", a precizat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. La nivel mondial, cancerul pulmonar cauzează cel mai mare număr de decese – peste un milion de oameni pierd lupta cu această boală, în fiecare an, în timp ce, în Europa, această afecţiune reprezintă o cincime din totalul cazurilor de cancer înregistrate la nivelul continentului – peste 250.000 de oameni au decedat ca urmare a diagnosticării cu această boală, numai în anul 2014.

La fiecare 30 de secunde undeva in lume o persoana moare din cauza cancerului pulmonar.

 

Metode de diagnostic si simptome ale bolii

Cancerul pulmonar este o boală care se diagnostichează cu dificultate şi adesea la momentul diagnosticului este deja în stadiu metastazat. Este posibil ca tumora din plămân să nu determine nici un simptom în regiunea pieptului, însă pot exista alte simptome, cum ar fi:

tuse
sputa cu sânge
dificultăţi în respiraţie
răguşeală, transpiraţii
pneumonii sau bronşite repetate
oboseală
lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate

Comentarii