13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateCampanie: #SperanțăDeViață pentru femeile cu cancer ovarian

Campanie: #SperanțăDeViață pentru femeile cu cancer ovarian

Boala apare mai frecvent după vârsta de 40 de ani, iar terapia poate include intervenția chirurgicală, chimioterapia și terapia țintită, specialiștii menționând beneficiile medicinei personalizate. O situație specială poate fi diagnosticarea acestei afecțiuni maligne la persoanele tinere, care doresc să aibă copii în viitor.

Din păcate, cancerul ovarian face peste o mie de victime, anual, în ţara noastră, iar în lume un sfert de milion de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu această maladie, dintre care 150.000 de persoane pierd bătălia pentru supravieţuire. Diagnosticul cancerului ovarian se face prin: ecografie abdominală sau transvaginală, tomografie computerizată sau rezonanţă magnetică nucleară, test de sânge pentru măsurarea markerului tumoral CA-125, laparotomie sau laparoscopie – proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de ţesut tumoral, biopsie – prelevarea unei probe de ţesut tumoral pentru a depista existenţa celulelor canceroase.

„În România, una dintre problemele principale care duc la depistarea tardivă a cancerului ovarian este teama de diagnostic. Majoritatea femeilor evită să meargă la medic atunci când apar primele simptome, din cauza fricii unui diagnostic oncologic. De aceea, ne propunem să le ajutăm pe românce să înțeleagă că, depistat la timp, cancerul ovarian poate fi ținut sub control. Vrem să le dăm femeilor speranță de viață“, spune Cezar Irimia, președintele FABC.

Coaliția Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition) a descoperit că eforturile pe care le depun organizațiile membre (printre care și FABC) pentru a crește nivelul de conștientizare a simptomelor cancerului ovarian au început să dea rezultate, tot mai multe femei depistând boala înainte să se agraveze. Campania #SperanțăDeViață doreşte să convingă femeile să meargă la medic atunci când observă apariția unor modificări – schimbări ale digestiei, sângerări anormale, fluctuații neobișnuite ale greutății etc. – pentru a vedea care este cauza acestora.

„Misiunea IOCN este de a veni în sprijinul pacienților prin programe complete ce integrează atât îngrijirea pacienților la standarde de excelență, cât și prevenția, cercetarea și educația continuă a profesioniștilor și a publicului larg. De aceea ne bucurăm că reușim să aducem în cadrul Institutului proiecte care îmbunătățesc rezultatele bolii canceroase“, declară dr. Cătălin Vlad, managerul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca.

 

Simptome înşelătoare şi diagnostic tardiv

Boala apare mai frecvent după vârsta de 40 de ani, iar terapia poate include intervenția chirurgicală, chimioterapia și terapia țintită, specialiștii menționând beneficiile medicinei personalizate. Conform statisticilor globale, rata de supraviețuire la 5 ani în cazul cancerului ovarian este în medie de 30-45%, la jumătate față de cancerul mamar, afecțiune la care rata de supraviețuire pe termen lung poate ajunge și la 90%. O explicație ar fi depistarea în stadii avansate, din cauza lipsei unor simptome bine definite.

Prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, medic primar obstetrică-ginecologie, atenționează că nu există simptome specifice cancerului ovarian, ci semne care pot fi ale mai multor boli ginecologice. „Deși nu există simptome specifice cancerului ovarian, depistarea bolilor ginecologice grave în stadii incipiente este posibilă pentru toate femeile din România. Este necesar să facă doar două lucruri: să meargă la medic constant, pentru analize de rutină sau de câte ori observă că apar modificări neobișnuite – sângerări inter-menstruale, fluctuații ale greutății fără să schimbe semnificativ dieta, balonare persistentă sau durere în zona pelvină sau abdominal“, explică medicul.

Printre factorii de risc, specialiștii menționează anumite mutații genetice, consumul crescut de grăsimi animale, obezitatea, consumul de alcool, fumatul, expunerea la talc și la radiații. În plus, au un cuvânt de spus în apariția cancerului ovarian virusurile care dau oreion, rubeolă, cele gripale, precum și infertilitatea, terapia hormonală de substituție, menstruația precoce, menopauza tardivă, chisturile ovariene și endometrioza.   

 

Semnale de alarmă

– Balonare persistentă (creșterea dimensiunii abdomenului, ce nu se retrage în câteva zile);

– Probleme de alimentație (senzația de saturație după o cantitate mică de mâncare);

– Dureri în zonele pelvine sau abdominale;

– Simptome urinare (urgența sau frecvența senzației de urinare);

– Sângerări anormale;

– Oboseală extremă;

– Scădere sau creștere inexplicabilă în greutate;

– Sângerări inter-menstruale sau după instalarea menopauzei.

Depistat la timp, acest tip de cancer poate avea o rată de supraviețuire de până la 93%.

Aproape un sfert de milion de femei din lumea întreagă sunt diagnosticate cu cancer ovarian în fiecare an.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă