10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSănătateCampanie de informare privind beneficiile vaccinării copiilor

Campanie de informare privind beneficiile vaccinării copiilor

Pentru desfăşurarea campaniei, în perioada 7-10 mai, va funcţiona un centru provizoriu de informare şi vaccinare la sediul Consiliului Local din localitatea Ţăndărei. Sesiunile de informare vor fi susţinute de medici specialişti în promovarea sănătăţii, iar la activitatea de vaccinare, alături de medici de familie din localitate, vor participa suplimentar şi alţi medici şi asistente din zonă. În urma analizei datelor transmise de Direcţiile de Sănătate Publică din ţară, a fost aleasă pentru această campanie o comunitate cu rata cea mai scăzută de vaccinare. Conform situaţiilor transmise de DSP Ialomiţa, în Ţăndărei, în anul 2018, rata de vaccinare a fost de 17,5%. Mai exact, dintre cei 720 de copii catagrafiaţi, au fost vaccinaţi 126. De asemenea, în primul trimestru al anului 2019, rata de vaccinare în Ţăndărei a fost de 2,3%.

Cu această ocazie, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat că susţine obligativitatea informării cu privire la vaccinare şi că este de părere că noua lege a vaccinării ar putea fi adoptată “foarte curând”. Ea a subliniat că o campanie de informare cu privire la vaccinare trebuie susţinută nu doar de Ministerul Sănătăţii, ci şi de direcţiile de sănătate publică, de medicii de familie, de mass-media, amintind că Legea vaccinării este în Parlament. “Există încă discuţii legate de obligativitate. Ne-am spus în nenumărate rânduri părerea: dacă sintagma obligativitate este scoasă din lege, nu am rezolvat nimic. Noi suntem pentru obligativitatea informării. Aşa este legislaţia şi într-o parte din ţările civilizate din UE, dar există şi ţări în care a fost introdusă vaccinarea obligatorie. Deocamdată, noi susţinem obligativitatea informării. În Germania s-a pus problema unei amenzi de 2.500 de euro pentru părinţii care refuză vaccinarea. În România, aşteptăm finalizarea acestor discuţii privind obligativitatea informării sau obligativitatea vaccinării şi aprobarea Legii vaccinării. Cred că o vom avea foarte curând”, a afirmat ministrul.

În opinia sa, mediatorii sanitari şi asistenţii comunitari au un rol important în ceea ce priveşte creşterea ratei de vaccinare. “Nu trebuie să vină cineva să te tragă de mână în permanenţă. Dacă fiecare ar face ceea ce trebuie, nu am ajunge aici. În aceste zile, la Cluj, are loc în cadrul Preşedinţiei workshopul pentru vaccinare. România propune înfiinţarea unui registru european de vaccinare, tocmai pentru a putea rezolva într-un fel problemele acestea ale migraţiei”, a susţinut Pintea. Ea a adăugat însă că direcţiile de sănătate publică nu pot să facă mare lucru dacă nu sunt ajutate de medicii de familie şi asistenţii comunitari: “Cei din DSP, dacă nu sunt ajutaţi de medicina de familie, de asistenţa comunitară, nu pot să facă mare lucru. MS creează cadrul legal, DSP asigură vaccinul necesar. Până la urmă, inspectorii nu pot să meargă să vaccineze pe teren”. 

 

8 din 10 copii primesc, la nivel global, vaccinurile esențiale

La nivel global, majoritatea copiilor sunt imunizați la timp, aproximativ 8 din 10 primind vaccinuri esențiale. Deși aproximativ 116 milioane de copii își primesc anual vaccinurile, 20 milioane rămân neimunizați – aproximativ întreaga populație a unei țări mijlocii, cum este România. Vaccinurile pentru copii nu doar protejează împotriva bolilor infecțioase, ci contribuie și la oprirea răspândirii infecției către familie și prieteni. Datorită vaccinării de rutină pe scară largă, cazuri de boli grave precum difterie, tetanos și rujeolă au fost reduse semnificativ în ultimele decenii. Bolile infecțioase pentru care vaccinarea poate fi recomandată în România tuturor copiilor cu vârsta sub 2 ani pot include: difterie, hepatita A, hepatita B, gripă, rujeolă, oreion, tuse convulsivă (infecție cu B. pertussis), poliomielită, rubeolă, tetanos, infecție cu rotavirus, varicelă, pneumonii, meningite pneumococice, tuberculoză.

 

Vaccinarea, protecție pe tot parcursul vieții

Vaccinarea începând cu vârsta adultă asigură protecție pe tot parcursul vieții împotriva bolilor grave ce pot afecta starea de sănătate și pot conduce la imposibilitatea de a desfășura activitățile profesionale, sociale sau de familie. Astfel, vaccinarea de rapel este recomandată în această etapă, inclusiv pentru tuse convulsivă (infecție cu B. pertussis). Deși complicațiile la adulți sunt relativ scăzute, un studiu recent din SUA a arătat că aproximativ 85% din sugarii cu infecție cu B. pertussis au luat boala de la un membru al familiei. Acest lucru se aplică și în cazul gripei, o boală foarte contagioasă, care poate duce la îmbolnăviri grave și decese în rândul vârstnicilor și al sugarilor. De altfel, adolescenții sunt expuși unui risc mare de a contracta și de a transmite anumite boli infecțioase rare, dar imprevizibile, cu o evoluție rapidă și severă. Vaccinarea specifică împotriva acestor tipuri de boli, dar și vaccinarea de rapel, pentru a menține protecția împotriva bolilor infecțioase comune, sunt cel mai eficient mod de a preveni astfel de situații.

„Scopul vaccinării rămâne dezvoltarea unei protecții față de îmbolnăvire. Protecția devine eficientă dacă se aplică din primele zile de viață și, mai ales, dacă se continuă pe parcursul întregii noastre vieți. Iar când vorbim despre protecție vaccinală, există câteva aspecte esențiale: protecția gravidei, care se realizează prin vaccinare în timpul sarcinii, protejând astfel copilul nou-născut în primele luni de viață, până la momentul în care și bebelușul intră în schema proprie de vaccinare; protecția copilului mic și preșcolar 0-6 ani, conform schemei personalizate de vaccinare; protecția adolescentului și adultului, începând cu vârsta de 14 ani – revaccinăm pentru a ne proteja de boli precum tetanus, difterie, tuse convulsivă (infecție cu B. pertussis) și revaccinarea la 24, 34 și 44 de ani, întrucât organismul uman are nevoie de o reamintire sau retrezire a sistemului imunitar propriu. Doar o atitudine responsabilă, adoptată pe tot parcursul vieții, ne poate ajuta să supraviețuim sănătoși, să eliminăm îmbolnăviri cu risc vital, să protejăm ce avem mai de preț: copiii noștri”, declară dr. Valeria Herdea, președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie.   

 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare minut, 5 vieți sunt salvate datorită vaccinării.

1,5 milioane de decese ar putea fi evitate printr-o acoperire vaccinală mai bună.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...
Ultima oră
Pe aceeași temă