21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateBolile colectistului. Tipuri de afecțiuni care pot afecta vezica biliară

Bolile colectistului. Tipuri de afecțiuni care pot afecta vezica biliară

Termenul de boală a colecistului este utilizat pentru mai multe tipuri de afecțiuni care pot afecta vezica biliară.

Colecistul este un mic sac în formă de pară situat sub ficat. Funcția principală a acestuia este de a stoca bila produsă de ficat și de a o trece printr-un canal care se varsă în intestinul subțire. Bila ne ajută să digeram grăsimile din intestinul subțire.

Inflamația provoacă majoritatea bolilor colecistului, toate fiind agravari ale iritației pereților vezicii biliare si anume datorita afectiunii cunoscuta sub numele de colecistită. Această inflamație se datorează adesea calculilor biliari care blochează conductele care duc la intestinul subțire și determină acumularea bilei. Poate duce în cele din urmă la necroză (distrugerea țesuturilor) sau la gangrena.

 

Care sunt cele mai frecvente boli ale colecistului?

Printre cele mai frecvente boli ale colecistului se numara si:

Colecistita (inflamație a vezicii biliare)

Pietrele biliare

Gangrena sau abcesele

Creșterile de țesut în vezica biliară

Defecte congenitale ale vezicii biliare

Colangita sclerozantă

Tumori ale vezicii biliare și ale căilor biliare

 

Pietrele biliare

Pietrele biliare (pietre la fiere) apar atunci când substanțele din bilă (cum ar fi colesterolul, sărurile biliare și calciul) sau substanțele din sânge (cum ar fi bilirubina) formează particule dure care blochează pasajele către vezica biliară și căile biliare.

De asemenea, pietrele biliare tind să se formeze atunci când vezica biliară nu se golește complet sau suficient de des. Acestea pot fi la fel de mici ca un bob de nisip sau la fel de mari ca o minge de golf.

Numeroși factori contribuie la riscul de a dezvolta pietre biliare. Acestia includ:

supraponderalitatea sau obezitatea

diabetul

vârsta de 60 de ani sau mai mult

administrarea de medicamente care conțin estrogen

istoricul familial

Sexul – femeile sunt mai predispuse la a dezvolta pietre biliare

boala Crohn și alte afecțiuni care afectează modul în care nutrienții sunt absorbiți

ciroza sau alte boli ale ficatului

 

Colecistita

Colecistita este cel mai frecvent tip de boală a vezicii biliare. Se prezintă ca o inflamație acută sau cronică a vezicii biliare.

 

Colecistita acută

Colecistita acută este cauzată în general de pietrele biliare netratate, dar poate fi și rezultatul tumorilor sau al altor boli.

Poate avea ca simptomatologie prezenta durerii în partea dreaptă superioară sau în partea superioară mijlocie a abdomenului. Durerea tinde să apară imediat după masă și variază de la dureri ascuțite până la dureri plictisitoare care pot iradia către umărul drept. Colecistita acută poate provoca, de asemenea:

febră

greaţă

vărsături

Icter

 

Colecistita cronică

După mai multe atacuri de colecistită acută, vezica biliară se poate micșora și își poate pierde capacitatea de stocare și eliberare a bilei. Pot apărea dureri abdominale, greață și vărsături. Chirurgia este adesea tratamentul necesar pentru colecistita cronică.

 

Coledocolitiaza

Pietrele biliare pot ramane blocate in canalul biliar comun. Când vezica biliară este înfundată în acest fel, bila nu poate ieși. Acest lucru poate duce la inflamarea sau distensia vezicii biliare.

 

Conductele biliare înfundate vor impiedica în continuare călătoria bilei de la ficat la intestine.

Coledocolitiaza poate provoca:

durere extremă în mijlocul abdomenului superior

febră

frisoane

greaţă

vărsături

icter

scaune de culoare pal sau argilă

 

Dischinezia biliară

Vezica biliară este responsabilă pentru stocarea bilei care este eliberată de ficat. În mod normal, bila trece prin vezica biliară în intestinul subțire unde este folosită pentru a ajuta la digerarea grăsimilor. Cu toate acestea, la pacienții cu dischinezie biliară, bila nu este în măsură să se deplaseze prin tractul biliar tubular și rămâne în vezica biliară. Ca rezultat, colecistul nu este capabil să furnizeze această bilă pentru ca organismul să digere corect grăsimile.

Simptomele dischineziei biliare sunt similare cu simptomele oricărei boli ale colecistului și includ:

Flatulență/ Balonare

Greaţă

Febra și frisoane

Icter

Urină închisă la culoare

Durere abdominală în zona superioară dreaptă unde se află vezica biliară

 

Cum se diagnosticheaza bolile colecistului?

Medicul va efectua mai întâi un istoric medical complet și un examen fizic. Testele de diagnostic vor fi apoi utilizate pentru a determina dacă durerea abdominală este cauzată exclusiv de problemele colecistului sau de o altă afecțiune – poate fi utilizată una sau mai multe dintre următoarele tehnici:

Radiografie abdominală

Analize de sange

O scanare computerizată (CT) a organelor abdominale

Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP). Un tub este plasat pe gât, în stomac, apoi în intestinul subțire. Se injecteaza o substanta speciala care permite vizualizarea canalelor vezicii biliare cu ajutorul razelor  X.

Ultrasunete endoscopice (EUS) – o sondă specializată cu ultrasunete plasată pe un endoscop este utilizată pentru a putea vizualiza vezica biliară și conducta biliară.

Scanarea HIDA-  Un material radioactiv numit acid hidroxi iminodiacetic (HIDA) este injectat și este preluat de vezica biliară pentru a măsura funcția de golire a vezicii biliare.

 

Cum tratam bolile colecistului?

Calculii biliari (pietrele la fiere) sunt de obicei gestionați prin observarea medicală sau îndepărtarea colecistului (colecistectomie) (afla mai mult despre operatie pietre la fiere Cluj). Tratamentele mai puțin utilizate includ sfincterotomia și extracția calculilor biliari sau dizolvarea calculilor biliari cu medicamente orale.

Gastroenterologul vă poate recomanda, de asemenea, o schimbare a dietei pentru gestionarea calculilor biliari:

Consumarea cafelei:  Consumul de cafea în fiecare zi poate reduce riscul de calculi biliari. Se crede că cofeina stimulează contracțiile vezicii biliare și reduce concentrațiile de colesterol din bilă.

Consumarea diverselor tipuri de grăsimi: Deși grăsimile (în special grăsimile saturate găsite în carne, unt și alte produse de origine animală) au fost asociate cu atacuri de calculi biliari, unele studii au constatat un risc mai mic pentru calculii biliari la persoanele care consumă alimente care conțin grăsimi mononesaturate (găsite în uleiurile de măsline și canola) sau acizi grași omega-3 (se găsesc în canola, semințe de in și ulei de pește). Uleiul de pește poate fi deosebit de benefic la pacienții cu niveluri ridicate de trigliceride, deoarece îmbunătățește acțiunile de golire a vezicii biliare.

Consumarea alimentelor bogate in fibre: Aportul ridicat de fibre a fost asociat cu un risc mai mic de calculi biliari.

Fructele si legumele: Studiile au indicat faptul că pacienții care consumă multe fructe și legume pot avea un risc mai mic de a dezvolta calculi biliari.

Alimentele bogate în carbohidrați (cum ar fi pastele și pâinea) pot crește, de asemenea, riscul; carbohidrații sunt transformați în zahăr în organism.

Nucile: Studiile sugerează că oamenii ar putea să-și reducă riscul de calculi biliari consumând mai multe nuci (alune și nuci, cum ar fi nucile și migdalele).

Evitati excesul de zahăr: Aportul ridicat de zahăr poate crește riscul de calculi biliari.

Ca măsură de tratament pentru cazurile de urgență sau pentru tulburările mai grave ale vezicii biliare, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

La clinica VenArt din Cluj-Napoca chirurgia generală laparoscopică este o secție deosebit de importantă.

Intervențiile chirurgicale laparoscopice sunt realizate de medici cu vastă experinta, specializați în clinici renumite din Europa, SUA și Israel.

Datorită tehnicilor medicale inovatoare, numeroase afecțiuni sunt tratate prin metode minim-invazive. Astfel, peste 50% din pacienți pot fi tratați în regim ambulator.

 

Afla mai mult despre ginecologie cluj, tratament hemoroizi cluj.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă