11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateBoala deceniului lovește cu click-ul. Cum ne îmbolnăvește stresul cibernetic

Boala deceniului lovește cu click-ul. Cum ne îmbolnăvește stresul cibernetic

Cu cât serviciile de Internet sunt mai folosite, cu atât este mai dificil să îşi păstreze informaţiile personale confidenţiale, mai ales în social media. Oamenii încep să se simtă copleşiţi de cantitatea de informaţii care există despre ei în me­diul online şi se întreabă dacă sunt sau nu protejate în mod adecvat. Dacă nu ştiu cum să ia măsuri pentru a le proteja, această lipsă de acţiune poate duce la stres, atrag atenția specialiștii.

 

4 miliarde de oameni, sub avalanșa informațiilor online

Potrivit datelor unui studiu recent, 73% dintre angajații din Europa se declară stresați de numărul de parole pe care trebuie să le țină minte, mai ales că 54% recunosc că au fost victima unui atac cibernetic. În plus, utilizatorii de informații online simt că trebuie să fie disponibili oricând şi oriunde, pentru că, într-o anumită măsură, conexiunile lor sociale, starea de bine şi chiar echilibrul lor emoţional depind de acest lucru.

”Lumea digitală a devenit la fel de importantă precum cea fizică şi ne oferă chiar motive de stres, la fel ca şi cea reală: prea multe parole de ţinut minte sau teama că am putea fi victimele unei breşe de date şi că ne vom pierde banii, informaţiile personale sau chiar locul de muncă. Noi credem că fiecare utilizator are nevoie de o protecţie specială, care să se potrivească cu stilul său de viaţă digitală şi că acesta este viitorul soluţiilor de securitate”, explică Bogdan Pismicenco, reprezentantul Kaspersky Lab. Compania a anunţat că produsele de bază ale companiei, Kaspersky Free şi Kaspersky AntiVirus, au primit noi funcţii pentru a proteja utilizatorii împotriva celor mai noi şi mai complexe ameninţări cibernetice. Cercetarea relevă faptul că oamenii tind să aibă mai multă încredere în cei de lângă ei (de exemplu, în partenerul de viață) pentru a le încredința parole sau a le răspunde la întrebări despre securitatea cibernetică. Pe de o parte, este de înțeles să recurgi la cei apropiați, în care ai încredere și pentru alte lucruri din viața ta.

Experții în tehnologie IT spun că problema principală este avalanșa de informații care ne asaltează din toate părțile: știri pe care uneori nici nu apucăm să le citim, ci ne trec doar titlurile prin fața ochilor, cărți, televizor, informații de la serviciu. În acest amalgam de informații, mediul online este principala sursă pentru o bună parte din populație – în condițiile în care la finalul anului 2017 numărul total de utilizatori de internet era de peste 4,1 miliarde.

 

Atenție la fobia digitală!

Internetul, mediul digital și realitatea virtuală au devenit fenomene din ce în ce mai influente în viața cotidiană, tendința utilizatorilor tehnologiilor digitale fiind aceea de a substitui o mare parte din activitățile clasice cu noile mijloace, indiferent că este vorba de petrecerea timpului liber, de comunicare și de informare sau activități profesio­nale și comerciale, adaptate erei digitale în care ne aflăm. Însă, în ultimii ani, tot mai mulţi români ajung la psiholog din cauza tehnologiei și a multitaskingului, fiind diagnosticaţi cu fobie digitală, sau nomofobia, o formă gravă a stresului provocat de utilizarea excesivă a telefonului, a tabletei, a computerului sau a altor gadgeturi. Potrivit psihoterapeuților, stresul digital se manifestă prin stări de anxietate și disconfort fizic atunci când telefonul rămâne fără baterie sau în momentele în care nu putem verifica notificările pentru mesageria online.

De altfel, comunitatea medicală este îngrijorată de efectele utilizării extinse a dispozitivelor și aplicațiilor digitale, care induc sindromul de stres, uneori cu manifestări psiho-somatice severe. Astfel, stresul digital poate provoca afecţiuni respiratorii şi dermatologice sau probleme gastrice. Și asta cu atât mai mult cu cât nu doar în viața personală omul resimte acest stres, dar și în colectivități, la locul de muncă, unde competențele digitale sunt cerute în mod frecvent. Un alt factor de stres este ­teama de efectele radiațiilor electromagnetice ale dispozitivelor digitale mobile, temeri care, într-o anumită măsură, sunt justificate deoarece a fost recunoscut un ­posibil astfel de pericol pentru sănătate la persoanele care folosesc excesiv telefoanele mobile, potrivit ­Organizației Mondiale a Sănătății.

Pe măsură ce Internetul, dispozitivele inteligente și accesul instantaneu la informație devin tot mai integrate în viața cotidiană, populația care manifestă reticență în utilizarea ­acestui tip de tehnologie are mari șanse să devină dezavantajată. Un studiu făcut de Kaspersky Lab ­arată că 62% dintre europeni sunt copleșiți de cantitatea de informații sensibile care există în mediul online, iar 72% spun că numărul mare de parole pe care trebuie să le gestioneze îi stresează. România este anul acesta pe locul 45 în lume ca nivel al atacurilor informatice. 

 

Soluție radicală

Psihologii recomandă ca, periodic, să facem o cură de detoxifiere digi­tală, de o săptămână, o zi sau doar câteva ore în care să închidem internetul și dispozitivele pe care le folosim frecvent. În schimb, putem să ne bucurăm de natură, de relația cu familia și prie­tenii, comunicând față în față într-un ambient plăcut și familiar.

 

Somatizare

Expunerea prelungită la stres a corpului şi minţii este cauza principală sau adiacentă pentru mai multe probleme somatice sau de natură psihologică, precum:

  
lipsa de concentrare;

 
– nerăbdare;

– dureri de cap;

– infertilitate;

– ulcer;

– hiper sau hipotensiune;

– slăbire sau îngrășare rapidă;

– răceli repetate;

– dureri musculare;

– căderea părului;

– dureri în piept;

– nervozitate;

– erupții cutanate;

– concentrație mare de colesterol în sânge;

– oboseală cronică;

– tulburări de somn.

 

Teama de un eventual atac cibernetic îi face pe oameni incapabili să controleze informaţiile personale, fotografii sau conversaţii, care se află în mediul online.

Deși este un concept nou, stresul cibernetic derivă din cuvântul stres, foarte la modă pe motoarele de căutare online. De pildă, la o căutare pe Google, apar 47 de milioane de rezultate pentru „stres”, iar pentru englezescul „stress” – 656 de milioane.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă