Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Avertisment OMS: alimentele pentru bebeluşi, pline de zaharuri

Produsele alimentare pentru bebeluşi disponibile în comerţ conţin deseori prea multe zaharuri, iar informaţiile de pe etichete creează confuzii, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care propune revizuirea criteriilor sale în ceea ce priveşte alimentaţia nou-născuţilor.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 16.07.2019 - 20:00

Potrivit Biroului Regional pentru Europa al OMS, în cazul a aproximativ jumătate dintre produsele examinate, peste 30% dintre calorii provin din zaharuri totale, iar circa o treime din alimente conţin zahăr adăugat sau alţi îndulcitori. Specialiştii au ajuns la această concluzie după ce au studiat 8.000 de produse comercializate în peste 500 de magazine din oraşe precum Viena (Austria), Sofia (Bulgaria), Haifa (Israel) şi Budapesta (Ungaria) din noiembrie 2017 până în ianuarie 2018.

 

Efecte nocive multiple

Un aport ridicat de zahăr poate creşte riscul obezităţii şi al cariilor dentare, iar o expunere precoce la produse îndulcite poate crea o preferinţă nocivă pentru alimente care conţin zahăr pentru restul vieţii, avertizează instituţia medicală internaţională. "O nutriţie adecvată în perioada neonatală şi în primii ani ai copilăriei rămâne un factor esenţial pentru asigurarea unei creşteri şi dezvoltări optime a copilului, precum şi o stare de sănătate mai bună pe parcursul viaţii", a amintit directoarea regională a OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, citată într-un comunicat.

În 2018, instituţia a avertizat asupra creşterii numărului persoanelor obeze şi supraponderale în rândul europenilor, fenomen care riscă să inverseze tendinţa de creştere a speranţei de viaţă în această regiune. Consumul de băuturi îndulcite, printre care sucuri de fructe, poate atrage după sine tendinţa de a renunţa la alimentele mai bogate în substanţe nutritive. Circa o treime dintre produsele analizate au în compoziţia lor zahăr, sucuri de fructe concentrate sau alţi îndulcitori, ingrediente care nu ar trebui adăugate în alimentele destinate copiilor mici. În cazul a 18% până la 57% dintre aceste alimente, peste 30% dintre calorii provin din zaharuri, avertizează OMS, potrivit Agerpres.

 

60% dintre etichete conţin informaţii înşelătoare

Studiul a arătat totodată că alimentele considerate necorespunzătoare din punctul de vedere al recomandările OMS sunt comercializate ca fiind adecvate pentru copii mici. Un procent cuprins între 28% şi 60% dintre alimentele analizate sunt etichetate ca fiind adecvate nou-născuţilor cu vârsta sub şase luni, deşi ''OMS recomandă ca nou-născuţii să fie hrăniţi în mod exclusiv cu lapte matern în primele şase luni de viaţă şi, prin urmare, niciun aliment nu ar trebui comercializat ca recomandat copiilor sub şase luni'', subliniază raportul.

Pentru a-şi încuraja membrii să adopte noi linii directoare, OMS intenţionează să-şi reactualizeze recomandările. Organizaţia ar dori să oprească promovarea substitutelor pentru laptele matern şi recomandă ca alimentaţia copiilor cu vârsta între şase luni şi doi ani să se bazeze pe alimente bogate în substanţe nutritive, preparate la domiciliu. Adaosurile de zahăr şi îndulcitorii ar trebui de asemenea interzise din compoziţia alimentelor destinate bebeluşilor. Etichetele băuturilor îndulcite, în special sucurile de fructe şi laptele condensat, precum şi cele prezente pe dulciuri ar trebui să menţioneze că aceste produse nu sunt adecvate copiilor sub trei ani.

Comentarii