Autoritățile verifică ­intervenția medicală în urma decesului lui Ilie Balaci

Ministerul Sănătății verifică circumstanțele ajutorului medical acordat la spital și de către echipajele de intervenție la domiciliu, în urma suspiciunilor exprimate de membrii familiei marelui fotbalist, care a decedat duminică, la 62 de ani, în urma unui infarct.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 22.10.2018 - 23:20

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că instituția pe care o conduce s-a autosesizat în acest caz și că în 48 de ore vor fi gata primele concluzii ale verificărilor demarate după decesul lui Ilie Balaci: “Împreună cu domnul Raed Arafat am constituit echipa de control pentru a verifica ceea ce s-a întâmplat în acest caz, modul de respectare a procedurilor de preluare de la dispecerat până la constatarea decesului. E vorba de modul în care a fost preluat pacientul, i s-ar fi prescris o medicație și există suspiciunea că nu a fost cea corectă. În maximum două zile vom afla concluziile. Pentru că Ilie Balaci este eroul nostru naţional, cred că este de datoria noastră să intervenim”. În ceea ce priveşte medicaţia prescrisă de către medic, Sorina Pintea a precizat că “este o verificare pe care o să o facă Direcţia de Sănătate Publică, iar dacă familia doreşte să sesizeze Colegiul Medicilor. Noi, dacă vom constata că există discrepanţă sau suspiciuni, vom sesiza noi, la rândul nostru”. Ea a subliniat că, în cazul în care se va constata că au existat erori, atunci cei care au greşit vor suporta rigorile legii.

Deși până în acest moment membrii familiei nu au depus vreo plângere, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru moarte suspectă. Ei au explicat că aceasta este procedura standard care este urmată atunci când nu se elibe­rează certificatul de deces. În acest caz a fost dispusă efectuarea unei necropsii pentru a stabili care a fost cauza morţii fostului ­fotbalist.

 

Tratamentul antialergic i-a grăbit sfârșitul?

Ultimele clipe din viata fostei glorii a Universității Craiova s-au scurs dramatic, iar eforturile medicilor au fost în zadar. Surse din anturajul lui Balaci susțin că acesta mai avusese probleme de respirație în urmă cu câteva zile, când ar fi cerut ajutorul unui medic ce i-a prescris medicație specifică unei alergii. Ilie Balaci s-a trezit duminică dimineață și și-a strigat mama pentru că se simțea rău. Apropiații familiei, citați de ziaruldecraiova.ro, au declarat că acesta nu a reușit să se ridice din pat pentru că abia respira, iar femeia a plecat să ceară o lămâie unor vecini, dar când s-a întors în camera lui Balaci și-a găsit fiul căzut pe podea, aproape fără respirație. Primul ajutor a venit de la o vecină, medic de profesie, care a început să îi facă masaj cardiac. La fața locului a ajuns în scurt timp și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Dolj, care a solicitat sprijinul unui echipaj SMURD cu medic și cu aparatură medicală mai performantă. Medicii au încercat să îl intubeze pe fostul fotbalist, dar căile aeriene erau prea inflamate pentru a putea fi efectuată procedura medicală. Zeci de minute cele două echipe de intervenție s-au chinuit să îl intubeze folosind un tub de dimensiuni mai mici, destinat procedurilor la pacienții copii. După o oră și jumătate de resuscitare și intervenții specifice, Ilie Balaci a fost declarat decedat, iar familia a solicitat o autopsie care să stabilească exact ce a dus la moartea fulgerătoare a fotbalistului.

 

Slujbă religioasă pe terenul de fotbal

Potrivit unui comunicat al Primăriei Craiova, marţi dimineaţă, începând cu ora 9.00, trupul fostului fotbalist va fi depus pe terenul Stadionului Ion Oblemenco, iar de la 11.30 un sobor de preoţi de la Mitropolia Olteniei va efectua pe teren o slujbă in memoriam. La ora 12.15 este programată plecarea spre Biserica Sfântul Ilie, iar de la ora 13.00 aici va avea loc slujba de înmormântare, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. De la ora 14.00 are loc plecarea cortegiului spre Cimitirul Sineasca. Cortegiul funerar se va deplasa pe traseul: Biserica Sf. Ilie – Primăria Municipiului Craiova – Universitatea din Craiova – Calea Bucureşti – Pasajul Suprateran – Strada Amaradia – Strada George Enescu – Cimitirul Sineasca. Marele fotbalist  va fi înhumat în locul în care este îngropat tatăl său.  

 

Supranumit „Magicianul din Bănie” sau „Minunea blondă”, Ilie Balaci a fost fotbalistul care, în anii ’80, a transformat Universitatea Craiova în „campioana
unei mari iubiri”.

Comentarii