Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Legea 160/2018 permite comercializarea medicamentelor OTC la farmaciile online

Automedicaţia responsabilă, un deziderat?

La nivel global, 9 din 10 persoane manifestă simptome ale unei afecțiuni minore o dată la fiecare 4 săptămâni. Şi în România, tot mai multe persoane cumpără din farmacii medicamente fără prescripţie medicală, uneori punându-şi în pericol sănătatea.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 29.08.2019 - 11:15

Consumatorii se confruntă periodic cu simptome ale diferitelor afecțiuni, precum răceală, dureri de cap, disconfort abdominal sau dureri articulare. Consumatorii reacționează similar în abordarea acestora, fie lăsându-le să treacă de la sine, fie utilizând medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru ȋngrijire personală.

„Responsabilizarea consumatorilor și pacienților cu privire la utilizarea corectă a categoriilor de produse care se eliberează fără prescripție medicală presupune ca aceștia să aibă cunoștințe despre modul de administrare, dozajul corespunzător, potențialele efecte adverse ale acestora. De aceea, considerăm că este nevoie să comunicăm deschis cu aceștia, să le oferim informații corecte și accesibile și să setăm, astfel, cadrul optim pentru creșterea nivelului de educație pentru sănătate“, declară Diana Mereu, director executiv RASCI.

Asociația reprezentativă pentru segmentul de medicamente OTC (fără prescripție medicală) avertizează că, în prezent, cadrul legislativ este incomplet (fapt ce îi pune în pericol în primul rând pe consumatori) şi susţine că este nevoie urgentă de prevederi clare privind obligativitatea atestării compoziției și calității tuturor suplimentelor alimentare ce intră pe piața din România.

În context, experţii atrag atenţia că este foarte important ca utilizatorii acestor produse să citească de fiecare dată informațiile care se regăsesc în prospect sau pe etichetă, de unde pot afla în ce categorie se încadrează produsele, compoziția acestora, indicațiile de administrare și posibilele reacții adverse. În primul trimestru al anului, valoarea totată a medicamentelor fără prescripţie a fost de 3,71 miliarde lei, în creştere cu peste 20% faţă de anul precedent.

 

 

 

 

Comentarii

loading...

Ziarul PDF

AD