Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Atenţie la implantul dentar ieftin şi contrafăcut!

Infecții, secționări de artere sau pierderea implantului dentar sunt câteva dintre riscurile pe care și le asumă cei care aleg un produs ieftin ori o clinică dentară în care medicii sunt lipsiţi de experienţă.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 23.01.2019 - 14:58

În goana după clienți, există situații în care oferta cabinetelor stomatologice înseamnă și câteva sute de lei pentru un implant dentar, o sumă care reprezintă cu 70-80% mai puțin decât un implant dentar de calitate, testat şi folosit la scară largă. Specialiştii atrag atenţia că sunt toate şansele ca un preț mai mic să ducă ulterior la cheltuieli mult mai mari și la probleme serioase de sănătate.

Dr. Cristian Irimia, medic stomatolog cu competență în implantologie, a declarat pentru „România liberă” că ofertele de câteva sute de lei ar trebui să vă dea serios de bănuit. Medicul spune că în prețul unui implant de calitate intră produsul în sine, costul formării unui medic specialist, costul tuturor materialelor adiționale, al unei operații de inserare de implant dentar, costurile legate de angajați şi de utilități, precum și costurile legate de taxe și impozite. Un medic responsabil şi experimentat va alege fără excepţie produsele de calitate, care îndeplinesc condiţiile şi standardele actuale.

 

Specializarea medicului şi calitatea materialelor, un plus de siguranţă

Astfel, companiile producătoare de implanturi dentare recent intrate pe piață – fără experiență și fără ani de testare și de verificări – pot ajunge să propună costuri chiar și cu 80% mai mici decât cele medii. Prețurile atât de atrăgătoare ne pot face să nu ne gândim la riscuri. Acestea ţin, aşa cum spuneam, de calitatea implanturilor, precum şi de lipsa de experienţă, de pregătirea teoretică şi practică a medicului implantolog şi, nu în ultimul rând, de aparatura inadecvat folosită.

Calitatea implanturilor este dată de puritatea aliajului de titan folosit în procesul de fabricaţie, de designul lor îndelung studiat pentru a favoriza osteointegrarea, de procesul pur de fabricaţie în care sunt folosite tehnologii speciale, specifice fiecărui producător şi, nu în ultimul rând, de capacitatea implantului de a primi o lucrare protetică. Aparatura necesară pentru o operaţie de inserare de implant, precum şi instrumentarul folosit sunt elemente extrem de importante în proces. Inadecvat folosite, contribuie major la un eşec costisitor. Un medic dentist care are dreptul de a insera implanturi dentar se numeşte medic implantolog. Formarea unui medic implantolog durează ani, în timpul cărora acesta trece prin cursuri teoretice şi practice, iar ulterior pregătirea continuă este absolut necesară pentru a ţine pasul cu noile tehnologii. Nu orice medic dentist are o asemenea pregătire şi, prin urmare, nu poate face astfel de operaţii deoarece nu are nici experienţa, nici pregătirea necesară pentru a face asta. De aceea, un medic lipsit de
calificare şi de experienţă, corelat cu un implant de calitate şi de origine îndoielnice, este reţeta perfectă pentru un insucces în implantologie.

 

Lucrarea de mântuială şi dentiţia nefuncţională

De o parte din aceste riscuri, ne relatează dr. Cristian Irimia, medic implantolog, a avut parte şi o pacientă în vârstă de 31 de ani care, în dorinţa de a-şi pune dinţii absenţi ieftin şi repede, s-a prezentat într-un cabinet stomatologic unde i-au fost inserate, defectuos, două implanturi dentare ale căror axe formau un unghi de 45 de grade. Chiar dacă acestea s-au osteointegrat corect, nu au putut fi protezate, deoarece nicio lucrare dentară nu a putut fi creată pe implanturi. Vechile implanturi au fost îndepărtate, unele noi au fost inserate corect, iar lucrarea dentară a putut fi realizată. Un alt caz, şi de această dată rezultat al lipsei de experienţă a medicului care a inserat implanturile, este al unei paciente de 62 de ani care nu prezenta dinţi în zona maxilară stângă. Din nefericire, dorinţa acesteia de a beneficia de o masticaţie funcţională la un preţ mic a fost mai mare decât capacitatea de a analiza raportul calitate-preţ, căci alegerea făcută a condus-o la sinuzită maxilară şi distrucţie osoasă, ca urmare a inserării unor implanturi mult prea lungi. Infecţia a condus la expulzia implanturilor. Reconstrucţia osoasă ulterioară, precum şi operaţiile pe care le-a suferit au dus la o lucrare protetică echilibrată corect funcţional şi estetic, dar cu un cost triplu față de alegerea iniţială, motivat cu precădere de multiplele complicaţii.

 

Credite personalizate

Pentru a evita astfel de situații, pacienții trebuie să îşi îndrepte atenţia către clinicile dentare în care există medici experimentaţi, care folosesc materiale şi produse de calitate. În cazul în care pacienţii aleg un implant mai ieftin pentru că nu își permit costurile unuia de calitate, multe clinici stomatologice caută variante de finanțare pentru beneficiar. Una dintre cele mai accesate soluții este creditul bancar pentru servicii stomatologice, care se poate acorda inclusiv online, pacientul fiind scutit de drumurile la bancă. Există deschidere pentru plata prin credit fără dobândă a costului medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale prin fonduri guvernamentale, opţiune cunoscută sub denumirea de “credit pentru dezvoltare personală”. Solicitările pentru astfel de variante de creditare sunt numeroase, având în vedere că 7 din 10 români au nevoie de tratamente stomatologice complexe, 1 din 10 având nevoie de restaurare dentară, adică de refacerea întregii danturi. Costurile pot ajunge și chiar depăși 10.000 de euro în astfel de cazuri.   

 

Riscuri

- infecții postoperatorii cu pierderea imediată a implantului dentar, care apar ca urmare a unei culpe comune: medicul implantolog nu informează pacientul legat de ceea ce trebuie să facă după intervenţia chirurgicală şi/sau pacientul nu urmează indicaţiile postoperatorii;

- inserări defectuoase ale implantului dentar în sinusul maxilar, care conduc la infecții ale sinusului maxilar, respectiv sinuzite;

- inserări defectuoase ale implantului dentar în canalul mandibular, având ca rezultat pierderea sensibilității pe o perioadă mai scurtă, mai lungă, ori definitivă pe zona respectivă ca urmare a lezării nervului alveolar inferior;

- inserări în planșeul bucal (pot conduce la apariția hematomului disecant al planșeului bucal);

- inserări în fosa nazală, inserări în dinții vecini cu pierderea acestora etc.;

- infecții la distanță de actul operator;

- distrugerea osului intraoperator sau postoperator, dacă este vorba despre un implant care nu este potrivit;

- secționări de artere mici ori de vene care, negestionate corect, intraoperator, pot avea drept rezultat sângerări oculte continue;

- alegerea greșită a dimensiunilor implantului, alegerea greșită a locului implantului - ceea ce conduce la crearea unei lucrări dentare nefuncționale, lucrări dentare inestetice, greșit adaptate în toate planurile, cu apariția de perimplantite.

 

Util

Un implant dentar este un „șurub” introdus în osul maxilar ori în cel mandibular, care  reconstituie rădăcina dintelui absent, iar peste el se aplică o coroană din material ceramic pe suport metalic ori din zirconiu.

Comentarii