Atenţie la carenţa de fier, o problemă de sănătate cu riscuri majore!

Marcată în fiecare an pe 26 noiembrie, Ziua Mondială a Carenței de Fier atrage atenţia asupra importanţei creșterii nivelului de conștientizare privind deficitul de fier și anemia feriprivă, ca probleme majore de sănătate publică.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 26.11.2018 - 15:49

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, carența de fier este printre cele mai răspândite deficiențe nutriționale din lume, fiind o afecțiune greu de recunoscut de către cei care manifestă simptomele specifice, deși consecințele sale pot fi serioase, iar prevalența în rândul populației este relativ ridicată. Astfel, este esențial ca fiecare persoană să înțeleagă rolul fierului în organism și consecințele generate de faptul că nivelul de fier nu se află în parametrii adecvaţi. Nerecunoaşterea simptomelor deficitului de fier şi ale anemiei feriprive este, de multe ori, cel mai mare obstacol în calea obținerii unui diagnostic. Printre simptomele uzuale se numără oboseala, paloarea, unghiile fragile, pofta de materii non-alimentare precum noroi, lut sau gheață,  lipsa capacității de concentrare. Totuşi, simptomele carenței de fier se pot manifesta diferit, fiind greu de identificat, și pot fi asociate cu o serie de alte afecțiuni.

„Carența de fier afectează un număr semnificativ de femei din întreaga lume și poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții lor. Menținerea unui nivel optim al fierului în organism este esențială în special pentru femeile gravide. Pe perioada sarcinii, carența de fier afectează nu numai sănătatea viitoarelor mame, dar și starea de sănătate a fătului cu consecințe semnificative în ceea ce privește dezvoltarea neurocognitivă a acestora. De aceea este important ca deficitul de fier să fie prevenit mai ales la femeia gravidă. Astfel, se impune o monitorizare atentă a sarcinii, recomandarea unui regim alimentar diversificat, bogat în legume, fructe, proteine de calitate superioară, suplimente de vitamine și săruri minerale”, a declarat doamna prof. univ. dr. Doina Anca Pleșca, șef Clinică de Pediatrie, Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”.

 

Fierul, rol vital în ­combaterea infecțiilor și a bolilor

Consecințele deficitului de fier diferă de la o persoană la alta, însă acestea pot fi asociate unui declin al sănătății și al stării de bine, în general. Chiar și fără anemie, deficitul de ­fier poate fi debilitant, poate duce la agravarea unei afecțiuni cronice pre-existente și poate contribui la creșterea morbidității și a mortalității. La copii în mod particular carența de fier poate afecta semnificativ dezvoltarea cognitivă și motorie a acestora. „Carenţa de fier este o afecţiune care poate avea consecinţe majore asupra organismului şi de aceea este o nevoie reală de creştere a gradului de aten­ţionare asupra carenţei de fier și de o mai bună înţelegere a simptomatologiei. Este cea mai răspândită deficiență nutrițională la nivel global şi este o afecţiune care rămâne  subdiagnosticată și subtratată, deşi are un impact major nu doar asupra adultului, dar şi asupra dezvoltării copilului”, a declarat domnul profesor univ. dr. Gabriel Mircescu, șeful Clinicii Nefrologie, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”.

Carența de fier este prezentă în rândul unei treimi din populație, la nivel global. În Europa, spre exemplu, carența de fier afec­tează până la aproximativ 33% dintre femeile aflate la premenopauză, până la 77% dintre femeile însărcinate și până la 48% dintre copii. Carența de fier este, de asemenea, frecvent asociată cu boli inflamatorii cronice, cum ar fi insuficiența cardiacă cronică, boala cronică de rinichi și sindromul de intestin iritabil. Fierul este necesar întregului organism, având un rol esenţial în producerea globulelor roșii și pentru asigurarea funcționării eficiente a inimii și a mușchilor scheletici. De asemenea, fierul joacă un rol vital în combaterea infecțiilor și a bolilor, menținând nivelul optim de energie și funcția normală a creierului. Când depozitele de fier din organism sunt scăzute (deficit de fier), pot fi afectate aproape toate aspectele vieții, cum ar fi metabolismul, sănătatea mentală și fizică, productivitatea în muncă și chiar funcția sexuală. Potrivit OMS, deficitul de fier poate duce la o scădere cu 30% a capacității de efort fizic. Medicii spun că, în general, carența de fier poate genera diferite simptome precum: oboseală mentală, iritabilitate, amețeală sau pierderea rapidă a concentrării, epuizare fizică, capacitate fizică redusă. Semne ale carenței de fier pot fi și: paloarea, căderea părului, unghiile friabile și ulcerațiile bucale. 

 

5 alimente care cresc ­nivelul de fier din organism

În cazul deficienţei de fier sau al imposibilităţii absorb­ţiei fierului din intestin, medicul poate recomanda administrarea de suplimente de fier şi consumul de alimente bogate în fier, care  corectează, de regulă, majoritatea cazurilor de anemii din lipsă de fier. Pastilele se iau, de obicei, o dată sau de două ori pe zi împreună cu vitamina C (acid ascorbic) sau suc de portocale, care ajută la absorbţia în organism a fierului, tratamentul fiind necesar timp de câteva luni pentru refacerea depozitelor de fier. Carenţa de fier poate fi prevenită şi tratată printr-o alimentaţie echilibrată. Fie­rul se găseşte atât în produsele de origine animală, cât şi în alimentele vegetale şi, pentru a fi absorbit, fierul are nevoie de vitamina C pentru a-și schimba valența la nivelul stomacului. Medicii nutriţionişti susţin că cele mai naturale surse de fier sunt: carnea roșie (ficat de porc), cerealele integrale, seminţele de chia, sfecla roșie, fructele de pădure, boabele de cacao, dar şi plante cu frunze verzi (urzică, spanac, salată verde, pătrunjel, busuioc, mărar, cimbru, frunze de păpădie etc.). 

 

Ziua Mondială a Carenței de Fier are ca obiective:

  
- creșterea gradului de conștientizare privind această problemă serioasă de sănătate publică;

- evidențierea impactului major pe care îl au carența de fier și anemia feriprivă asupra pacienților;

- sprijinirea recunoaşterii simptomelor obişnuite şi deseori trecute cu vederea.

 

Mediatizare

Pentru a informa oamenii din întreaga lume despre Ziua Mondială a Carenței de Fier 2018, au fost create o serie de materiale pentru o mai bună înțelegere a deficitului de fier și a anemiei feriprive și o listă de verificare a simptomelor care ajută la recunoașterea numeroaselor și variatelor simptome. Această listă cuprinde principalele simptome asociate deficitului de fier și anemiei feriprive și le aduce la viață prin intermediul unui personaj animat. Aceasta este disponibilă la adresa de web wwww.ziuacarenteidefier.ro.

 

O treime din populația globului suferă de carență de fier, o afecțiune des întâlnită mai ales în rândul femeilor însărcinate și al copiilor cu vârste sub 5 ani.

Citește totul despre:

Comentarii