23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateAstmul, o prioritate pentru sănătatea publică. Un milion de români suferă de...

Astmul, o prioritate pentru sănătatea publică. Un milion de români suferă de această boală

Astmul este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii cu un impact major asupra calității vieții. Cu o prevalență în creștere mai ales în rândul tinerilor, astmul trebuie tratat ca o problemă prioritară de sănătate publică. Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație (IDSE) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) lansează Campania „Respir“, un demers de informare și educare cu privire la astm ca o prioritate pentru agenda de politici publice. Se alătură acestei inițiative Societatea Română de Pneumologie (SRP) și Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC).

În cadrul campaniei „RESPIR“ este pusă la dispoziția publicului larg platforma de informare www.viatacuastm.ro, un instrument care să vină în ajutorul pacienților cu astm și al aparținătorilor și broșura „Viața cu astm“, unde cei interesați vor găsi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări cu privire la călătoria pacientului cu astm. „Educația în sănătate este foarte importantă. Un pacient cu astm bine informat va înțelege că pentru a ține astmul sub control este esențial să ia tratamentul așa cum i-l prescrie medicul și să se prezinte la control cu regularitate. Astmul este o afecțiune care poate fi ținută sub control și un pacient diagnosticat poate avea o calitate bună a vieții și se poate implica aproape în toate tipurile de activități în care se implică și persoanele sănătoase“, a declarat Rozalina Lăpădatu, director al IDSE.

 

Tratament pe termen lung

Între 30% și 70% din pacienții cu astm, la nivel european, nu își administrea-ză tratamentul prescris de medic pentru a trata inflamația căilor respiratorii și a ține afecțiunea sub control, conform datelor Societății Europene de Boli Respiratorii. Aceștia se supun astfel riscului ca pe termen lung afecțiunea să se agraveze, iar crizele de astm să devină din ce în ce mai frecvente.

„Astmul poate fi ținut sub control cu tratamentul potrivit la momentul potrivit: terapie de fond, care se administrează zilnic, indiferent dacă pacientul manifestă sau nu simptomele specifice, și terapie la nevoie pe care pacientul trebuie să-o folosească de îndată ce simte instalarea simptomelor specifice crizei de astm. Cu toate acestea, până la 70% dintre pacienți, în momentul în care se simt bine, aleg să renunțe la terapia de fond și folosesc tratament doar în situațiile de urgență. Riscul de agravare a bolii devine astfel unul major pentru acești pacienți“, a adăugat conf. univ. dr. Roxana Maria Nemeş, medic primar pneumolog, medic specialist pediatru.

Astmul este o afecțiune caracterizată prin episoade de agravare a inflamației căilor respiratorii, care, în cazul unui pacient cu astm, sunt sensibile și hiper-reactive. Astfel, pacientul este nevoit să fie atent la o serie de factori declanșatori care pot fi alergici, acarienii din praf, polenul, părul de animale, sau non alergici precum fumatul sau frigul. „Un medic specialist va ajuta pacientul să identifice și să înțeleagă mecanismul de acțiune al factorilor declanșatori. Pacientul care are astmul sub control este cel care urmea-ză tratamentul prescris și care știe ce factori declanșatori trebuie să evite astfel încât crizele de astm să fie din ce în ce mai rare. Cel mai des întâlniți alergeni sunt praful de casă, mucegaiul, polenul, părul de animale. Există și o serie de factori non-alergenici care pot declanșa crizele de astm precum aerul rece, ceața, fumul, fumatul activ și pasiv, refluxul gastro-esofagian“, a declarat șef de lucrări dr. Elena Camelia Berghea, vicepreședintele al SRAIC.

Cu informațiile și tratamentul potrivit, astmul poate fi ținut sub control, iar pacienții cu astm și cei dragi lor se pot bucura de o calitate bună a vieții. „Știm cât este de important ca pacienții care suferă de boli cronice să-și găsească sprijin în rândul altor pacienți. Prin intermediul acestei campanii ne-am propus să fim mai aproape de cei 1.000.000 de oameni care trăiesc cu astm. Îi încurajăm pe fiecare dintre ei să ne scrie pe site-ul campaniei, www.viatacuastm.ro, vor găsi la noi un sfat, o recomandare și poate alte persoane care se confruntă cu aceleași dificultăți“, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

 

Poluarea ne scurtează viaţa cu 2 ani

Mai multe studii au arătat o legătură cauzală clară între poluarea aerului și afecțiuni grave precum demență și boli cardiovasculare. La nivel mondial, se estimează că 1,3 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza poluării aerului, între 10% şi 35% din cazurile de astm identificate fiind asociate cu acest tip de poluare. Comisia Europeană atrage atenţia că poluarea aerului cauzată de traficul auto este unul dintre principalii responsabili pentru toxicitatea aerului în Europa. Traficul auto generează peste 50% din emisiile cu oxizi de azot (NOx), arată statisticile publicate de Agenția Europeană a Mediului. În cazul României, poluarea aerului este responsabilă pentru 25.400 de morți premature în fiecare an. Situația cea mai îngrijorătoare se înregistrează în Capitală: un bucureștean pierde în medie aproape 2 ani din viață din cauză că limitele de poluare stabilite de Organizața Mondială a Sănătății nu sunt respectate.

Emisiile NOx, generate în special de motoarele diesel, au fost clasificate de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății drept carcinogene de grup 1, fiind una dintre cauzele principale ale cancerului pulmonar. În plus, Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie a arătat că efectele poluării aerului sunt deosebit de grave în cazul nou-născuților și copiilor mici, în condiţiile în care expunerea la particulele toxice generate de traficul auto afectează inima, plămânii și creierul copiilor, ducând la astm, alergii și funcționare cerebrală redusă. La nivel global, patru milioane de copii dezvoltă astm în fiecare an ca rezultat al poluării aerului de la maşini şi camioane, echivalentul a 11.000 de cazuri noi în fiecare zi, conform datelor unui nou studiu publicat de revista The Lancet Planetary Health. Este vorba de un clasament, potrivit căruia Kuweitul are cea mai mare rată de noi cazuri de astm la copii din cauza poluării create de trafic, fiind urmat de Arabia Saudită, Canada, Taiwan şi Bahrain. Totodată, metropolele americane New York şi Los Angeles se clasează între primele zece oraşe cu cele mai multe cazuri dintre cele 125 analizate. 

 

Aerul din trafic ne ucide

Conform OMS, poluarea aerului este principala cauză a apariţiei astmului, fiind responsabilă pentru 29% din decesele cauzate de cancerul la plămâni, 24% din decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale și 43% din decesele cauzate de boala pulmonară obstructivă cronică. Cercet-ătorii au descoperit, printr-un nou studiu, că pacienţilor diagnosticaţi cu astm bronșic li se înrăutăţesc simptomele în urma expunerii la poluare, în special cea provenită din trafic.

 

Astmul este determinat de un cumul de factori ereditari şi din mediu şi poate debuta la orice vârstă, deși aproape jumătate din persoanele cu astm au avut primele simptome în jurul vârstei de 10 ani.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă