Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

„Ascultă ce vezi“, o experiență inedită de înțelegere a schizofreniei

În contextul Zilei Mondiale a Schizofreniei, Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) găzduieşte o expoziţie derulată în cadrul campaniei „Ascultă ce vezi“.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 08.06.2018 - 21:41

În cadrul campaniei „Ascultă ce vezi“, al cărei obiectiv este creşterea nivelului de informare cu privire la schizofrenie şi opţiunile terapeutice, între 8 şi 22 iunie, publicul este invitat să descopere, pentru câteva momente, perspectiva unui pacient diagnosticat cu această afecţiune, în cadrul expoziţiei „Eva şi Emerick“ a artistei Yael Efrati.

Prin prisma unui tur audio-ghidat, cei care vor călca pragul expoziției vor fi cu un pas mai aproape de persoanele diagnosticate cu schizofrenie din perspectiva interpretării creative a semnificaţiei exponatelor artistei. Totodată, vizitatorii vor putea afla mai multe informaţii cu privire la diagnosticarea și tratamentul afecţiunii și sunt invitați să lase un mesaj de acceptare, încurajare și sprijin pentru pacienţi.

 

Refugiu în artă

Campania este construită pornind de la un adevăr puternic legat de pacienții diagnosticaţi cu schizofrenie, care au tendința de a găsi în artă, pictură, desen, precum și în alte forme de creație, un refugiu. În plus, iniţiativa răspunde unei nevoi acute de informare cu privire la simptomele, modalitățile de diagnosticare și de tratament ale schizofreniei – o afecţiune mintală cu o incidenţă de  aproximativ 1% în rândul populației globale. Conform The Economist Intelligence Unit, România ocupă locul 29 din 30 de țări în privința integrării persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

Schizofrenia nu are o cauză anume, sau un factor care determină declanşarea acesteia. Apariţia acestei afecţiuni mintale este influenţată de un cumul de factori. Deoarece simptomele sale nu sunt specifice într-o primă instanţă, de cele mai multe ori, diagnosticul este stabilit ca urmare a unei manifestări tumultoase sau ieşite din cotidian pe care respectiva persoană o poate avea. De aceea, este important ca, în special în cazul tinerilor şi adolescenţilor, să se acorde o atenţie sporită oricărei posibile modificări de comportament care persistă mai mult decât o simplă stare de indispoziţie sau întristare, care ne pot fi caracteristice tuturor.

Deși nu este vindecabilă, în acest moment sunt disponibile tratamente care permit obținerea și menținerea controlului simptomelor schizofreniei și care conferă pacientului oportunitatea de a avea o viaţă normală. Aceasta înseamnă, de cele mai multe ori reîntoarcerea la locul de muncă, traiul independent sau chiar reluarea relațiilor sociale – de acestea pacienții fiind privați deseori.   

Nu sunt puține cazurile când oameni afectați de schizofrenie sunt considerați geniali, cu puternice înclinații artistice. Avem o adevărată arhivă de artă de la pacienții cu care lucrăm, încurajându-i să persevereze, ca o completare mai mult decât binevenită a psihoterapiei.“(Ștefan Bandol, președintele Asociației ARIPI)

„Ascultă ce vezi“ este o invitație la dialog pe un subiect încă tabu în România lui 2018, unde lipsa de informare și sensibilitate afectează în mod dramatic viețile persoanelor diagnosticate cu schizofrenie.

Comentarii